Kornikowo - Forum stolarskie

Wasze projekty => Krok po kroku => Wątek zaczęty przez: krzysiek w 2019-06-01 | 09:58:40

Tytuł: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: krzysiek w 2019-06-01 | 09:58:40
Witam
Pierwszy post bez zdjęć , bo zaczynam dzisiaj. A zaczynam robić prasę do sera. Rzecz trywialna i bez wielkiego rozmachu, ale mam problem jak zabezpieczyć drewno. Drewno to zdaje się ,że Merbau. Ale dla pewności przed impregnacją wrzucę zdjęcie może ktoś lepiej rozpozna ode mnie. A wracając do zabezpieczenia, planuję zakonserwować drewno zwykłym olejem lnianym , ponieważ jest olejem schnącym i po dwóch ,trzech tygodniach kompletnie znika zapach który mógłby ewentualnie przeniknąć do sera.
A może ktoś ma inny pomysł ?
Pozdrawiam
Krzysiek
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: krzyś48 w 2019-06-01 | 10:10:22
Jak masz dostęp,to TAM... 
Amigorg coś w ten deseń zrobił :)
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: Nożyk w 2019-06-01 | 11:26:07
Krzyś coś Ci link nie poszedł.
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: krzyś48 w 2019-06-01 | 11:37:40
Dla leniwych :P
https://forum.domidrewno.pl/realizacje-widzow-domidrewno/prasa-do-serow/
TAM-w wolnym tłumaczeniu....to tam ::) :P ;)
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: krzysiek w 2019-06-01 | 12:28:43
No więc tak wygląda to drewno
(https://kornikowo.pl/gallery/3/32-010619121010-31901670.jpeg)
W strukturze czy budowie bardzo jest podobne do gruszy afrykańskiej tzn. na powierzchni wyraźnie widoczne są pasma twarde zwarte poprzedzielane jaśniejszymi pasmami miękkimi ,który przy obróbce ręcznej , mam tu na myśli struganie, po prostu wyrywają się psując efekt strugania co widać z resztą na zdjęciu.
Jeśli chodzi o prasę w realizacji Amigorg'a to pamiętam ją ale nie zamierzam się na niej wzorować ani w zakresie konstrukcji ani w zakresie zabezpieczania. Zdaje się ,że tam stosował jakiś impregnat.
Moja prasa będzie dużo prostsza i będzie miała tę zaletę ,że będzie "stołowa"
Cztery pierwsze elementy już są
(https://kornikowo.pl/gallery/3/32-010619121010-31952450.jpeg)
Dwie płyty i dwie śruby , oczywiście od Eso.
Do dolnej płyty będą przymocowane od spodu dwa klocki , stanowiące gniazda unieruchamiające śruby. Dolna płyta będzie też podparta dwiema podstawami skośnymi łączonymi z płytą na "jaskółczy ogon". Na to wszystko pójdzie górna płyta dociskana drewnianymi solidnymi nakrętkami - też od Eso.
Ot i cała filozofia.
Schody , ale małe na szczęście schody, to zabezpieczenie drewna, poza olejem lnianymi przyszedł mi jeszcze pomysł na impregnację płynną parafiną.
Parafina ma tę zaletę ,że nie zmieni mi koloru drewna płyt - olej przyciemni to drewno na brązowy kolor - a chciałbym zachować ich jasny słoneczny kolor w kontraście do brązowych śrub. Tak mi się zamarzyło.
Ale zdaje się ,że marzenia moje rozbiją się o dostępność płynnej parafiny w kraju ,który ma "ambicje" niesienia pochodni rozwoju i oświetlania nią ciemnych zaułków Europy środkowo-wschodniej , w którym list wysłany do miejsca oddalonego o 9 km idzie dziewięć dni.
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: ozi w 2019-06-01 | 14:11:01
https://allegro.pl/oferta/olej-parafinowy-farmaceutyczny-ciekla-parafina-1l-7260840430

nie jest tak źle
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: krzysiek w 2019-06-01 | 19:41:41
Ozi nie pisałem o dostępności parafiny ciekłej w Polsce, bo w Polsce dostaniesz ją w nieomalże każdej aptece. ;)
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: ozi w 2019-06-01 | 19:45:56
ok. coś źle zrozumiałem   :-[
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: Szypki w 2019-06-01 | 20:01:07
krzysiek mam pytanie dotyczące tych śrub. Do czego one są Ci potrzebne przy wyciskaniu sera?
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: jaworek w 2019-06-01 | 20:30:18
Do wyciskania , żeby nie stosować jakichś ciężarków tylko równomiernie skręcić.
Gdzieś na wsi spotkałem taki patent ale nie wiem co się z tym urządzeniem stało jak właściciel odszedł.
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: VelYoda w 2019-06-01 | 20:32:02
Jako docisk?
Coś jak drewniana prasa introligatorska.
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: krzysiek w 2019-06-01 | 21:15:18
Coś jak drewniana prasa introligatorska
Coś w tym stylu.
Dzięki mistrzu Yoda za wyjaśnienie , młodemu Koledze. Niech mocz ... tfu tfu Moc będzie z Tobą.
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: VelYoda w 2019-06-01 | 21:30:17
Ciekawszy byłby drewbiany zawias z jednej strony i docisk z drugiej
Coś jak
http://zielonki.linuxpl.info/wordpress/?p=12741

Ale pewnie bedzie taka
https://mierzwiceikrainabugu.wordpress.com/tag/prasa-do-serow/
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: Tranzyt w 2019-06-01 | 21:34:06
Moja ciotka używała kamienia jako docisku zamiast śruby. :D
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: Szypki w 2019-06-01 | 21:37:06
Właśnie, bo śruby co jakiś czas trzeba będzie podchodzić i dociskać. Bo jak nie to to nie będzie działało tak jak trzeba. Kamień na górze lub coś co będzie równomiernie dociskać ale przez cały czas.
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: VelYoda w 2019-06-01 | 21:38:38
Jak jeszcze było mleko co się zsiadało to garnek z wodą na dwie deski do krojenia.
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: krzysiek w 2019-06-02 | 10:06:44
Moim zdaniem aby uzyskać kontrolowaną wilgotność sera powinno się używać prasy śrubowej. Docisk tylko do odpowiedniego momentu i dalej nie. Poza tym prasa śrubowa pozwala również na prasowanie serów podpuszczkowych w foremkach serowarskich. Zwolennicy dwóch desek i kamienia niech wyobrażą sobie manipulację po stole 15-sto kilogramowym kamieniem ;D
Moja prasa będzie podobna do tej z drugiego linku Yody tylko bez nóg.
A może ktoś coś powiedzieć o drewnie ?
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: VelYoda w 2019-06-02 | 10:24:49
Drewno musisz wziąć na ząb i sprawdzić jego smak ...
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: Szypki w 2019-06-02 | 10:40:08
Docisk tylko do odpowiedniego momentu i dalej nie.
No właśnie tu masz rację ale to ma też swoje minusy. Musisz pilnować i co jakiś czas dokręcać, a docisk kamieniem ma ten plus, że obciążenie jest równomierne i zależne od ilości wyciśniętej z worków serwatki. I tak powoli powoli aż do uzyskania pożądanego efektu. Czyli pozyskania sera bardziej lub mniej wyciśniętego. A jak boisz się, że za bardzo wyciśnie ten ser to daj ogranicznik pomiędzy deski to zablokuje dalsze wyciskanie identycznie jak jest to ze śrubami.

Co do konserwacji to tu ja bym nic nie dawał. Jak będziesz pilnował podstawowej czystości i suszył to po użyciu nie powinno się nic dziać. A jak chcesz zakonserwować to zakonserwuj tylko jedną stronę każdej z desek. Dla sprawdzenia jak będzie smakował ser wcześniej użyj tych dwóch desek do wyciśnięcia jednego sera za pomocą "kamienia" i wyciskaj najpierw na zakonserwowanej a później nie. Wtedy będziesz wiedział jak smakuje jeden i drugi.

Tylko tą próbę zrób w ciągu jednego dnia wtedy będziesz miał dokładne porównanie co i jak.
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: Nożyk w 2019-06-02 | 11:00:53
A gdyby tak solą?
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: tomekz w 2019-06-02 | 11:27:05
Sól najlepiej  konserwuje
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: mifim w 2019-06-02 | 12:01:40
Tylko do jakiego momentu docisk będzie prawidłowy. Przy podpuszczkowych serach dojrzewających, w zależności od gatunku sera, nacisk może wynosić od np. 2 mas skrzepu przez np. godzinę, później rosnąć do 4 mas przez następną godzinę itd. Dla innych serów nacisk może być znacznie większy i utrzymywany na stałym poziomie przez kilka-kilkanaście godzin. Co istotne powinien być stały przez cały czas docisku. Przy docisku śrubowym nie jesteśmy w stanie tego zapewnić.
Jeśli prasa ma wyglądać ładnie i będzie używana tylko do serów twarogowych, to nie ma problemu. Dla serów, o których pisałem wyżej używanie będzie podobne do używania Atuta - można też ją użyć, tylko nakład pracy i pilnowanie procesu będzie bardzo upi***liwe.
Osobiście polecam jako następną konstrukcję prasę typu holenderskiego, lub uzupełnienie konstrukcji o dodatkowe sprężyny dociskowe.
i mimo wszystko nie dopuszczaj do kontaktu odciskanej serwatki z drewnem. Zaplanuj tacę odciekową z nierdzewki lub plastikową. Tak samo odizoluj od góry. Inaczej będziesz musiał gotować prasę po każdym użyciu.
Robienie serów jest bardzo przyjemnym hobby i nieporównywalnie tańszym od stolarstwa.
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: VelYoda w 2019-06-02 | 12:10:13
A ile tych pras bedzie, Bo nie wiem czy juź skladać zamówienia na sery?
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: krzysiek w 2019-06-02 | 12:52:53
Zaplanuj tacę odciekową z nierdzewki lub plastikową. Tak samo odizoluj od góry. Inaczej będziesz musiał gotować prasę po każdym użyciu.
No to żeś mnie pocieszył.
A gdyby tak za każdym razem owijać płyty dociskowe folią spożywczą ?
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: RadekJ w 2019-06-02 | 13:14:29


No to żeś mnie pocieszył.
A gdyby tak za każdym razem owijać płyty dociskowe folią spożywczą ?

Tak czytam z boku ten wątek i to było pierwsze co mi przyszło do głowy. 1 albo 2 warstwy folii i po krzyku? Nie wpłynie na smak sera, w drewno nie wniknie...
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: mifim w 2019-06-02 | 13:33:01
Możesz spróbować. Albo użyć lekko zmodyfikowanej tacy garmażeryjnej. Odcinek brzegu wygiąć tak, żeby zrobić dziubek, którym będzie ociekać serwatka. Od góry możesz położyć na serze kawałek grubszej folii.
Nie mam dostępu do mleka prosto od krowy, a twaróg z mleka ze sklepu nie wychodzi najlepszy. Sery dojrzewające i pleśniowe niestety wymagają sterylności, zwłaszcza w pierwszych etapach produkcji. Ale spróbować ser własnej roboty, który dojrzewał rok, to sama przyjemność.
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: krit6 w 2019-06-02 | 13:37:37
Co się tyczy drewna, to w grę wchodzi kilka gatunków, takich jak Samba, Koto,Movingui lub Badi. Ja stawiam na Badi inna nazwa Bilinga nazywane potocznie słonecznym drewnem. Jeśli chodzi o konserwację drewna, to oprócz oleju lnianego czy parafiny można użyć oleju kokosowego. Olej ten nie powoduje ciemnienia drewna tak jak lniany, lecz nie wnika za głęboko i po kilkukrotnym myciu trzeba konserwować ponownie.  U nas prasy do sera robiono z drewna bukowego, a po użyciu myto wrzątkiem. Jeszcze mam taką małą uwagę, aby prasa nie stała na poziomej powierzchni, tylko miała wyraźny spadek, co pozwoli odpływać serwatce. No i dookoła zrobił bym kanalik, który odprowadzał by serwatkę. No i jeszcze temperatura pomieszczenia, w którym będzie stała prasa nie może być wysoka. To by było na tyle mojego zrzędzenia ::) ;)
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: jaworek w 2019-06-02 | 14:10:30
Temat mnie zaczyna wciągać .Mleko mam gdzie kupować.
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: mifim w 2019-06-02 | 16:11:38
moja prasa wygląda tak (https://kornikowo.pl/gallery/3/539-020619160147.jpeg)
a przepisy, z których korzystałem biorę ze strony http://www.cheesemaking.com/reci*es/reci*edetails.html (http://www.cheesemaking.com/reci*es/reci*edetails.html)
djaworek - jeśli masz dostęp do mleka niepasteryzowanego na początek możesz zrobić ser koryciński, albo ze strony powyżej queso fresco
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: krzysiek w 2019-06-02 | 17:26:47
Krit Ty naprawdę chcesz mi podnieść ciśnienie ;D Wiesz doskonale ,że na forum jestem wielkim krytykiem stosowania do olejowania, zabezpieczania drewna oleju kokosowego, bo to olej nieschnący i jełczejący w smrodzie. Post Twój pełen dobrych rad wychodzących naprzeciw moim rozterkom i przemyśleniom a tu na koniec taka dopinka ,że mnie skręciło  ;D ;D ;D
Mifim czy Twoja prasa była już używana ?
Pamiętam ,że u rodziny Żony na podłowickiej wsi była a może jeszcze jest ,prasa do sera ( tylko do twarogowego ) taka z jedną śrubą i zawiasem. Była zrobiona z drewna bukowego - łatwo myje i parzy się takie drewno.
Tak sobie myślę ,że przy serach twarogowych to nie ma takiego wielkiego problemu , wystarczy przemyć gorącą wodą , i tu zdaje dobrze egzamin olej lniany a ciekła parafina nie wiem. Natomiast przy serach podpuszczkowych gdzie mleko szczepi się szczepami bakterii to już zaczyna być problem.
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: mifim w 2019-06-02 | 18:54:31
Prasę ze zdjęcia używam od jakiś trzech lat. Robiłem ją jak miałem tylko piłę ręczną i wyrzynarkę, a materiały (sosna i biały olej do blatów) kupowałem w Leroy. Wzór z internetu.
Używana średnio co trzy tygodnie, bo do pleśniowych była zbędna. Tu skrzep odciska się pod własnym ciężarem. Co prawda ostatnio miałem pół roku przerwy, ale w następną sobotę coś będę robił.
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: jaworek w 2019-06-02 | 19:13:35
A te różne kultury bakterii kupujesz na stronie co zalinkowałeś czy jak to wygląda w praktyce ?
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: Szypki w 2019-06-02 | 20:02:05
Takie skomplikowane zabiegi aby wyprodukować ser?

W pierwszej kolejności zrób twaróg, dopiero później baw się w inne "wynalazki". Jak coś robicie to nie bójcie się tych zarazek bo one nie zabijają kiedy stosuje się podstawowe zabiegi higieniczne. Najbardziej wredne zarazki są w szpitalach, bo tam z nimi walczą. I te zarazki uodparniają się na środki walki bezpośredniej. Chcesz robić sery, a przejmujesz się zarazkami? Przecież ser robi się z częściowo zepsutego mleka.
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: krzysiek w 2019-06-02 | 20:13:27
djaworek jest kilka sklepów na internetach gdzie można kupić różne szczepy bakterii ( każdy dla określonego rodzaju sera podpuszczkowego ) , chlorek wapnia i podpuszczkę. Ja oglądam tego gościa :
 

to jest kanał Nomart ale jest podobnych kanałów pełno.
Co do prasowania serów podpuszczkowych to zdaje się ,że niektóre skrzepy trzeba trochę ścisnąć. Które ? Jak zacznę robić takie sery to będę wiedział.  :D
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: mifim w 2019-06-02 | 20:25:53
A te różne kultury bakterii kupujesz na stronie co zalinkowałeś czy jak to wygląda w praktyce ?
Kultury serowarskie, podpuszczkę i inne kupuję w https://serowar.pl/ (https://serowar.pl/) i w https://sklep.wanczykowka.com/ (https://sklep.wanczykowka.com/).
Na początek najlepiej kupić któryś z zestawów startowych, a jak się spodoba uzupełniać o inne bakterie i pleśnie. Do tego potrzebny będzie garnek min. 10 l.

Takie skomplikowane zabiegi aby wyprodukować ser?

krzysiek - ja jestem sprzed ery youtuba. Gdzie mogę wybieram tekst.
Na początku też tak uważałem.
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: jaworek w 2019-06-02 | 20:29:07
Taaa , no bo jak przeliczyłem zgrubnie koszty wytworzenia np. sera Gouda na tej zagranicznej stronie to mi wyszło na bidę 4 dychy za kilogram licząc tylko w kosztach surowcowych. A ile czekania na efekt ;)
Temat ciekawy bo to co od kilku lat jest w sklepach to koło sera nawet nie leżało. Dawniej w zakładach były dojrzewalnie i wszystko było robione zgodnie ze sztuką a kto dzisiaj będzie na ładnych kilka tygodni mroził gotówkę tylko dlatego żeby klientowi smakowało. Ładują chemię dla przyspieszenia procesów i ma być szybko i tanio.
Trzeba pomyśleć nad czymś sensownym tylko że wszystkiego nie da się robić samemu bo mało kto ma dużo wolnego czasu i środki do życia,
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: mifim w 2019-06-02 | 20:51:40
Koszt sera nie będzie niższy niż w sklepie (samo mleko to około 15-20 zł na kilo sera). Ale widziałem ceny serów rzemieślniczych w sklepach internetowych, dochodziła do 80-100 zł za kg.
Raz na 3 tygodnie mogę poświęcić trochę czasu na zrobienie sera, częściej faktycznie nie da rady. Trzeba czekać do emerytury ;)
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: Szypki w 2019-06-02 | 21:01:44
samo mleko to około 15-20 zł na kilo sera
A wiesz dlaczego tyle Ci wychodzi? Bo prawdopodobnie liczysz cenę mleka w sprzedaży, nie skupie.
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: mifim w 2019-06-02 | 21:37:11
Ja nie prowadzę skupu mleka, tylko kupuję go w sklepie, stąd taka cena. Cena mleka w skupie to około 1,40 za litr, czyli na 1 kg porządnego sera wychodzi około 12-13 zł.
Poza tym, żaden rolnik w okolicy nie sprzeda mi 10 litrów mleka. to znaczy żaden porządny, co do którego będę pewien, że krowy nie mają zapalenia wymion, lub innej choroby, że nie daje krowom antybiotyków, i który zapewni mnie, że nie zarażę się listeriozą.
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: krit6 w 2019-06-02 | 21:57:07
 :)
Cytuj
Krit Ty naprawdę chcesz mi podnieść ciśnienie ;D Wiesz doskonale ,że na forum jestem wielkim krytykiem stosowania do olejowania, zabezpieczania drewna oleju kokosowego, bo to olej nieschnący i jełczejący w smrodzie.
Każdy olej jełczeje i śmierdzi, lniany też i to bardzo. A może zamiast oleju zastosować wosk pszczeli ?
Cytuj
Taaa , no bo jak przeliczyłem zgrubnie koszty wytworzenia np. sera Gouda na tej zagranicznej stronie to mi wyszło na bidę 4 dychy za kilogram licząc tylko w kosztach surowcowych. A ile czekania na efekt ;)
można i po taniości, skoro masz dostęp do mleka to i pewnie do cieląt, które są mordowane dla smacznego mięsa. A jeśli tak, to nic nie stoi na przeszkodzie aby samemu uzyskać podpuszczkę, trzeba tylko od cielaka które jest karmione mlekiem zabrać żołądek, wysuszyć go i przechowywać można taki nawet rok czasu. Na 16 l mleka potrzeba 1/3 takiego żołądka, wcześniej moczysz go w serwatce. Po namoczeniu samą serwatkę odcedzasz i dodajesz do mleka. I po problemie, majątku nie zapłacisz za taki żołądek, niektórzy nawet  pieniędzy nie będą chcieli. Sery twarogowe można robić bez podpuszczki, wymaga to dłuższego czasu, ale jest w pełni wykonalne. Trzeba tylko zakwasić mleko, to znaczy pozostawić go w temp. pokojowej w kamiennym garnku. Ważne jest aby nim nie potrząsać o nie poruszać, bo zniszczysz sobie śmietanę. Po trzech dniach powinno być kwaśne, jeśli jest chłodno w mieszkaniu proces ten trwa dłużej. Teraz po zakwaszeniu zbierasz śmietanę do pojemnika i masz ekstra ekologiczny produkt na masło lub jako dodatek do zup czy sosów. A pozostałe mleko zsiadłe przelewasz do gara i podgrzewasz w odp. temp. aby wytworzył się skrzep. Nie trzeba kupować ekstra wypasionych chust serowarskich, wystarczy nowa nie używana pielucha tetrowa do do odcedzenia skrzepu. Zamiast jakichś wymyślnych form wystarczy rożek zszyty z płótna lnianego, wkładasz tam odcedzony skrzep i do prasy. Tanie i proste, i nie wymaga dużo czasu. ;D
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: krzysiek w 2019-06-03 | 20:28:38
Krit pięknie wyłożyłeś teorię dotycząca serów , ale z olejem czy nie wyszło - zrobiłeś zonka olej lniany nie jełczeje. Jak chcesz to wyślę Ci butelkę , która była otwarta pół roku temu i sam się przekonasz ,że olej pachnie olejem lnianym. Albo jeszcze lepiej wyślę Ci może puszkę (otwartą ) w której rok temu zostawiłem na dnie trochę oleju , teraz to już jest masa podobna trochę do gumy, przeźroczysta jasno żółta i w dalszym ciągu o łagodnym zapachu oleju lnianego. ;) :D
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: krit6 w 2019-06-03 | 21:45:04
 ;D
Cytuj
Albo jeszcze lepiej wyślę Ci może puszkę (otwartą ) w której rok temu zostawiłem na dnie trochę oleju , teraz to już jest masa podobna trochę do gumy, przeźroczysta jasno żółta i w dalszym ciągu o łagodnym zapachu oleju lnianego. ;) :D
dziękuję mam swoją i też tak samo zaschniętą, ale według mnie śmierdzi. Na dodatek plastikowa butelka była trochę pęknięta i wyciekło mi trochę dużo na półkę, zalało kilka metalowych śrub, masakra. A nowy olej lniany nie śmierdzi, zobaczymy jak będzie  za rok . Może to kwestia  technologii produkcji, bo sabotażu nie podejrzewam.
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: krzysiek w 2019-06-08 | 19:11:39
Powoli bo powoli ( bo czasu w tygodniu niewiele i pozostaje tylko weekend) coś się dzieje z prasą.
Wśród kilku dłut jakie kiedyś kupiłem znalazło się jedno kątowe o kącie 70 stopni.
(https://kornikowo.pl/gallery/3/32-080619183825-3220410.jpeg)
Takie dłutko jest bardzo poręczne przy wybieraniu gniazd lub czopów.
(https://kornikowo.pl/gallery/3/32-080619183824-32191054.jpeg)
Gniazda w dolnej płycie gotowe.
(https://kornikowo.pl/gallery/3/32-080619183826-32221152.jpeg)
Jeżeli czopy wykonuje się w poprzek włókien to należy zrobić je trochę luźniejsze bo może się przydarzyć coś takiego.
(https://kornikowo.pl/gallery/3/32-080619183826-3221429.jpeg)
Na szczęście te połączenia nie będą przenosić zbyt wielkich obciążeń więc można urwane czopy przykleić.
No a teraz pozostało jeszcze jakoś fantazyjnie przyciąć podstawy ( po chwilowym demontażu połączeń ) , wkleić poprzeczkę , nawiercić gniazda na śruby, porobić kanaliki odpływowe na serwatkę i jakoś to "cudo" zabezpieczyć.
(https://kornikowo.pl/gallery/3/32-080619183827-32231111.jpeg)
Podstawy będą przycięte skośnie aby zapewnić łatwy odpływ serwatki.
Niby cała ta prasa to taka "pi***ółka" ale dla mnie stolarza weekendowego to jest wyzwanie. :D
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: jaworek w 2019-06-08 | 20:54:51
Młotek fajny. Też lubię takie narzędzia  :)
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: Chaczins w 2019-06-08 | 23:39:32
Mi to drewno średnio na Merbau wygląda, a raczej na Iroko.
przy struganiu zostawia na palcach takie jakby uczycie talku?
Gryzie w nos i "dusi" przy szlifowaniu?
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: krzysiek w 2019-06-09 | 08:34:02
Chaczins wielkie dzięki za pomoc w identyfikacji drewna. To jest właśnie Iroko .
(https://kornikowo.pl/gallery/3/32-090619081527.jpeg)
Z opisu ( niestety po angielsku ) wynika ,że w obróbce nie sprawia większych kłopotów poza możliwością wyrwań przy struganiu - o tym pisałem w poście wstępnym.
https://www.wood-database.com/iroko/
Z tym brakiem większych kłopotów przy obróbce to bym jeszcze dyskutował. Drewno bardzo łatwo plami się na żółty intensywny kolor po kontakcie z klejem , wodą a nawet potem. Nawet pył lub wiór z gruszy afrykańskiej pozostawiony dłużej może przebarwić drewno miejscowo na żółto. Pył ze szlifowania ma żółty - cytrynowy kolor.
A ,że jest trwałe to prawda. Drewno , z którym pracuje leżało w sztaplu ponad dwadzieścia lat tak sobie na powietrzu przykryte lichutkim kawałkiem blachy.

Djaworek to jest młotek szewski mojego dziadka . Kiedyś o nim pisałem. Trafił do mnie po około pięćdziesięciu latach rozłąki. Jako mały chłopiec uczyłem się wbijać nim drewniane szpilki i "texy". Jeszcze dziś wbijam nim bez problemów gwoździe mimo ,że ma wypukłą główkę.
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: eso w 2019-06-09 | 15:41:31
Kiedyś o nim pisałem. Trafił do mnie po około pięćdziesięciu latach rozłąki.


Krzysiek jak go odnalazłeś? :)
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: krzysiek w 2019-06-09 | 17:47:27
Był cały ten czas u mojej Cioci, która zachowała go wraz z innymi przyborami szewskimi Dziadka ,a które również trafiły na powrót do mnie. Jest jeszcze kopyto szewskiego ale tego na razie nie przytargałem jeszcze do Bretanii.
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: szmar w 2019-06-09 | 20:48:38
Ja co prawda serów nie robię ale kiedyś znalazłem taką książkę.
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: jaworek w 2019-06-09 | 21:00:24
Dawniej to była kultura słowa pisanego.
Pobieżnie rzuciłem okiem i same istotne rzeczy.
Ciekawe tylko jak to się ma do współczesności bo autorzy pisali książkę w czasach kiedy przeciętna krowa dawała ok 2500 litrów mleka rocznie a nie 12500 jak teraz? To było parametrowo zupełnie inne mleko.
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: Chaczins w 2019-06-09 | 21:48:30
Krzysiek, nie ma sprawy.
Drewno ciemnieje, nie będzie takie żółte - przybierze barwę brązową, ale ładną.
Pamiętaj jednak o pewnej właściwości Iroko - zawiera chloroforin. W kontakcie "lotnym" to właśnie ten element gryzący w nos, dlatego konieczna maska i okulary, rękawiczki też mogą się przydać. Pytanie tylko, czy to będzie odpowiednio bezpieczne w kontakcie z żywnością (serem), zwłaszcza taką która jest jeszcze w miare "aktywna" i wilgotna? To już temat do zglębienia.
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: krzysiek w 2019-06-10 | 09:37:20
Pytanie tylko, czy to będzie odpowiednio bezpieczne w kontakcie z żywnością (serem), zwłaszcza taką która jest jeszcze w miare "aktywna" i wilgotna? To już temat do zglębienia.
Ten temat spędza mi trochę sen z powiek, stąd ciągłe poszukiwania sposobu zamknięcia drewna czyli impregnacji.
Chociaż , z drugiej strony, wyczytałem w angielskiej wersji Wikipedii , że zastrzeżenia zdrowotne istnieją w stosunku do pyłu Iroko. 
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: hycel w 2019-06-10 | 13:07:03
Witam .
   Znam doskonale Iroko i nigdy nie zastosowałbym tego drewna na taką konstrukcje , mającą kontakt
 z żywnością . Europejskie normy dopuszczają tylko buk . Zastanawiałbym się nad dębem , jakie
jego garbniki miały by wpływ na smak i barwę sera ,skoro na alkohol mają pozytywny  ?.
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: krzysiek w 2019-06-10 | 20:26:46
Andrzejku spokojnie, istnieje jeszcze możliwość zastosowania membrany lub zestawu membran. Prasa ta na pewno będzie używana wraz z folią spożywczą i aluminiową, które będą stanowiły podwójną membranę.
Co do wspomnianego przez Ciebie drewna bukowego to już dawno stwierdzono kancerogenność jego pyłu.
Skoro Iroko jest używane na : konstrukcje ogrodowe , stoły ,ławki ,podłogi czy wreszcie meble. To ktoś to chyba sprawdzał. Gdyby to było drewno trujące byłby zakaz jego stosowania.
Jeszcze w tym tygodniu będę wykonywał próby impregnacji różnymi środkami, zdam Wam ilustrowaną zdjęciami relację z tych prób . Ich głównym celem będzie sprawdzenie czy po impregnacji dochodzi i w jakim stopniu do zabarwienia drewna.
Z Iroko wykonałem już kilka rzeczy min stołek - "ryczkę" po wielkopolsku - jego powierzchnia była trzykrotnie olejowana olejem lnianym , po kontakcie z wodą nie ma żadnych zmian w wyglądzie drewna.
Myślę ,że moje Iroko broni się również kilkudziesięcioletnim sezonowaniem na "wolnym powietrzu"
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: hycel w 2019-06-10 | 21:45:51
Witam .
    Chyba ,ze tak . Ja swoje meble ogrodowe też zrobiłem z iroka i sprawują sie doskonale .
 Iroko miło się obrabia ,ale przy szlifowaniu łzy i kichanie są okrutne ,gorszy jest tylko orzech amerykanski .
 Pozdrawiam .
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: Chaczins w 2019-06-11 | 23:55:45
Witam .
    Chyba ,ze tak . Ja swoje meble ogrodowe też zrobiłem z iroka i sprawują sie doskonale .
 Iroko miło się obrabia ,ale przy szlifowaniu łzy i kichanie są okrutne ,gorszy jest tylko orzech amerykanski .
 Pozdrawiam .

Musisz mieć uczulenie na orzech, bo zazwyczaj nie ma on takich właściwości ;)
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: krzysiek w 2019-06-16 | 16:21:07
No i testy zrobione
(https://kornikowo.pl/gallery/3/32-150619192939-3295960.jpeg)
Generalnie żółte plamy powstają w całkiem nieoczekiwanych sytuacjach za przyczyną wilgoci , potu lub innych substancji będących składnikami kleju.
W dolnej części deski od lewej :
(pole nad wycięciem) - woda naniesiona pędzelkiem dwa razy , ledwie widoczne przebarwienie na żółto
- olej lniany dwa razy
- szelak rubin dwa razy
- akryl dwa razy - drewno zabarwione ( ale nie intensywnie ) na żółto
- olej mineralny ( taki co to smaruje i konserwuje ) w zastępstwie parafiny ciekłej - drewno pociemniało mocniej niż przy oleju lnianym
- szelak lemon dwa razy
- (pole nad wycięciem) - denaturat 99,5% dwa razy , również ledwo widoczne przebarwienie na żółto
W górnej części deski od lewej
- szelak lemon dwa razy
- klej do drewna cienka warstwa - wyraźnie żółty kolor
- klej do drewna grubo naniesiony -intensywny żółty kolor tak jak ślady wokół wklejonej poprzeczki.
Ostatecznie wybrałem do impregnacji płyt z Iroko szelak lemon, do podstawy z gruszy afrykańskiej wybrałem jedną warstwę oleju i szelak rubinowy.
W przypadku gruszy afrykańskiej jest to sposób impregnacji wielokrotnie stosowany przeze mnie z bardzo dobrym efektem wizualnym.
A teraz kilka zdjęć z ostatnich etapów ... ( Uwaga : wielkie słowo ) realizacji.
Do wycięcia podstaw prasy zrobiłem sobie szablon ze sklejki
(https://kornikowo.pl/gallery/3/32-150619192937-32902074.jpeg)
Tak wytrasowałem
(https://kornikowo.pl/gallery/3/32-150619192938-32932090.jpeg)
A tak wyciąłem  ;D
(https://kornikowo.pl/gallery/3/32-150619192939-32943.jpeg)
Podstawa prasy po szpachlowaniu złączy przed szlifowaniem
(https://kornikowo.pl/gallery/3/32-150619192940-32961081.jpeg)
A tak wyszło po szlifowaniu i impregnacji
(https://kornikowo.pl/gallery/3/32-160619154832-3297806.jpeg)
(https://kornikowo.pl/gallery/3/32-160619154833-33032359.jpeg)
Śruby i nakrętki oczywiście od Eso.
Po powrocie Żony z Polski zrobię film z prasowania twarogu.
Uwaga : Prasowanie będzie się odbywało na podwójnej membranie z folii PE spożywczej i folii aluminiowej. Obie folie mają oficjalne atesty dopuszczające je do kontaktu z żywnością. Takich atestów nie ma żadne drewno ani żadne impregnaty. Słowo "impregnat" nie ma zastosowania do olejów spożywczych.
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: ozi w 2019-06-16 | 16:31:40
Wygląda czasochłonnie  :D
Eleganckie cacko
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: VelYoda w 2019-06-16 | 16:50:44
Jest pięknie. i mała podkładeczka pod nakretkę, coby drewno nie szurało.
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: krzysiek w 2019-06-16 | 17:00:44
Zrobi się.  Może być filc ? :D
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: VelYoda w 2019-06-16 | 17:14:34
Drewniane kółko od karnisza wystarczy  8)
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: jaworek w 2019-06-16 | 17:27:14
Pisałeś , że konstrukcja jest przekoszona na jedną stronę ale mimo wszystko mam pytanie czy serwatka będzie sobie splywać tam gdzie chce ? Można ją jakoś skierować ?
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: krzysiek w 2019-06-16 | 17:58:39
Przekoszenie na dłuższy bok wynosi trochę więcej niż 3 stopnie ( sprawdziłem to bo szablon był rysowany w CreO ) sądzę ,że to wystarczy. Jeżeli będzie jakiś problem to można je powiększyć doklejką po wyższej stronie podstaw prasy. Zrezygnowałem z wykonywania kanalików odprowadzających z uwagi na konieczność stosowania membrany (PE+Aluminium) i trudności z ich odwzorowaniem na membranie. Z chustą serowarską kontakt będzie miała folia aluminiowa ,którą mam nadzieję będzie można tak uformować ,że zagwarantowany zostanie poprawny odpływ serwatki. Mam taką nadzieję  :D 
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: jaworek w 2019-06-16 | 18:16:14
Drewniane kółko od karnisza wystarczy  8)
Wtedy to by jeszcze można pokrętła wybajerzyć artystycznie na taśmówce :)
Byłyby w klimacie nóżek prasy.
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: krzysiek w 2019-06-16 | 18:39:12
pokrętła wybajerzyć artystycznie na taśmówce
Jakby się miało taśmówkę to by się wybajerzyło  ;D
Nóżki były wycinane wyrzynarką
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: krzysiek w 2019-07-15 | 19:01:31
Obiecałem relację z produkcji sera , więc jest.
Ser był robiony 10 lipca i dzisiaj zostały po nim wspomnienia.
(https://kornikowo.pl/gallery/3/32-150719185841.jpeg)
A tak wyglądał
(https://kornikowo.pl/gallery/3/32-150719185926.jpeg)

A tutaj krótka relacja z "prasowania"
Tytuł: Odp: Prasa do sera
Wiadomość wysłana przez: Sillvano w 2019-07-15 | 23:22:51
... ale smaka zrobiłeś, super :)