Autor Wątek: Prośba o opinie i poradę. Cormak HBS315  (Przeczytany 551 razy)

Offline kosa45

  • Nowy użyszkodnik
  • *
  • Wiadomości: 16
Prośba o opinie i poradę. Cormak HBS315
« dnia: 2019-06-29 | 12:57:22 »
Jako że jest to mój pierwszy post wypadałoby się przywitać.
Także Witam Wszystkich mam na imię Jarek, forum przeglądam od jakiegoś czasu i jakoś wcześniej nie było czasu się ujawnić.
Teraz potrzebna jest pomoc to jest okazja. :P
Jako że lubię drewno to sobie coś tam od czasu do czasu przy nim dłubie , nic wyszukanego totalna amatorka jak na amatora przystało. :)

Stwierdziłem ostatnio  że przydałaby się taśmówka a że budżet ograniczony wyszukałem sobie coś takiego:
https://allegro.pl/oferta/pila-tasmowa-przecinarka-tasmowa-do-drewna-hbs315-7200888921
I tu moja prośba może ktoś miał styczność z takim wynalazkiem i może kilka słów napisać albo poradzić coś innego w takiej kwocie.
Zależało by mi na żeliwnym blacie i min 150mm wysokości cięcia.
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.



Offline krzyś48

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1420
  • Wolność,kocham i rozumiem,wolności...
Odp: Prośba o opinie i poradę. Cormak HBS315
« Odpowiedź #1 dnia: 2019-06-29 | 13:02:22 »
wypadałoby się przywitać.
Jak by co, to oddzielny w tym dziale ;)
https://kornikowo.pl/napisz-nam-cos/
ziarnko do ziarnka zbierze się dwa ziarka

Offline M.ChObi

  • Moderator Globalny
  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 3401
Odp: Prośba o opinie i poradę. Cormak HBS315
« Odpowiedź #2 dnia: 2019-06-29 | 13:16:29 »
Jak by co, to oddzielny w tym dziale ;)
Ale nie ma przymusu .

W końcu mamy wolność , prawda krzyś48 ??

 ;)


Co do piły taśmowej to powiem tak ( ja choruję od jakiegoś czasu ) dokładasz  ok 800 pln i masz rekorda , tego którego ma Raven i Daka ( chyba )
Nie jestem jak Fyme , ja nie spamuję , piszę tylko małowartościowe posty w znacznych ilościach .

Offline krzyś48

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1420
  • Wolność,kocham i rozumiem,wolności...
Odp: Prośba o opinie i poradę. Cormak HBS315
« Odpowiedź #3 dnia: 2019-06-29 | 13:39:06 »
W końcu mamy wolność
W zależności na który koniec patrzymy...i trzymamy :P
Wolność,wolnością ale jakiś ład powinien chyba być  ??? chyba  :D
ziarnko do ziarnka zbierze się dwa ziarka

Offline ozi

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2675
Odp: Prośba o opinie i poradę. Cormak HBS315
« Odpowiedź #4 dnia: 2019-06-29 | 14:05:57 »
Witam na forum,
W kwestii piły zrób jak radzi Obi (Obi merytoryczny - ciekawe  ;D) dozbieraj do sprawdzonej maszyny z w miarę ogarniętym serwisem. Mamy tu określenie - Record Power Chińczyk „jedzący mięso” i coś w tym jest.
Jeżeli nie możesz czekać to lepiej kup piłę używaną, (np. 533044301 Nr oferty OLX) to technicznie taka sama piła malowana na inny kolor. Kupisz taniej i w przyszłości przy odsprzedaży mniej stracisz.
nie przeszkadzaj kobieto !!! - na forum jestem

Offline kosa45

  • Nowy użyszkodnik
  • *
  • Wiadomości: 16
Odp: Prośba o opinie i poradę. Cormak HBS315
« Odpowiedź #5 dnia: 2019-06-29 | 14:28:03 »
Dzięki za szybkie odpowiedzi, z przywitaniem poprawiłem się w odpowiednim dziale :))
Mądrych dobrze posłuchać także zbieram dalej aby zakupić coś mądrzejszego z wymienionej przez Was firmy czyli:
Record Power BS300E
Tyle wytrzymałem bez taśmówki to jeszcze trochę dam radę :D
Pozdrawiam.

Offline trz123

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1037
Odp: Prośba o opinie i poradę. Cormak HBS315
« Odpowiedź #6 dnia: 2019-06-29 | 14:40:43 »
Kiedys przerabialem ten temat i jesli ma byc cos sensownego ( taniego) to tylko record . Taki mniej chinski chinczyk  :)
Druga opcja to stara maszyna np żefam. Pancerny sprzet
« Ostatnia zmiana: 2019-06-29 | 14:46:08 wysłana przez trz123 »

Offline Mery

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 3838
Odp: Prośba o opinie i poradę. Cormak HBS315
« Odpowiedź #7 dnia: 2019-06-29 | 18:48:53 »
ten cormak wyglada identycznie jak mój schepach, nawet takie same rozwiązanie ma rolek prowadzących , choc bliźniacze modele czasem mają inne, tylko różnica jest z scheppachem w cenie, scheppach o 3 stówki tańszy

Offline Groszek

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 146
Odp: Prośba o opinie i poradę. Cormak HBS315
« Odpowiedź #8 dnia: 2019-07-11 | 08:25:28 »
Mam bs300e. Bardzo przyzwoita. Wchodzą taśmy do 20mm. Dużo opcji regulacji. Solidna konstrukcja jak na dość mała pilarke. Culaga chodzi na stalowym wałku. Ogólnie polecam w tej kasie.
Lepiej być głową kury niż ogonem byka.

Offline kosa45

  • Nowy użyszkodnik
  • *
  • Wiadomości: 16
Odp: Prośba o opinie i poradę. Cormak HBS315
« Odpowiedź #9 dnia: 2019-07-20 | 16:29:25 »
Mam bs300e. Bardzo przyzwoita. Wchodzą taśmy do 20mm. Dużo opcji regulacji. Solidna konstrukcja jak na dość mała pilarke. Culaga chodzi na stalowym wałku. Ogólnie polecam w tej kasie.

Dzieki choc juz jestem na nią zdecydowany to miło wysłuchać pozytywniej opini :)

Offline Groszek

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 146
Odp: Prośba o opinie i poradę. Cormak HBS315
« Odpowiedź #10 dnia: 2019-07-25 | 06:50:37 »
Zrobiłem overkill opiniowy  ;D
Lepiej być głową kury niż ogonem byka.

Offline kosa45

  • Nowy użyszkodnik
  • *
  • Wiadomości: 16
Odp: Prośba o opinie i poradę. Cormak HBS315
« Odpowiedź #11 dnia: 2019-08-20 | 15:23:50 »
A więc stało się, maszyna dotarła. Póki co poskładałem, poustawiałem i na szybko cos tam uciąłem. Micha mi sie sama cieszy juz sam blat zrobił na mnie wrażenie. Mając na co dzień styczność z aluminiowymi blatami w pilarce i wyrowniarce to ten wygląda jak milion dolarów.
Dobra starczy tego chwalenia się, pora na pytanie jako ze chciałbym dokupić jakieś brzeszczoty podpowiedzcie gdzie kupujecie i jakiej firmy kupić żeby nie zbłądzić.
Pozdrawiam.

Offline jaworek

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1405
Odp: Prośba o opinie i poradę. Cormak HBS315
« Odpowiedź #12 dnia: 2019-08-20 | 15:49:52 »
Ile jeszcze razy trzeba to pisać ?
ostrzalnia.pl
« Ostatnia zmiana: 2019-08-20 | 17:12:25 wysłana przez jaworek »

Offline kosa45

  • Nowy użyszkodnik
  • *
  • Wiadomości: 16
Odp: Prośba o opinie i poradę. Cormak HBS315
« Odpowiedź #13 dnia: 2019-08-20 | 21:46:07 »
Ile jeszcze razy trzeba to pisać ?
ostrzalnia.pl

Dzięki, w sumie to wczoraj tam zaglądałem tylko nie doczytałem dokładnie że można podać swój własny wymiar a myślałem że wybór jest tylko z tych co tam widnieją.
Coś tam zamówiłem także jeszcze raz dzięki :D