Autor Wątek: szlifowanie blatu - strugarka DYMA 8  (Przeczytany 2817 razy)

Offline Strugmar

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 245
szlifowanie blatu - strugarka DYMA 8
« dnia: 2021-12-16 | 01:18:24 »
Blaty od strugarki dyma 8 są krzywe (1-2mm) chciałbym je wyszlifować. Ale najlepiej bez ściągania ze strugarki. Montaż blatów był czasochłonny.
Dużo części jest powykrzywianych i nie wszystkie pasują do siebie idealnie. Także wolałbym zostawić blaty na strugarce.
Do dyspozycji mam czołg do szlifowania, szlifierka mimośrodowa, szlifierka kątowa.
Jaki papier? Na co zwrócić uwagę?

dżon.bambo

  • Gość
Odp: szlifowanie blatu - strugarka DYMA 8
« Odpowiedź #1 dnia: 2021-12-16 | 02:51:41 »
Nie wiem, czy przy szlifowaniu ręcznym osiągniesz taki poziom precyzji jaki byś chciał. Szlifowałem płytę stalową (prostowaną młotem), najpierw kątówką (tarcza zwykła do szlifowania, listkowa), później mimośrodową głaskałem, papiery z różną ziarnistością. Wyszło "mniej więcej", a trochę nad tym siedziałem, sprawdzałem liniałem, czy nie świeci pod spodem (szer/dł/przekątne) i tak w kółko. Gdybym miał się znowu w to bawić, to raczej z talerzem do szlifowania na rzep.
Chyba, że masz pojedyncze wybrzuszenia, wtedy będzie łatwiej.
Przy takim rozmiarze blatów przydałoby się coś co jeździ po prostych prowadnicach i równo zbiera. Druga sprawa, to czy jest z czego zbierać. Przy dużym blacie wolałbym wyrównać całość epoksydem (np. jeżeli są dołki) i na to nałożyć drugą warstwę blachy. Może głupi pomysł, ale równanie ręczne, żeby uzyskać nawet ~0.5 mm dokładności nie jest łatwe przy mocno zwichrowanej blasze. 2 mm to sporo. Wszak mogę się mylić.

Online Stasiek

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1191
Odp: szlifowanie blatu - strugarka DYMA 8
« Odpowiedź #2 dnia: 2021-12-16 | 08:04:06 »
Wydaje mi się, że to nie ma sensu.
mimośrodem się zajedziesz. Kątówką to doły gwarantowane. Czołg da radę ale moim zdaniem zrobienie równej powierzchni jest niemożliwe.
Niech się wypowiedzą posiadacze dymy ale wydaje mi się że tam są blaszane blaty. Jak zjedziesz 1 czy 2 mm to zeby się nie okazało, że to będzie miało sztywność puszki po piwie.