Inne tematy > Ostrzenie narzędzi...

Kamień czy diament?

(1/10) > >>

jack49:
Jakiś czas temu zakładałem wątek odnośnie ostrzenia ale zaczął się od szlifierki i jest przez to trochę nieuporządkowany.
Teraz z pozoru proste pytanie, co lepsze - kamienie czy osełki diamentowe? Chciałbym mieć możliwość ostrzenia zarówno dłut jak i noży kuchennych, dobrze by było jakbym mógł naostrzyć noże do strugarki ale to już chyba trudniejsze. Czy do ostrzenia noży kuchennych powinienem kupić coś szerszego czy nie ma to znaczenia?
Czy jest duża różnica między tanimi a drogimi diamentami? Np.:
https://allegro.pl/oferta/diamentowa-oselka-400-1000-grit-dmd-dwustronna-6696026668
i
https://cqb.pl/oselka-diamentowa-duosharp-plus-fine-coarse-wm8fc-p-6186.html

KolA:
@Dluta.pl poprosimy o poradę ;)

Quent:
Tu jest chyba wszystko na ten temat. Niestety po angielsku tylko.

Matt Estlea


Stumpy Nubs

jack49:
Jeśli dobrze zrozumiałem to najlepszym rozwiązaniem jest osełka diamentowa, nie na plastiku i do większości zastosowań wystarczą dwie gradacje +/- 300/1000.
Pytanie jaka jest różnica jakościowa między np. taką za 54zł:
https://allegro.pl/oferta/diamentowa-oselka-ostrzenia-nozy-gradacji-400-1000-8998104276
taką za 123zł:
https://allegro.pl/oferta/diamentowa-oselka-400-1000-grit-dwustronna-7909332026
a taką 500-800zł

Czy te tańsze będą gorzej ostrzyć czy szybciej się zużyją?

jaworek:
Kup sobie tę za 123 zł i nie zadawaj więcej pytań.
Acha , żeby zaraz nie było ... to mam taką więc nie teoretyzuję.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej