Autor Wątek: Podstawa jezdna do maszyn -minirecenzja.  (Przeczytany 1438 razy)

Offline Specu

  • Nieoficjalny support BLUM
  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1644
  • Samo się nie zrobi ale mogłoby się samo wnosić.
    • Warsztat Speca
Podstawa jezdna do maszyn -minirecenzja.
« dnia: 2018-11-01 | 08:23:30 »
Pomyślałem, że niektórych może zainteresować fajny gadżet do naszych maszynek.
Jakiś czas temu kombinowałem z ustawianiem niektórych maszyn i najlepiej pasowało mi jakby były mobilne ale stabilne. Chodzi o strugarke. Stoi na środku pomieszczenia do obróbki drewna a przydałoby się ją przesuwać. Kombinowałem w myślach o jakiejś podstawie na kółkach. Jednak kółka nawet te z hamulcem to niezbyt dobre rozwiązanie. Po pierwsze konstrukcja za bardzo podwyższyła mi blaty a po drugie na hamulcach i tak maszyna "chodzi".
I przyszedł dzień w którym przejrzałem sobie katalog co jakiś przedstawiciel zostawił.
TADAAA !!
Jest


Na tyle tanie, że nie warto samemu kombinować a i można zaryzykować, że się utopi kase.
Zamówiłem.


Trochę musiałem pokombinować ze składaniem bk śrubek pełno a ich opisy po niemiecku ale się udało.


Kółka nie wydają się być najwyższych lotów bk wyglądają jak jakieś połączenie gumy i plastiku


Ale całkiem płynnie chodzą.
Twardsze wióry nie blokują przesuwu a zarazem nie wbijają się. Nie jest więc źle.
Z przodu mamy kółka obracanie podnoszone



Z tyłu na stałe przytwierdzone.


Przy opuszczeniu podstawy osiada to na stałych gumowanych nóżkach z możluwoścuą regulacji wysokości.


Ja s strugarce stópki mam nieco dziwnie rozmieszczone więc musiałem podłożyć deski bo trójkąty na platformie przytrzymywałyby maszynę za obudowe



Konstrukcja igólnie jest stabilna i trzyma maszynę w ryzach.
Tak więc reasumując fajny bajer i ułatwia organizacje w warsztatach. Polecam


I krótki filmik z działania

Offline istolarstwo

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 4297
Odp: Podstawa jezdna do maszyn -minirecenzja.
« Odpowiedź #1 dnia: 2018-11-01 | 08:26:24 »
No i fajnie

Piotr


Online M.ChObi

  • Moderator Globalny
  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 3560
Odp: Podstawa jezdna do maszyn -minirecenzja.
« Odpowiedź #2 dnia: 2018-11-01 | 08:29:49 »
Pomyślałem, że niektórych może zainteresować

A jakiś link do producenta ? Czy może zrobiłeś to z miski olejowej ?
Nie jestem jak Fyme , ja nie spamuję , piszę tylko małowartościowe posty w znacznych ilościach .

Offline Specu

  • Nieoficjalny support BLUM
  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1644
  • Samo się nie zrobi ale mogłoby się samo wnosić.
    • Warsztat Speca
Odp: Podstawa jezdna do maszyn -minirecenzja.
« Odpowiedź #3 dnia: 2018-11-01 | 08:32:41 »
Wystarczy wyszukać po nazwie według zdjęcia.
Gość przyniósł mi katalog z jakimiś różnymi pi***ołami.

Offline bartsmetkowski

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2088
Odp: Podstawa jezdna do maszyn -minirecenzja.
« Odpowiedź #4 dnia: 2018-11-01 | 08:49:31 »
naprawdę spoko opcja

Offline istolarstwo

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 4297
Odp: Podstawa jezdna do maszyn -minirecenzja.
« Odpowiedź #5 dnia: 2018-11-01 | 08:53:41 »
Pan od scm zostawił taki katalog?

Piotr


Offline leeching

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 237
Odp: Podstawa jezdna do maszyn -minirecenzja.
« Odpowiedź #6 dnia: 2018-11-01 | 09:02:22 »
dzięki za materiał - w końcu na nasz rynek docierają ciekawe rozwiązania

Offline Specu

  • Nieoficjalny support BLUM
  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1644
  • Samo się nie zrobi ale mogłoby się samo wnosić.
    • Warsztat Speca
Odp: Podstawa jezdna do maszyn -minirecenzja.
« Odpowiedź #7 dnia: 2018-11-01 | 09:33:42 »
Pan od scm zostawił taki katalog?

Piotr
Nie wiem od czego był ten pan. Co chwile ktoś przyłazi ;)

Online krzyś48

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1484
  • Wolność,kocham i rozumiem,wolności...
Odp: Podstawa jezdna do maszyn -minirecenzja.
« Odpowiedź #8 dnia: 2018-11-01 | 09:43:12 »
Co chwile ktoś przyłazi  ;)
A alarm masz ???
Wygląda mi to na rozpoznanie terenu ::) :P
Czuwaj ;D ;)
ziarnko do ziarnka zbierze się dwa ziarka

Offline istolarstwo

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 4297
Odp: Podstawa jezdna do maszyn -minirecenzja.
« Odpowiedź #9 dnia: 2018-11-01 | 09:59:43 »
A do mnie to nikt nie przychodzi.  Nawet Mery nie może dotrzeć.

Piotr

Offline Strużyn

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1462
Odp: Podstawa jezdna do maszyn -minirecenzja.
« Odpowiedź #10 dnia: 2018-11-01 | 10:12:33 »
Rewelacja. A ja od kilku lat się zbieram, żeby dymkę na koła postawić. Czy ktoś mógłby sprawdzić jaki dyma ma rozstaw nóg. Moją niestety będę mógł pomierzyć dopiero za kilka tygodni.

Offline Mery

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 3962
Odp: Podstawa jezdna do maszyn -minirecenzja.
« Odpowiedź #11 dnia: 2018-11-01 | 10:16:01 »
Nawet Mery nie może dotrzeć.

od 3 tygodni mam blacik sklejony do przestrugania i nie ma jak i kiedy ;) ale spoko w next tygodniu wpadam na bank jak będziesz miał chwile ;)

co do podstawy to wyglądało bardzo słabo, takie cienkie i wiotkie a maszyna swoje waży ale jak zobaczyłem filmik to bardzo ładnie się sprawuje :)
« Ostatnia zmiana: 2018-11-01 | 11:01:38 wysłana przez Mery »

Offline krzysiek_z

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1077
Odp: Podstawa jezdna do maszyn -minirecenzja.
« Odpowiedź #12 dnia: 2018-11-01 | 10:53:07 »
Super sprawa. A te klapki ochronne to też z tego katalogu? ;)
To orzeł bielik nie jest orłem ?

Offline Mery

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 3962
Odp: Podstawa jezdna do maszyn -minirecenzja.
« Odpowiedź #13 dnia: 2018-11-01 | 11:02:52 »
waży

waży to na wadze a warzy to tak na oko ;) dzięki już poprawione :)

Offline Specu

  • Nieoficjalny support BLUM
  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1644
  • Samo się nie zrobi ale mogłoby się samo wnosić.
    • Warsztat Speca
Odp: Podstawa jezdna do maszyn -minirecenzja.
« Odpowiedź #14 dnia: 2018-11-01 | 11:10:56 »


A do mnie to nikt nie przychodzi.

Kilka dni temu był gość od CNC.
Wrzucam przy okazji to może komuś się przyda.


A klapki są jak najbardziej ochronne. Chronią spód stopy przed małymi drzazgami ;) Jak nie tatgam nic cięższego to nie noszę butów bo ileż można. Niech choć stopa poodpoczywa ;)