Autor Wątek: Prasa do sera  (Przeczytany 9205 razy)

Offline mifim

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 120
Odp: Prasa do sera
« Odpowiedź #30 dnia: 2019-06-02 | 18:54:31 »
Prasę ze zdjęcia używam od jakiś trzech lat. Robiłem ją jak miałem tylko piłę ręczną i wyrzynarkę, a materiały (sosna i biały olej do blatów) kupowałem w Leroy. Wzór z internetu.
Używana średnio co trzy tygodnie, bo do pleśniowych była zbędna. Tu skrzep odciska się pod własnym ciężarem. Co prawda ostatnio miałem pół roku przerwy, ale w następną sobotę coś będę robił.

Offline jaworek

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2472
Odp: Prasa do sera
« Odpowiedź #31 dnia: 2019-06-02 | 19:13:35 »
A te różne kultury bakterii kupujesz na stronie co zalinkowałeś czy jak to wygląda w praktyce ?

Offline Szypki

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 174
  • Czy ja coś potrafię?
Odp: Prasa do sera
« Odpowiedź #32 dnia: 2019-06-02 | 20:02:05 »
Takie skomplikowane zabiegi aby wyprodukować ser?

W pierwszej kolejności zrób twaróg, dopiero później baw się w inne "wynalazki". Jak coś robicie to nie bójcie się tych zarazek bo one nie zabijają kiedy stosuje się podstawowe zabiegi higieniczne. Najbardziej wredne zarazki są w szpitalach, bo tam z nimi walczą. I te zarazki uodparniają się na środki walki bezpośredniej. Chcesz robić sery, a przejmujesz się zarazkami? Przecież ser robi się z częściowo zepsutego mleka.
« Ostatnia zmiana: 2019-06-02 | 20:17:39 wysłana przez Szypki »

Offline krzysiek

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1382
Odp: Prasa do sera
« Odpowiedź #33 dnia: 2019-06-02 | 20:13:27 »
djaworek jest kilka sklepów na internetach gdzie można kupić różne szczepy bakterii ( każdy dla określonego rodzaju sera podpuszczkowego ) , chlorek wapnia i podpuszczkę. Ja oglądam tego gościa :
 

to jest kanał Nomart ale jest podobnych kanałów pełno.
Co do prasowania serów podpuszczkowych to zdaje się ,że niektóre skrzepy trzeba trochę ścisnąć. Które ? Jak zacznę robić takie sery to będę wiedział.  :D

Offline mifim

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 120
Odp: Prasa do sera
« Odpowiedź #34 dnia: 2019-06-02 | 20:25:53 »
A te różne kultury bakterii kupujesz na stronie co zalinkowałeś czy jak to wygląda w praktyce ?
Kultury serowarskie, podpuszczkę i inne kupuję w https://serowar.pl/ i w https://sklep.wanczykowka.com/.
Na początek najlepiej kupić któryś z zestawów startowych, a jak się spodoba uzupełniać o inne bakterie i pleśnie. Do tego potrzebny będzie garnek min. 10 l.

Takie skomplikowane zabiegi aby wyprodukować ser?

krzysiek - ja jestem sprzed ery youtuba. Gdzie mogę wybieram tekst.
Na początku też tak uważałem.
« Ostatnia zmiana: 2019-06-02 | 20:39:29 wysłana przez mifim »

Offline jaworek

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2472
Odp: Prasa do sera
« Odpowiedź #35 dnia: 2019-06-02 | 20:29:07 »
Taaa , no bo jak przeliczyłem zgrubnie koszty wytworzenia np. sera Gouda na tej zagranicznej stronie to mi wyszło na bidę 4 dychy za kilogram licząc tylko w kosztach surowcowych. A ile czekania na efekt ;)
Temat ciekawy bo to co od kilku lat jest w sklepach to koło sera nawet nie leżało. Dawniej w zakładach były dojrzewalnie i wszystko było robione zgodnie ze sztuką a kto dzisiaj będzie na ładnych kilka tygodni mroził gotówkę tylko dlatego żeby klientowi smakowało. Ładują chemię dla przyspieszenia procesów i ma być szybko i tanio.
Trzeba pomyśleć nad czymś sensownym tylko że wszystkiego nie da się robić samemu bo mało kto ma dużo wolnego czasu i środki do życia,

Offline mifim

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 120
Odp: Prasa do sera
« Odpowiedź #36 dnia: 2019-06-02 | 20:51:40 »
Koszt sera nie będzie niższy niż w sklepie (samo mleko to około 15-20 zł na kilo sera). Ale widziałem ceny serów rzemieślniczych w sklepach internetowych, dochodziła do 80-100 zł za kg.
Raz na 3 tygodnie mogę poświęcić trochę czasu na zrobienie sera, częściej faktycznie nie da rady. Trzeba czekać do emerytury ;)

Offline Szypki

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 174
  • Czy ja coś potrafię?
Odp: Prasa do sera
« Odpowiedź #37 dnia: 2019-06-02 | 21:01:44 »
samo mleko to około 15-20 zł na kilo sera
A wiesz dlaczego tyle Ci wychodzi? Bo prawdopodobnie liczysz cenę mleka w sprzedaży, nie skupie.

Offline mifim

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 120
Odp: Prasa do sera
« Odpowiedź #38 dnia: 2019-06-02 | 21:37:11 »
Ja nie prowadzę skupu mleka, tylko kupuję go w sklepie, stąd taka cena. Cena mleka w skupie to około 1,40 za litr, czyli na 1 kg porządnego sera wychodzi około 12-13 zł.
Poza tym, żaden rolnik w okolicy nie sprzeda mi 10 litrów mleka. to znaczy żaden porządny, co do którego będę pewien, że krowy nie mają zapalenia wymion, lub innej choroby, że nie daje krowom antybiotyków, i który zapewni mnie, że nie zarażę się listeriozą.

Offline krit6

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 558
Odp: Prasa do sera
« Odpowiedź #39 dnia: 2019-06-02 | 21:57:07 »
 :)
Cytuj
Krit Ty naprawdę chcesz mi podnieść ciśnienie ;D Wiesz doskonale ,że na forum jestem wielkim krytykiem stosowania do olejowania, zabezpieczania drewna oleju kokosowego, bo to olej nieschnący i jełczejący w smrodzie.
Każdy olej jełczeje i śmierdzi, lniany też i to bardzo. A może zamiast oleju zastosować wosk pszczeli ?
Cytuj
Taaa , no bo jak przeliczyłem zgrubnie koszty wytworzenia np. sera Gouda na tej zagranicznej stronie to mi wyszło na bidę 4 dychy za kilogram licząc tylko w kosztach surowcowych. A ile czekania na efekt ;)
można i po taniości, skoro masz dostęp do mleka to i pewnie do cieląt, które są mordowane dla smacznego mięsa. A jeśli tak, to nic nie stoi na przeszkodzie aby samemu uzyskać podpuszczkę, trzeba tylko od cielaka które jest karmione mlekiem zabrać żołądek, wysuszyć go i przechowywać można taki nawet rok czasu. Na 16 l mleka potrzeba 1/3 takiego żołądka, wcześniej moczysz go w serwatce. Po namoczeniu samą serwatkę odcedzasz i dodajesz do mleka. I po problemie, majątku nie zapłacisz za taki żołądek, niektórzy nawet  pieniędzy nie będą chcieli. Sery twarogowe można robić bez podpuszczki, wymaga to dłuższego czasu, ale jest w pełni wykonalne. Trzeba tylko zakwasić mleko, to znaczy pozostawić go w temp. pokojowej w kamiennym garnku. Ważne jest aby nim nie potrząsać o nie poruszać, bo zniszczysz sobie śmietanę. Po trzech dniach powinno być kwaśne, jeśli jest chłodno w mieszkaniu proces ten trwa dłużej. Teraz po zakwaszeniu zbierasz śmietanę do pojemnika i masz ekstra ekologiczny produkt na masło lub jako dodatek do zup czy sosów. A pozostałe mleko zsiadłe przelewasz do gara i podgrzewasz w odp. temp. aby wytworzył się skrzep. Nie trzeba kupować ekstra wypasionych chust serowarskich, wystarczy nowa nie używana pielucha tetrowa do do odcedzenia skrzepu. Zamiast jakichś wymyślnych form wystarczy rożek zszyty z płótna lnianego, wkładasz tam odcedzony skrzep i do prasy. Tanie i proste, i nie wymaga dużo czasu. ;D

Offline krzysiek

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1382
Odp: Prasa do sera
« Odpowiedź #40 dnia: 2019-06-03 | 20:28:38 »
Krit pięknie wyłożyłeś teorię dotycząca serów , ale z olejem czy nie wyszło - zrobiłeś zonka olej lniany nie jełczeje. Jak chcesz to wyślę Ci butelkę , która była otwarta pół roku temu i sam się przekonasz ,że olej pachnie olejem lnianym. Albo jeszcze lepiej wyślę Ci może puszkę (otwartą ) w której rok temu zostawiłem na dnie trochę oleju , teraz to już jest masa podobna trochę do gumy, przeźroczysta jasno żółta i w dalszym ciągu o łagodnym zapachu oleju lnianego. ;) :D

Offline krit6

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 558
Odp: Prasa do sera
« Odpowiedź #41 dnia: 2019-06-03 | 21:45:04 »
 ;D
Cytuj
Albo jeszcze lepiej wyślę Ci może puszkę (otwartą ) w której rok temu zostawiłem na dnie trochę oleju , teraz to już jest masa podobna trochę do gumy, przeźroczysta jasno żółta i w dalszym ciągu o łagodnym zapachu oleju lnianego. ;) :D
dziękuję mam swoją i też tak samo zaschniętą, ale według mnie śmierdzi. Na dodatek plastikowa butelka była trochę pęknięta i wyciekło mi trochę dużo na półkę, zalało kilka metalowych śrub, masakra. A nowy olej lniany nie śmierdzi, zobaczymy jak będzie  za rok . Może to kwestia  technologii produkcji, bo sabotażu nie podejrzewam.

Offline krzysiek

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1382
Odp: Prasa do sera
« Odpowiedź #42 dnia: 2019-06-08 | 19:11:39 »
Powoli bo powoli ( bo czasu w tygodniu niewiele i pozostaje tylko weekend) coś się dzieje z prasą.
Wśród kilku dłut jakie kiedyś kupiłem znalazło się jedno kątowe o kącie 70 stopni.

Takie dłutko jest bardzo poręczne przy wybieraniu gniazd lub czopów.

Gniazda w dolnej płycie gotowe.

Jeżeli czopy wykonuje się w poprzek włókien to należy zrobić je trochę luźniejsze bo może się przydarzyć coś takiego.

Na szczęście te połączenia nie będą przenosić zbyt wielkich obciążeń więc można urwane czopy przykleić.
No a teraz pozostało jeszcze jakoś fantazyjnie przyciąć podstawy ( po chwilowym demontażu połączeń ) , wkleić poprzeczkę , nawiercić gniazda na śruby, porobić kanaliki odpływowe na serwatkę i jakoś to "cudo" zabezpieczyć.

Podstawy będą przycięte skośnie aby zapewnić łatwy odpływ serwatki.
Niby cała ta prasa to taka "pi***ółka" ale dla mnie stolarza weekendowego to jest wyzwanie. :D

Offline jaworek

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2472
Odp: Prasa do sera
« Odpowiedź #43 dnia: 2019-06-08 | 20:54:51 »
Młotek fajny. Też lubię takie narzędzia  :)

Offline Chaczins

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 969
Odp: Prasa do sera
« Odpowiedź #44 dnia: 2019-06-08 | 23:39:32 »
Mi to drewno średnio na Merbau wygląda, a raczej na Iroko.
przy struganiu zostawia na palcach takie jakby uczycie talku?
Gryzie w nos i "dusi" przy szlifowaniu?