Autor Wątek: Odkurzacz Festool CTL MIDI - krótka recenzja  (Przeczytany 3005 razy)

Offline kwita

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2065
  • Jakby kto pytał, herb województwa dolnośląskiego
Odkurzacz Festool CTL MIDI - krótka recenzja
« dnia: 2018-08-23 | 20:52:39 »
Kompaktowy, mobilny odkurzacz o pojemności 15 l

CTL MIDI to według mnie idealny odkurzacz podczas niewielkich i średnich prac budowlanych, zabudowy i remontów. Kompaktowy odkurzacz do użycia na mokro i na sucho z 15 l pojemnikiem świetnie nadaje się do prac porządkowych z niewielką i średnią ilością pyłu i zabrudzeń. Znaczenie mają także dopracowane szczegóły techniczne: bezstopniowa regulacja siły odsysania, dwuwarstwowe worki filtrujące, filtr płaski umożliwiający pełne wykorzystanie objętości worka filtrującego, a także beznarzędziowa wymiana filtra i worka filtrującego. Dopuszczone do pyłów klasy L.
•   Bardzo lekki i kompaktowy, łatwy w transporcie (co było moim kryterium przy wyborze odkurzacza)
•   Zintegrowany schowek na wąż ssący i przewód zasilający (co było moim kryterium przy wyborze odkurzacza)
•   Duża moc ssania dzięki małej lecz wydajnej turbinie i gładkiemu, stożkowemu wężowi ssącemu
•   Możliwość łączenia z Systainerami dzięki SYS-Dock (co było moim kryterium przy wyborze odkurzacza)
•   Mocne worki filtrujące SELFCLEAN z funkcją samooczyszczania zapewniają zawsze stałą moc ssania
•   Ze schowkiem na zapasowy worek filtrujący
•   Płaski filtr umożliwia optymalne wykorzystanie pojemności zbiornika
•   pojemność zbiornika/worka filtrującego. 15/12,5 l

Najważniejsze zastosowania
•   Do pyłów o najw. dopuszczalne wart. na stanowisku pracy (MAK) > 1 mg/m³
•   Idealne w czasie prac montażowych w różnych miejscach
•   Odsysanie z elektronarzędzi dzięki zintegrowanej automatyce włączania/wyłączania
•   Doskonały przy mniejszych pracach szlifierkami, frezarkami i innych
•   Idealny do oczyszczania końcowego
•   Odsysanie na sucho i na mokro

Dane techniczne
•   Wielkość przepływu maks. 3700,00 l/min
•   Podciśnienie maks. 24000,00 Pa
•   Powierzchnia filtracyjna 5000,00 cm²
•   Przewód zasilania sieciowego, izolowany gumą 7,50 m
•   Pojemność zbiornika / worka filtrującego maks. 15/12,5 l
•   Moc przyłączeniowa gniazda wtykowego maks. 2400,00 W
•   Wymiary (dł. x szer. x wys.) 430 x 330 x 470 mm
•   Pobór mocy 400 – 1 200 W
•   Ciężar 9,10 kg

Wartości dotyczące hałasu i wibracji
•   Odsysanie: Poziom ciśn. akust. (A) LpA 72,00 dB(A)
•   Odsysanie: Tolerancja błędu (hałas) K 3,00 dB

Offline kwita

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2065
  • Jakby kto pytał, herb województwa dolnośląskiego
Odp: Odkurzacz Festool CTL MIDI - krótka recenzja
« Odpowiedź #1 dnia: 2018-08-23 | 20:55:57 »
Tak wygląda zapakowany i rozpakowany... :). Miałem dylemat, rozważałem pomiędzy CTL MIDI a CTL 26, jednak w sklepie porównałem sobie oba wymiarami i ciężarem... Wygrał MIDI, ale nie zapieram się że CTL 26 też kiedyś będzie :)

Offline kwita

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2065
  • Jakby kto pytał, herb województwa dolnośląskiego
Odp: Odkurzacz Festool CTL MIDI - krótka recenzja
« Odpowiedź #2 dnia: 2018-08-23 | 20:59:58 »
Nowością w odkurzaczach Festool są węże ssące w oplocie:
Wytrzymała, gładka powłoka zewnętrzna zapobiega zaczepianiu się węża ssącego. Wewnętrzny, niezwykle elastyczny wąż ssący zapewniający maksymalną swobodę ruchów. Geometria stożkowa (27 mm i 32 mm) dla większej mocy ssania. Mufa CLEANTEC pewnie łączy wąż ssący z elektronarzędziem poprzez zamek bagnetowy. Oba końce dwóch węży ssących można połączyć ze sobą, dzięki czemu powstaje jeden długi wąż. Przed transportem oba końce węża można włożyć jeden w drugi, dzięki czemu ewentualne resztki pyłu pozostaną zamknięte w środku węża.


Offline kwita

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2065
  • Jakby kto pytał, herb województwa dolnośląskiego
Odp: Odkurzacz Festool CTL MIDI - krótka recenzja
« Odpowiedź #3 dnia: 2018-08-23 | 21:03:23 »
Do odkurzacza zakupiłem zestaw czyszczący w skład którego wchodzi:

•   rura uchwytowa zagięta D 36 HR-K AS
•   rury przedłużające D 36 VR-K AS
•   ssawka do podłóg 4-częściowa D 36 BD270
•   ssawka do szczelin D 36 FD-210
Całość w Systainerze SYS 1 T-LOC. Rury są dość twardego tworzywa, pewnie się składają i nie wyginają podczas odkurzania. Końcówka gumowa węża jest wkładana i blokowana przez obrót co powoduje, że nie wypada :)

Offline kwita

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2065
  • Jakby kto pytał, herb województwa dolnośląskiego
Odp: Odkurzacz Festool CTL MIDI - krótka recenzja
« Odpowiedź #4 dnia: 2018-08-23 | 21:05:37 »
Całość prezentuje się jak na zdjęciu poniżej... Do całości przy okazji zakupiłem 5 worków. W zestawie z odkurzaczem jest 1 worek. Odkurzacz od przodu na spodzie ma możliwość otwarcia stopki, która unosi przednie kółka uniemożliwiając przesuwanie się...
W porównaniu z moim Karcher WD 3200, jest bardzo cichy i mocniejszy, regulacja siły ssania działa rewelacyjnie :)
« Ostatnia zmiana: 2018-08-23 | 21:11:48 wysłana przez kwita »

Offline fyme

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 6971
  • Chciałem napisać coś mądrego więc... "coś mądrego"
Odp: Odkurzacz Festool CTL MIDI - krótka recenzja
« Odpowiedź #5 dnia: 2018-08-23 | 21:12:19 »
Niech dobrze służy :)
Mój CTL MINI ma już 10 lat i nadal dzielnie służy :) W międzyczasie zmieniłem górną obudowę i przedni panel sterowania oraz obudowę od gniazdka bo oberwało się im na budowach ale silnik działa bez zarzutu do dziś a ciągnie prócz wiórów po cięciu pył ze szlifierki przy robieniu gładzi czy wszelakie śmieci na robotach ogólnobudowlanych :) Nie próbowałem tylko ciągnąć wody bo nie mam filtra do wody ale kiedyś spróbuję :P
Zdecydowanie dobry zakup :)
Komplet rur też mam i również uważam że się sprawdzają choć ja mam starszą wersję jeszcze bez szybkozłączki do węża :)

Muszę tylko ogarnąć sobie kątową końcówkę do węża bo u mnie jest prosta i wąż trochę się załamuje przy zwijaniu :)

Offline Bladepoland

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1023
Odp: Odkurzacz Festool CTL MIDI - krótka recenzja
« Odpowiedź #6 dnia: 2018-08-23 | 21:14:23 »
No, no @kwita rozwijasz się w szybkim tempie. Dużo fajnych zakupów, a to domino, a to odkurzacz. :) znaczy się inwestujesz :). Dla mnie podstawową wadą odkurzaczy Festoola jest brak otrząsacza w modelach za w miarę sensowne pieniądze. Nie do przebicia jest natomiast możliwość łączenia z systainerami. No i oczywiście pogratulować zakupu  :).

Offline kwita

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2065
  • Jakby kto pytał, herb województwa dolnośląskiego
Odp: Odkurzacz Festool CTL MIDI - krótka recenzja
« Odpowiedź #7 dnia: 2018-08-23 | 21:17:53 »
Dzięki za słowa otuchy ;D
Jeszcze dzisiaj rano jak byłem w sklepie po odkurzacz, mówiłem że mam dylemat...Ale w sklepie i na zlocie dźwigałem odkurzacz Vittera... Był otrząsacz ale ta waga i rozmiary zrobiły swoje, gość już myślał że się rozmyśliłem. Za niedługo mam zamiar dokupić złączkę kątową ale na wąż 36 i kawałek rury aby łączyć z cyklonem. Złączka coś około 50zł

Co do tych 3 rur, to są z dość grubego tworzywa, po połączeniu tworzą dość sztywną rurę, jest bardzo długa, spokojnie może obsługiwać gość nawet o wysokości 2m :)
« Ostatnia zmiana: 2018-08-23 | 21:21:34 wysłana przez kwita »

Offline fyme

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 6971
  • Chciałem napisać coś mądrego więc... "coś mądrego"
Odp: Odkurzacz Festool CTL MIDI - krótka recenzja
« Odpowiedź #8 dnia: 2018-08-23 | 21:19:49 »
Cyklon powiadasz ;D

To patrz:



Tylko cena powala ...
« Ostatnia zmiana: 2018-08-23 | 21:26:00 wysłana przez fyme »

Offline Bladepoland

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1023
Odp: Odkurzacz Festool CTL MIDI - krótka recenzja
« Odpowiedź #9 dnia: 2018-08-23 | 21:32:09 »
I przyszedł @fyme i rozp... system :). A my wiemy co kolejne na liście jest u Ciebie do zrobienia;D.

Offline kwita

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2065
  • Jakby kto pytał, herb województwa dolnośląskiego
Odp: Odkurzacz Festool CTL MIDI - krótka recenzja
« Odpowiedź #10 dnia: 2018-08-23 | 21:34:51 »
Bladepoland, oglądałem w sklepie nawet Twoją wyrzynarkę i Triona :)

Fyme, trza takie zrobić :) znaczy się rób już projekt ;D

Na montażu cyklonem będzie zamek w worku :)
« Ostatnia zmiana: 2018-08-23 | 21:38:44 wysłana przez kwita »

Offline fyme

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 6971
  • Chciałem napisać coś mądrego więc... "coś mądrego"
Odp: Odkurzacz Festool CTL MIDI - krótka recenzja
« Odpowiedź #11 dnia: 2018-08-23 | 21:37:26 »
Ej bo mi się projekty piętrzą :P W końcu mnie pogonią z tego balkonu ;D

No i wózek muszę skończyć, może jutro się za niego zabiorę :)

A odnośnie cyklonu to wygląda nieźle i pasowałby mi taki na roboty przy gładzi :P

Offline Bladepoland

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1023
Odp: Odkurzacz Festool CTL MIDI - krótka recenzja
« Odpowiedź #12 dnia: 2018-08-23 | 21:41:06 »
Bladepoland, oglądałem w sklepie nawet Twoją wyrzynarkę i Triona :)

Fyme, trza takie zrobić :) znaczy się rób już projekt ;D

Pewnie kolejna pozycja na liście. I tak z ciekawości którą byś wybrał ? :).
No i kolega @fyme, faktycznie już pewno duma nad projektem cyklonu a'la festool i za dwa trzy dni bedzie projekt w sketchupie :).

Offline fyme

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 6971
  • Chciałem napisać coś mądrego więc... "coś mądrego"
Odp: Odkurzacz Festool CTL MIDI - krótka recenzja
« Odpowiedź #13 dnia: 2018-08-23 | 21:42:34 »
W zasadzie to systainery by się znalazły :P
Fajnie by było pozaglądać do środka i zobaczyć jak to jest zrobione :)

Offline Bladepoland

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1023
Odp: Odkurzacz Festool CTL MIDI - krótka recenzja
« Odpowiedź #14 dnia: 2018-08-23 | 21:43:52 »
To jak masz jakieś na górkę to zaraz priva dostaniesz ode mnie ;D.