Autor Wątek: Selerowa kuchnia  (Przeczytany 50561 razy)

Offline seler

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1929
Odp: Selerowa kuchnia
« Odpowiedź #210 dnia: 2019-07-23 | 13:51:22 »
Albo frez z łożyskiem górnym ;)

a jest taki żeby miał część roboczą 40mm?

Offline Eldier

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 383
Odp: Selerowa kuchnia
« Odpowiedź #211 dnia: 2019-07-23 | 13:58:14 »
Może być ciężko, a żeby jeszcze był w normalnych pieniądzach to już wgl chyba mało prawdopodobne.
Ale wg mnie masz 2 opcje - wyfrezować blat od dołu i później od góry albo frezować na dwa razy - wg mnie więcej roboty, najpierw od szablonu, a później od tego co wyfrezowałeś, tylko chyba by trzeba było trochę szerzej zebrać z pierwszej warstwy żeby frez luźno wchodził, ale może fyme jeszcze coś podpowie, on tu jest od frezowania :D

Ten ma roboczą 31mm:
https://allegro.pl/oferta/cmt-frez-prosty-z-lozyskiem-912-160-11b-6852105444?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_dom_narzedzia&ev_adgr=Akcesoria+i+osprz%C4%99t+-+Frezy&gclid=EAIaIQobChMIsfr2pP3K4wIVmaiaCh0VqQemEAQYAiABEgLIgfD_BwE
Ja tylko nabijam posty jak Obi :D

Offline istolarstwo

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 6437
Odp: Selerowa kuchnia
« Odpowiedź #212 dnia: 2019-07-23 | 14:18:16 »
W cenie dobrego freza kupisz wyzynarkę.

Piotr


Offline seler

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1929
Odp: Selerowa kuchnia
« Odpowiedź #213 dnia: 2019-07-23 | 14:55:50 »
Ale wyrzynarką nie wyfrezuję a frezem a i owszem jakoś wyrznę :)

Offline Wojtek Ś

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2838
Odp: Selerowa kuchnia
« Odpowiedź #214 dnia: 2019-07-23 | 14:58:38 »
No to kup dwa urządzenia i po temacie emoji6emoji6
Jak nie odpisuje to znaczy że jestem w warsztacie 😉
https://www.youtube.com/channel/UC1nRaa7YKcWv4BcXJn8m_UQ

Offline Eustachiusz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 804
Odp: Selerowa kuchnia
« Odpowiedź #215 dnia: 2019-07-23 | 15:27:16 »
Albo atuta. Zastąpi Ci nawet CNC, a nie będziesz musiał nawet nic zaznaczać ołówkiem!

Ewentualnie daj znać kiedy będzie Ci potrzebna wyrzynarka, mam co prawda najtańszego boscha z casto, ale robotę robi!
« Ostatnia zmiana: 2019-07-23 | 15:29:25 wysłana przez Eustachiusz »

Offline ozi

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 7693
    • rachunek
Odp: Selerowa kuchnia
« Odpowiedź #216 dnia: 2019-07-23 | 15:34:20 »
Albo uderzaj do Marka dwazero - brał ode mnie wyrzynarkę (chyba McAlister) do testów. Potem miała iść w Korniki.   
nie przeszkadzaj kobieto !!! - na forum jestem

Offline fyme

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 10363
  • Chciałem napisać coś mądrego więc... "coś mądrego"
Odp: Selerowa kuchnia
« Odpowiedź #217 dnia: 2019-07-23 | 15:44:05 »
Ten ma roboczą 31mm:
https://allegro.pl/oferta/cmt-frez-prosty-z-lozyskiem-912-160-11b-6852105444?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_dom_narzedzia&ev_adgr=Akcesoria+i+osprz%C4%99t+-+Frezy&gclid=EAIaIQobChMIsfr2pP3K4wIVmaiaCh0VqQemEAQYAiABEgLIgfD_BwE
Ten nie przejdzie. Wg mnie im dłuższy tym gorzej. Przy takim albo zbierasz na całą głębokość na raz co zapewne szybko zabije frez albo musisz mieć zaje**ście wysoki szablon. Lepszy krótki bo przy niskim szablonie oblecisz a potem oblecisz już od tego co wyfrezowałeś. A już w ogóle to najlepszy jesli upierasz się przy frezowaniu będzie zwykły palcowy i tuleja. Meec z tego co pamiętam ma tulejkę 17 mm w zestawie bo zdaje się właśnie Meeca chciałeś brać.

Offline seler

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1929
Odp: Selerowa kuchnia
« Odpowiedź #218 dnia: 2019-07-24 | 08:31:05 »
A wracając do kuchni, to nauczony doświadczeniem z pralni zmieniłem odrobinę koncept tego facefrejma czy też blejt ramu w słupkach wysokich. Dla przypomnienia:



Oczywiście ścianki te od narożników przytnę o paręcm żeby uniknąć problemu narożnika ale przede wszystkim, blejtram który jest od zewnętrznej czyli na prawej ściance tam gdzie lodówka i na lewej tam gdzie piekarnik będzie zlicowany z wewnętrznym światłem korpusu a będzie wystawał o te 18mm na zewnątrz i robił tym samym za blendę którą będzie można odpowiednio dopasować do potencjalnych krzywizn ściany.

Czyli dobrze że nie zamawiałem frontów od razu tylko czekam aż poskładam bo jeszcze dużo głupich pomysłów może mi przyjść do głowy :)

Offline mariusz_s

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 104
  • Mrówka złomiarka.
Odp: Selerowa kuchnia
« Odpowiedź #219 dnia: 2019-07-24 | 16:11:33 »
CMT ma długie frezy z łożyskiem górnym. Ale przy starcie na pełnej głębokości albo skończy ci się frez albo maszyna.
Inaczej musisz zrobić kilka przejazdów. A to już czas...
Kup wyrzynarkę jak koledzy radzą, dobry brzeszczot i wyjdzie ci taniej niż frez CMT na jedną robotę.
Frez:
https://sklep-cmt.pl/frezy-z-gornym-lozyskiem/9023-frez-prosty-z-gornym-lozyskiem-8019296030594.html

Wyrzynarka:
https://www.narzedzia.pl/wyrzynarka-ryobi-rjs720-g,60489.html
do tego dobrze brzeszczoty.

Jak spalisz brzeszczot to pudełku masz jeszcze 2 lub 4. Jak spalisz frez to lipa.

Jak masz obiekcje co do pracy wyrzynarką z ręki, zawsze możesz ciąć przesuwając stopę wzdłuż jakieś listwy.
Jest jak jest...

Offline seler

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1929
Odp: Selerowa kuchnia
« Odpowiedź #220 dnia: 2019-07-24 | 17:35:05 »
Ale dla mnie wyrzynarka jest do jednorazowej roboty frez raczej użyję w wielu aplikacjach i tak miałem kupić.
Popróbuję frezarką jak nie da rady to poszukam po znajomych może ktoś będzie miał wyrzynarkę pożyczyć.

Inne pytanie. czy jest sens inwestować w tarczę do cięcia płyt wiórowych czy np. przycinać płytę na dwa razy czyli raz "liznąć" na milimetr-dwa żeby nie wyrywało laminatu i na drugi raz przeciąć?

Zaznaczam że czas nie robi u mnie różnicy - nie robię tego zawodowo.

Offline fyme

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 10363
  • Chciałem napisać coś mądrego więc... "coś mądrego"
Odp: Selerowa kuchnia
« Odpowiedź #221 dnia: 2019-07-24 | 17:47:42 »
A jaką tarczą chcesz to zrobić?

Offline seler

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1929
Odp: Selerowa kuchnia
« Odpowiedź #222 dnia: 2019-07-24 | 18:00:59 »
Na razie mam fabryczną od mlt100

Offline fyme

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 10363
  • Chciałem napisać coś mądrego więc... "coś mądrego"
Odp: Selerowa kuchnia
« Odpowiedź #223 dnia: 2019-07-24 | 18:19:36 »
Czyli jaką bo ja nie mam tego cudu techniki :P

Od razu powiem że jeśli nie jest ostra i ma mało zębów to żadne triki z cięciem na 2 razy nie pomogą. Wiór jest wymagającym materiałem jeśli chodzi o cięcie bez wad stad też dedykowane tarcze z odpowiednią ilością zębów czy odpowiednim kątem przyłożenia. No można elaboraty pisać :) Jak chcesz mieć czyste cięcia bez wad to kup coś dedykowanego. No chyba że chcesz tylko nuty na plecy ciąć to można ryzykować z innymi tarczami ale warunkiem koniecznym dla dobrego cięcia jest ostra tarcza!
« Ostatnia zmiana: 2019-07-24 | 18:23:03 wysłana przez fyme »

Offline seler

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1929
Odp: Selerowa kuchnia
« Odpowiedź #224 dnia: 2019-07-24 | 20:36:15 »
Będę musiał parę wieńców przyciąć na węższy wymiar więc może nie aż tak kluczowa estetyka ale wujowo też nie może być...