A to nie jest tak że nawet jak miara niedokładna, odmierzając tylko nią i tak będzie pasować?
Własnie miałem to napisać mierzysz jedną miarą i może być nawet klasy 3
Jak mierzysz jedną. Mi się zdarza często zmierzyć na kuchni dalmierzem i potem dobrze jest przenieść ten wymiar możliwie wiernie. Taśmówką zmierzyć odległość od ściany do szafki na długości 3m to już za dokładnie nie wychodzi, dalmierz daje wymiar dokładny ale potem trzeba to odwzorować.
Między I a II klasą na odcinku 3m może być maksymalnie 0,50mm różnicy w warunkach laboratoryjnych, czyli nic.
Nie robisz przecież tłoków do silnika mercedesa. W meblarstwie z powodzeniem można stosować klasę III i takie są miarki w większości zakładów stolarskich.
Myślenie hobbystów że dobra miarka czy ołówek załatwią całą sprawę, a prawda jest taka że nie sprzęt, a technika czyni z ciebie zawodnika.