Autor Wątek: Miernik (i) głębokości recenzja / luźne spostrzeżenia  (Przeczytany 5376 razy)

Offline M.ChObi

  • Moderator Globalny
  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 7168
Zachęcony dodatkowym rabatem dla korników postanowiłem zakupić 3 przedmioty









( z tym że dziś opiszę 2 bo 3 nie miałem okazji przetestować )

https://woodfan.pl/narzedzia-reczne/katowniki-linialy-i-mierniki/stolarski-glebokosciomierz-miernik-wysokosci-pily-frezu-detail

oraz

https://woodfan.pl/narzedzia-reczne/katowniki-linialy-i-mierniki/stolarski-miernik-g%C5%82%C4%99boko%C5%9Bci-wysoko%C5%9Bci-pi%C5%82y-frezu-no%C5%BCa-detail


Oba mierniki głębokości są głównie wykonane z plastiku , dość przyzwoitej jakości ( odczucia po kilku godzinach zabawy z nimi ;D )








Zasada działania jest prosta kładziemy miernik nad ostrzem lub otworem i mierzymy głębokość lub wysokość piły / ostrza / freza .
Ja sprawdziłem działanie na otworze swojego Dżiga






Oba wskazania były identyczne czyli i cyfrowo i analogowo można mierzyć .








Sprawdzenie wysuwu  frezu to też żaden problem








Z tym że wersja analogowa ( tańsza ) sprawdza się lepiej ze względu na  szerokość linijki którą łatwiej złapać wymiar ,bo stopka w wersji cyfrowej jest mniejsza






Bez problemu sprawdzimy również o ile odsunąć przykładnicę we frezarce w stoliku .













Podsumowując oba mierniki działają dobrze .
Gdybym miał kupić je znowu to wybrałbym wersję analogową .
Co prawda w wersji cyfrowej mamy dokładnie podane ile głębokości jest i ile wysunąć piłę .
Możemy zerować wysokość w każdej pozycji i doliczać nowy wymiar .
Mamy do wyboru mm i cale
Możemy mierzyć głębokości pod różnymi kątami etc

ALE

Zawsze jest ale ;D
Wersja analogowo jest po pierwsze tańsza ;D
Po drugie szybciej ( w prostych cięciach / frezowaniach ) ustawia się po zmierzeniu na ile mamy ustawić narzędzie , a to dlatego że linijka jest wyzerowana z górną krawędzią i pokazuje dokładnie jak ustawić wysokość  , zero liczenia mierzenia . Przystawiamy miernik do otworu i linijka się podnosi , odwracamy o 180 stopni i wiemy jak wysoko podnieść tarczę lub frez .
Po 3 można samemu zrobić takie cuś , ale za cenę czterdziestu paru złotych mamy fajny przyrząd dobrej jakości , więc czy warto ?

Jeśli zobaczę jakiekolwiek niedociągnięcia w tych akcesoriach na pewno o nich napiszę narazie po 1 dniu użytkowania jestem mega zadowolony , zwłaszcza że inne mierniki jakie znalazłem to CMT a tam to już cena tych dwóch byłaby za mała na 1 CMT ;D
Nie jestem jak Fyme , ja nie spamuję , piszę tylko małowartościowe posty w znacznych ilościach .

Offline Qiub

  • Targi
  • Kornik - Ekspert
  • *
  • Wiadomości: 4817
Odp: Miernik (i) głębokości recenzja / luźne spostrzeżenia
« Odpowiedź #1 dnia: 2018-09-25 | 22:32:51 »
Sam bym lepiej tego nie spi***olil!

Offline Morświn

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 360
Odp: Miernik (i) głębokości recenzja / luźne spostrzeżenia
« Odpowiedź #2 dnia: 2018-09-25 | 22:36:54 »
Gdzie kupiłeś ten zacisk kręcony do blatu?

Offline sgt_raffie

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 986
    • Milmag
Odp: Miernik (i) głębokości recenzja / luźne spostrzeżenia
« Odpowiedź #3 dnia: 2018-09-25 | 22:38:33 »
Hehe..mają w tym samym sklepie co opisane fanty :).
Pozdrawiam
Rafał J.

Offline M.ChObi

  • Moderator Globalny
  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 7168
Nie jestem jak Fyme , ja nie spamuję , piszę tylko małowartościowe posty w znacznych ilościach .

Offline kerry

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1442
Odp: Miernik (i) głębokości recenzja / luźne spostrzeżenia
« Odpowiedź #5 dnia: 2018-09-26 | 07:44:52 »
Ale otwór masakra! Popraw się! :)

raw

  • Gość
Odp: Miernik (i) głębokości recenzja / luźne spostrzeżenia
« Odpowiedź #6 dnia: 2020-10-25 | 06:46:54 »
@M.ChObi, a gdyby oba przyrządy kosztowały tyle samo, to który byś wybrał?

Offline KrisssK

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1565
Odp: Miernik (i) głębokości recenzja / luźne spostrzeżenia
« Odpowiedź #7 dnia: 2020-10-25 | 07:56:23 »
Obi, wykupiłeś wszystkie cyfrowe mierniki? :)
Cytuj (zaznaczone)
404 - nie mamy takiego produktu.

Offline M.ChObi

  • Moderator Globalny
  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 7168
Odp: Miernik (i) głębokości recenzja / luźne spostrzeżenia
« Odpowiedź #8 dnia: 2020-10-25 | 08:19:57 »
@M.ChObi, a gdyby oba przyrządy kosztowały tyle samo, to który byś wybrał?

Nadal ten analogowy

Może im zeszły i czekają na dostawę?
Nie jestem jak Fyme , ja nie spamuję , piszę tylko małowartościowe posty w znacznych ilościach .


Offline eror1968

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 631
Odp: Miernik (i) głębokości recenzja / luźne spostrzeżenia
« Odpowiedź #10 dnia: 2020-10-25 | 09:26:08 »
Czy miernik.analogowy ma w stopkach magnesy?
Robi takie wrażenie a pewnie było by to przydatne.

Offline M.ChObi

  • Moderator Globalny
  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 7168
Odp: Miernik (i) głębokości recenzja / luźne spostrzeżenia
« Odpowiedź #11 dnia: 2020-10-25 | 10:11:06 »
Czy miernik.analogowy ma w stopkach magnesy?
Robi takie wrażenie a pewnie było by to przydatne.
Zwykły plastik , ale stoją stabilnie
Nie jestem jak Fyme , ja nie spamuję , piszę tylko małowartościowe posty w znacznych ilościach .

Offline Sławek_68

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 359
Odp: Miernik (i) głębokości recenzja / luźne spostrzeżenia
« Odpowiedź #12 dnia: 2020-10-25 | 16:17:08 »
Mam taki cyfrowy ale jeśli miałbym ponownie kupic to właśnie tylko analogowy.
Masz rację, analogowe są najlepsze, bo mają też inne zastosowania, poza tym jest zawsze pod ręką 😋

Offline M.ChObi

  • Moderator Globalny
  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 7168
Odp: Miernik (i) głębokości recenzja / luźne spostrzeżenia
« Odpowiedź #13 dnia: 2020-10-25 | 17:05:03 »
Mam taki cyfrowy ale jeśli miałbym ponownie kupic to właśnie tylko analogowy.
Masz rację, analogowe są najlepsze, bo mają też inne zastosowania, poza tym jest zawsze pod ręką 😋

Po za tym jak już wspomniałem w analogowym można łatwo zmierzyć zagłębienia , zablokować i od razu mamy przymiar do frezy piły , no i bateria nie padnie
Nie jestem jak Fyme , ja nie spamuję , piszę tylko małowartościowe posty w znacznych ilościach .

raw

  • Gość
Odp: Miernik (i) głębokości recenzja / luźne spostrzeżenia
« Odpowiedź #14 dnia: 2020-10-25 | 17:35:28 »
Ok, skoro analogowy lepszy, to chyba tak trzeba wziąć. Przyzwyczaiłem się po prostu do suwmiarki cyfrowej, a ostatnio nabyłem kątomierz nastawny, także cyfrowy. Na noniusze trzeba się wpatrywać, w kątownik nastawny (analogowy) podobnie, a tu mówicie, że jednak jest przewaga zwykłego.