Autor Wątek: Hammer K3 Basic - opinie?  (Przeczytany 2546 razy)

Offline leeching

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 270
Odp: Hammer K3 Basic - opinie?
« Odpowiedź #15 dnia: 2019-03-08 | 10:26:31 »


Przy okazji zobaczysz flaki maszyny. Konstrukcyjnie prawie identyczne z K3

Offline Mcgyver

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 438
Odp: Hammer K3 Basic - opinie?
« Odpowiedź #16 dnia: 2019-03-08 | 10:36:13 »
Ktoś sie orientuje czy te pręciki z wrzeciona da sie zdemontować? Zwykła piła DADO np CMT ma otwier centralny 30mm ale nie ma w niej otworkow na boczne trzpienie. Dedykowana przez hammera pila do rowkowania chyba nie ma mozliwosci tak dokladnej regulacji szerokosci jak standardowe DADO z przekladkami? I tak ogolnie na jakiej zadadzie dziala ta pila do rowkowania ma wymienne same nakladki widiowe czy jakos inaczej jest to zrobione?

Offline leeching

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 270
Odp: Hammer K3 Basic - opinie?
« Odpowiedź #17 dnia: 2019-03-08 | 10:56:29 »
Widziałem jedynie filmy i z tego co pamiętam jest tam możliwość dokładnej regulacji przekładkami chyba od 10 do 19mm. Natomiast te trzpienie są na fest i przeciwdziałają samodzielnemu odkręcaniu tarcz. Silnik startuje ostro i hamuje również mocno.

Pamiętam Twój zestaw CMT do gts, też chciałem to kupić ale zmieniłem zdanie i gts poszedł do ludzi. A dado sobie dorobię, jak będzie potrzebne.


Offline potek74

  • Nowy użyszkodnik
  • *
  • Wiadomości: 15
Odp: Hammer K3 Basic - opinie?
« Odpowiedź #18 dnia: 2019-03-08 | 23:08:29 »
Panowie a czy ktoś może wie , czy jest możliwość  zmienić wrzeciono frezarki przy B3 hammer , na to z opcją montażu frezów trzpieniowych (MF spindle system ). Handlowiec powiedział mi niedawno że nie , ale po obejrzeniu tego filmu z wymianą wałka i przeczytaniu komentarzy poniżej filmu na YT  to już mu nie wierzę. Pamiętam że kiedy kupowałem swoją maszynę , to też usłyszałem że potem nie będzie możliwości zmienić tego wałka na ten do montażu frezów do widlic.
Pozdrawiam

Offline trz123

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1558
Odp: Hammer K3 Basic - opinie?
« Odpowiedź #19 dnia: 2019-03-09 | 06:40:00 »
Wymienic wrzeciono pewnie jest mozliwosc  ale pewnie zejdzie z tym pol dnia tak jak w mojej frezarce  ;)
Nie lepiej kupic glowice z nozami wymiennymi? Dobre noze hss 40x4 mm to koszt okolo 50 zl/szt
Noze na zamowienie okolo 70-80 zl. Przywoity trzpieniowy na pewno drozej.

« Ostatnia zmiana: 2019-03-09 | 06:41:46 wysłana przez trz123 »

Offline Eustachiusz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 539
Odp: Hammer K3 Basic - opinie?
« Odpowiedź #20 dnia: 2019-03-09 | 11:15:06 »
Ale trzpieniowym możesz zrobić rowki dado, płyciny z łukami o małych promieniach,  jakieś delikatne fazowania, więc nie są całkowicie do zastąpienia.

Offline trz123

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1558
Odp: Hammer K3 Basic - opinie?
« Odpowiedź #21 dnia: 2019-03-09 | 12:42:26 »
Zakladasz lozysko do freza i robisz tak samo luki na dolnowrzecionowej. Rowki itp tak samo zrobisz tylko ograniczeniem jest wielkosc freza. Podejrzewam ze nie ma takiej czynnosci ktorej zrobisz na trzpieniowych frezach a nie zrobisz na zwyklej frezarce. Odwrotnie to duzo by wymieniac
« Ostatnia zmiana: 2019-03-09 | 12:45:36 wysłana przez trz123 »

Offline Qiub

  • Targi
  • Kornik - Ekspert
  • *
  • Wiadomości: 3542
Odp: Hammer K3 Basic - opinie?
« Odpowiedź #22 dnia: 2019-03-09 | 16:45:50 »
wszystko sie panowie da ;D czasami trza pokombinowac ale sie da.
system hemorojda jest tak skonstruowwny zeby sie dalo ;D

pytanie ile tylko wyjdzie kasy.

frezy szybkiej wymiany to poezja. sa oczywiscie gotowe rozwiazania ale sa tez przejsciowki z systemu szybkiej wymiany na zwykle np. 8mm wiec nie bie stoi na przeszkodzie zeby sobie takowe kupic.

polecam bo widzialem na 4macie. 10 sekund i z duzego freza pioro wpust przechodzicie na r4 na trzpieniu 8mm ktory jest zamontowany na trzpieniu szybkiej wymiany.

a system duzych trzpeni jest po prostu bardzo rozbudowany. a z tego co mi wiadomo do trzpienia szybkiej wymiany zmienia siebtylko tuleje tam powiedzmy 6mm, 8mm, 10mm, 12mm czy tez inne ogolnie dostepne. a sama tulejka to jakies groszowe sprawy.

tak ze panowie panie jesli zastanawiacie sie nad B3 to bierta system szybkiej wymiany bo warto. szcegolnie jesli nie ma kto kasy na przewalenie i miejsca na kolejne duze frezy albo chce wykorzystywac male.

pamietajata ze duze frezy ogolnie sa lepszej jakosc o tym malych popularnych gowienek.

no i oczywiscie bardziej wytrzymale. zazwyczaj sa przeznaczone do kucia dukatow jednak lepsze matrialy i lepsze konstrukcyjne rozwiazania pozwalaja jednego trzpieniakowi pozyc tyle co 10 festooli a te akurat chodza w ch*j dlugo i dobrze.

Offline Mcgyver

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 438
Odp: Hammer K3 Basic - opinie?
« Odpowiedź #23 dnia: 2019-03-31 | 22:29:25 »
Jeszcze jedno pytanie - raczej do kogos kto ma taka maszyne. Czy ktos moze podac jakie sa wymiary zewnetrzne tej pilarki? Nigdzie nie mogłem trafic na taka informacje.

Offline Eustachiusz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 539
Odp: Hammer K3 Basic - opinie?
« Odpowiedź #24 dnia: 2019-04-01 | 00:39:15 »
Sprawdź w manualu:
https://www.manualslib.com/manual/759585/Hammer-K3-Winner.html?page=14#manual
Tam masz podane wymiary w zależności od konkretnego modelu (basic/comfort/winner/performa).

Offline Pat

  • Nowy użyszkodnik
  • *
  • Wiadomości: 1
Odp: Hammer K3 Basic - opinie?
« Odpowiedź #25 dnia: 2020-05-19 | 19:32:42 »
Witam. Ktoś się orientuję ile kosztuje hammer k3 bassic? Wysłałem zapytanie ale narazie cisza...

Offline Mcgyver

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 438
Odp: Hammer K3 Basic - opinie?
« Odpowiedź #26 dnia: 2020-05-19 | 19:51:55 »
Tak z głowy nikt pewnie nie powie trzeba pytać dealera. Z drugiej strony Basic basicowi nie równy. Z tego co pamiętam ta najtańsza wersja ma nawet stolik 800mm a nie 1250

Offline Qiub

  • Targi
  • Kornik - Ekspert
  • *
  • Wiadomości: 3542
Odp: Hammer K3 Basic - opinie?
« Odpowiedź #27 dnia: 2020-05-19 | 20:26:45 »
Basic to krotka
Winner to 1250
Winner comfort to 2m wózka i możliwość pełnej opcji

Za winner comforta z podcinakiem kolo 18 brutto
Wiec tak myślę że za Basica kolo 12brutto

Offline Bill Door

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1786
  • Usposobiony duchowo branżowiec
Odp: Hammer K3 Basic - opinie?
« Odpowiedź #28 dnia: 2020-05-20 | 10:44:59 »
Ja juz nie dostaje gazetek od nich bo nie brałem u nich nic teraz ale tam sa ceny i te sprzety dostępne od ręki powystawowe lub ktos nie odebrał. A tak najlepiej to dzwonisz mowisz ze chcesz kupić przekazują do regionalnego zaraz oddzwania i sie ustawiacie. Przedstawi Ci ofertę ale dla takich pionków jak my to najlepiej kupować w okresie dremy lub pod koniec roku z gazetek jak sie ma ;) wyjdzie ci odciąg gratis albo takie cuś.
Gif-ted guy.

Offline istolarstwo

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 5140
Odp: Hammer K3 Basic - opinie?
« Odpowiedź #29 dnia: 2020-05-20 | 22:20:22 »
Taka strona jest. Number 1 chyba. Trza się zarejestrować i są ceny.


Piotr