Autor Wątek: Odkurzacz Festool CTL MIDI - krótka recenzja  (Przeczytany 3004 razy)

Offline fyme

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 6971
  • Chciałem napisać coś mądrego więc... "coś mądrego"
Odp: Odkurzacz Festool CTL MIDI - krótka recenzja
« Odpowiedź #75 dnia: 2019-03-31 | 19:31:30 »
I to ze skrzynkami na pace! ;D

EDIT

Wiem do czego te otwory :) Otóż CTL Mini ma swój dedykowany uchwyt do nawinięcia kabla (nr katalogowy 203722) i to z fajnym uchylnym jednym ramieniem. A ja głupi kombinowałem z uchwytem z innego modelu  >:(



W tygodniu się poprawię ;D
« Ostatnia zmiana: 2019-03-31 | 19:41:47 wysłana przez fyme »

Offline Bladepoland

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1023
Odp: Odkurzacz Festool CTL MIDI - krótka recenzja
« Odpowiedź #76 dnia: 2019-05-22 | 21:09:37 »
Temat wprawdzie dotyczy głownie ctl MIDI, ale w związku z tym, że i o MINI tu mówimy podzielę się z kolegami informacją. Jak zapewne wiecie w tym roku pojawił się odświeżony mini i midi - oba z BT.  Jako posiadacz od niedawna nowego modelu mini,  kupionego zresztą po bardzo okazyjnej cenie, natknąłem się na pewna niedogodność. Otóż w przypadku korzystania z niektórych wyrzynarek w tym Carvexa, może się zdarzyć, że odkurzacz w trybie auto załączy się razem z urządzeniem, ale już się sam nie wyłączy. Zależnie od ustawienia trybu prędkości wyrzynarki może pojawić się taki problem. Co więcej mam dokupiony przycisk BT na rurę i on też może nie wyłączyć odkurzacza po zatrzymaniu Carvexa. Telefon do przedstawiciela FS i okazuje się, że trafiają się egzemplarze w których, uwaga: trzeba zrobić update oprogramowania. Mają info tej sprawie i zalecają wysyłkę do serwisu. Wszystkie pozostałe narzędzia działają bez problemu.

Offline Sebastian.P

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 235
Odp: Odkurzacz Festool CTL MIDI - krótka recenzja
« Odpowiedź #77 dnia: 2019-05-22 | 21:45:47 »
Jeszcze trochę i młotek będziemy do kompa do aktualizacji podpinać ;)

Offline fyme

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 6971
  • Chciałem napisać coś mądrego więc... "coś mądrego"
Odp: Odkurzacz Festool CTL MIDI - krótka recenzja
« Odpowiedź #78 dnia: 2019-05-22 | 21:55:25 »
Zaraz zaczną hakować sprzęt warsztatowy...

A tu prawie sami informatycy ;D

Offline VelYoda

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2545
  • Aquila Haliaeetus Poloniae
Odp: Odkurzacz Festool CTL MIDI - krótka recenzja
« Odpowiedź #79 dnia: 2019-05-22 | 22:08:02 »
a koło dwumasowe i dpf mają już w planach?  ;D
haliaetus lub haliaetos – morski orzeł (bielik), rybołów, od gr. ἁλιαιετος haliaietos – morski orzeł (bielik), rybołów, od ἁλι- hali- – morski, od ἁλς hals, ἁλος halos – morze; αετος aetos – orzeł.
Czyli "aquila  haliaetus" to taki grecki emigrant na półwysep apeniński ;D

Offline kwita

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2065
  • Jakby kto pytał, herb województwa dolnośląskiego
Odp: Odkurzacz Festool CTL MIDI - krótka recenzja
« Odpowiedź #80 dnia: 2019-05-22 | 22:25:07 »
To ja jeszcze coś innego dodam...
Mianowicie podłączyłem pod MIDI szlifierkę do gładzi. Zdarzyło się, że szlifierka chodziła a odkurzacz się wyłączył. Niby chwila, ale w pokoju było siwo ;). Pytanie, skąd zasilanie w GN odkurzacza jak się wyłączył. Ponoć zadziałało zabezpieczenie pomimo iż worek nie był nawet w połowie zapełniony...
A że Festool działa naprawdę cicho to zorientujesz się po mgle w pomieszczeniu ;)

Offline fyme

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 6971
  • Chciałem napisać coś mądrego więc... "coś mądrego"
Odp: Odkurzacz Festool CTL MIDI - krótka recenzja
« Odpowiedź #81 dnia: 2019-05-22 | 22:28:06 »
Ja mam starą wersję MINI (2008) i mój się nigdy przy gładzi nie wyłączył. Nawet jak worek puścił. Pół dnia potem czyściłem odkurzacz  >:(
Więc albo jest coś z nowymi wersjami albo ja mam zbyt mało wydajną szlifierkę  ;D

Offline Bladepoland

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1023
Odp: Odkurzacz Festool CTL MIDI - krótka recenzja
« Odpowiedź #82 dnia: 2019-05-22 | 22:46:37 »
@kwita ty masz wcześniejszy model, to i mniej elektroniki. W nowym jest jeszcze jeden psikus. Jak uruchomisz odkurzacz w trybie manualnym i odpalisz potem narzędzie - to kiedy je wyłączysz odkurzacz też się wyłączy. Podobno tak ma być i nie jest to błąd. Dla mnie trochę lipa. Wystarczy, że mamy sytuację, że coś chcemy wywiercić z przystawką do odsysania, odpalamy odkurzacz, przysysamy się do ściany, bierzemy wiertarkę i wiercimy. Po wywierceniu odkurzacz się wyłącza, przyssawka odpada i ... . Mamy w ręku jedno i drugie i mamy trzy wyjścia. Pierwsze odpalamy na moment wiertarkę, i szybko przysysamy  się do ściany :D. Drugie, schodzimy z drabiny i powtarzamy procedurę z ręcznym odpaleniem  ;). Trzecie , kupujemy przycisk BT na rurę i odpalamy zdalnie  :D. Wszystkie trzy do duuupy  ;D. Pierwsze dwie bez sensu, trzecia, dodatkowy koszt.

Offline Fiodor45 - Dobroczyńca 2019r.

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 516
Odp: Odkurzacz Festool CTL MIDI - krótka recenzja
« Odpowiedź #83 dnia: 2019-05-23 | 08:23:44 »
Więc wniosek z tego taki  że najlepszy odkurzacz ma fyme z 2008 i ja też tylko midi, ostatni normalny jest z 2018 bez wszedobylskiej elektroniki, glutow, srutow itp... Swoją drogą napalilem się na nowy model ale trzeba będzie dać na wstrzymanie.
« Ostatnia zmiana: 2019-05-23 | 08:27:51 wysłana przez Fiodor45 »
Jeśli ja komuś ,to może ktoś kiedyś....mnie (to nie jest to o czym myśli Obi żeby nie było)

Offline Wojtek Ś

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2055
Odp: Odkurzacz Festool CTL MIDI - krótka recenzja
« Odpowiedź #84 dnia: 2019-05-23 | 09:24:48 »
Fiodor to ty kup nowy a ja twój stary odkupie

Offline Fiodor45 - Dobroczyńca 2019r.

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 516
Odp: Odkurzacz Festool CTL MIDI - krótka recenzja
« Odpowiedź #85 dnia: 2019-05-23 | 09:52:21 »
Może nie trzeba będzie odkupować .........w którejś edycji  dla  KORNIKÓW.......się uda.
« Ostatnia zmiana: 2019-05-23 | 09:54:58 wysłana przez Fiodor45 »
Jeśli ja komuś ,to może ktoś kiedyś....mnie (to nie jest to o czym myśli Obi żeby nie było)

Offline VelYoda

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2545
  • Aquila Haliaeetus Poloniae
Odp: Odkurzacz Festool CTL MIDI - krótka recenzja
« Odpowiedź #86 dnia: 2019-05-23 | 10:12:05 »
Może nie trzeba będzie odkupować .........w którejś edycji  dla  KORNIKÓW.......się uda.
pierwszy >:D
haliaetus lub haliaetos – morski orzeł (bielik), rybołów, od gr. ἁλιαιετος haliaietos – morski orzeł (bielik), rybołów, od ἁλι- hali- – morski, od ἁλς hals, ἁλος halos – morze; αετος aetos – orzeł.
Czyli "aquila  haliaetus" to taki grecki emigrant na półwysep apeniński ;D

Offline Wojtek Ś

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2055
Odp: Odkurzacz Festool CTL MIDI - krótka recenzja
« Odpowiedź #87 dnia: 2019-05-23 | 10:12:29 »
Weź Pan daj spokój potrzebuje nr do Chaczinsa i to na cito

Offline VelYoda

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2545
  • Aquila Haliaeetus Poloniae
Odp: Odkurzacz Festool CTL MIDI - krótka recenzja
« Odpowiedź #88 dnia: 2019-05-23 | 13:14:11 »
Obiego podpytaj, może ma ...
ew ślij PW do upadłeo
haliaetus lub haliaetos – morski orzeł (bielik), rybołów, od gr. ἁλιαιετος haliaietos – morski orzeł (bielik), rybołów, od ἁλι- hali- – morski, od ἁλς hals, ἁλος halos – morze; αετος aetos – orzeł.
Czyli "aquila  haliaetus" to taki grecki emigrant na półwysep apeniński ;D

Offline Bladepoland

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1023
Odp: Odkurzacz Festool CTL MIDI - krótka recenzja
« Odpowiedź #89 dnia: 2019-05-23 | 23:05:01 »
Sam odkurzacz nie jest zły. Wpadki zdarzają się także jak widać i uznanym markom. Ja kupiłem tego nowego, bo i tak wiedziałem, że będę korzystał z dodatkowego przycisku BT. Nie przeszkadza mi zatem aż tak bardzo ten sposób działania. Dotychczas tylko modele wyższe i znacznie droższe miały załączanie po BT, zatem dla mnie i tak to zmiana na plus. Na wyższy model nie było mnie stać, więc nowe MIDI i MINI bardzo mnie ucieszyły. Wybrałem nowy Mini, bo to najtańszy model spełniający moje potrzeby i możliwości finansowe.