Autor Wątek: Ostrzenie noży, w tym kuchennych  (Przeczytany 2872 razy)

Offline rossi

  • Użyszkodnik
  • **
  • Wiadomości: 63
Ostrzenie noży, w tym kuchennych
« dnia: 2021-01-17 | 11:59:26 »
Czym i jak ostrzycie noże, zwykle noże używane w warsztacie oraz na codzień w kuchni. Chodzi mi o to żeby sprawnie i szybko temat ogarnąć, szczególnie w sprawie noży kuchennych.

Online VelYoda

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 6769
  • Aquila Haliaeetus Poloniae
Odp: Ostrzenie noży, w tym kuchennych
« Odpowiedź #1 dnia: 2021-01-17 | 12:07:22 »
Ostrzalka diamentowa 400/1000 zalatwia sprawe bez żadnych zboczeń szlifow i tym podobnych.
haliaetus lub haliaetos – morski orzeł (bielik), rybołów, od gr. ἁλιαιετος haliaietos – morski orzeł (bielik), rybołów, od ἁλι- hali- – morski, od ἁλς hals, ἁλος halos – morze; αετος aetos – orzeł.

Offline Strużyn

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2320
Odp: Ostrzenie noży, w tym kuchennych
« Odpowiedź #2 dnia: 2021-01-17 | 14:01:43 »
Szlifierka szybkoobrotowa potem pasta polerska :) Z kuchennymi nie mam cierpliwości na pieszczoty. I tak potem idą do zmywarki, bo ciężko wszystkich domowników przekonać, żeby akurat noże myli ręcznie.

Offline Rafikus

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 309
Odp: Ostrzenie noży, w tym kuchennych
« Odpowiedź #3 dnia: 2021-01-17 | 15:02:32 »
Ręcznie na kamieniach.
Jak się tylko okazuje, że jest jakiś tępy to szybko na naturalnym kamieniu o ziarnie około 4000. Co jakiś czas trzeba też najpierw prze-jechać (bez myślnika jest automatycznie gwiazdkowane) na kamieniu 800, a potem na tym  drobnym.

Na jeden caramiczny nóż kupiłem tarczę z brązową powłoką z diamentami. Da się tym dobrze naostrzyć, ale tarcza musi być precyzyjnie zamocowana, żeby nie miała żadnego bicia.

Offline rossi

  • Użyszkodnik
  • **
  • Wiadomości: 63
Odp: Ostrzenie noży, w tym kuchennych
« Odpowiedź #4 dnia: 2021-01-17 | 16:37:21 »
Czyli klasyka, kamien, diamenty. Macie jakies konkrety do polecenia? W necie jest tego bardzo dużo i ceny są rozstrzelone. Muszę w końcu zmienić osełkę i papier ścierny na coś lepszego ;)

Online pinkpixel

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 5334
  • Nie pasuje ale zmieszczę
Odp: Ostrzenie noży, w tym kuchennych
« Odpowiedź #5 dnia: 2021-01-17 | 16:44:04 »
hmm znów wyjdę na (kogoś tam ;D) - ostrzę na jakiejś zwykłej osełce z jakiegoś ścierniwa, nie wiem jaką to ma gradację nawet :)

Online VelYoda

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 6769
  • Aquila Haliaeetus Poloniae
Odp: Ostrzenie noży, w tym kuchennych
« Odpowiedź #6 dnia: 2021-01-17 | 16:48:37 »
Nie pi...z
Daj fotki, bedziem pidziwiać  ;D
haliaetus lub haliaetos – morski orzeł (bielik), rybołów, od gr. ἁλιαιετος haliaietos – morski orzeł (bielik), rybołów, od ἁλι- hali- – morski, od ἁλς hals, ἁλος halos – morze; αετος aetos – orzeł.

Offline Daraas

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 3471
Odp: Ostrzenie noży, w tym kuchennych
« Odpowiedź #7 dnia: 2021-01-17 | 18:06:07 »
Mój ojciec rozebrał stary dysk twardy, przykleił papier ścierny i na tym ostrzył noże ;) ja mam ostrzałkę chyba jak do kosy taką zwężana przy końcach, tym też daje radę...noże kuchenne nie muszą być jak długo czy skalpel ;)

Offline Gumiś

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 247
Odp: Ostrzenie noży, w tym kuchennych
« Odpowiedź #8 dnia: 2021-01-17 | 18:43:15 »
Noże kuchenne najpierw ostrzyłem na ostrzałce diamentowej Verve z Castoramy.
Są tam cztery gradacje przy czym używałem tak na prawdę dwóch: 200 jak miałem nóż totalne padło i trzeba było robić cale ostrze od zera, a potem 600 do właściwego ostrzenia i podostrzenia.
Następnie kupiłem płytki diamentowe u majfrendów w gradacjach 200, 600 i 2000. Po dwóch latach zardzewiały i po diamentach zostało wspomnienie. Nie wiem czy to wina mojego topornego ostrzenia czy jeszcze bardziej topornej jakości. Nie mniej ostrzyło się dobrze i pewnie kupię kolejne, ale już coś lepszego  ;)

Po drodze był jeszcze kamień dwustronnny Taidea 1000/3000, ale szybko robiły mi się w nim wgłębienia gdzie najcześciej prowadziło się ostrze więc regularnie trzeba było go „planować” na papierze ściernym. Odkąd kupiłem diamenty, trafił do jakiejś szafki i więcej go nie widziałem  :P

Offline rossi

  • Użyszkodnik
  • **
  • Wiadomości: 63
Odp: Ostrzenie noży, w tym kuchennych
« Odpowiedź #9 dnia: 2021-01-17 | 19:39:00 »
Fajne doświadczeniami macie ;). Sprawa niby błaha a dobrego rozwiązania jak np. festool nie ma ;)
Chyba spróbuję z tymi diamentami - dwie gradacje. Tylko który parametr mówi o jakości... cena moim zdanie w tym przypadku nie jest wyznacznikem.

Offline nickczemnick

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 995
Odp: Ostrzenie noży, w tym kuchennych
« Odpowiedź #10 dnia: 2021-01-17 | 19:58:25 »
Sprawa niby błaha a dobrego rozwiązania jak np. festool nie ma
Jak nie ma jak ma :) Odwracasz kubek dnem do góry i na tej nieszkliwionej powierzchni ostrzysz. Mnie na Festoola nie stać to ostrzę na jakimś noname, nie będzie takiej jakości jak po Festoolu ale noż też będzie ostry :)

Online VelYoda

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 6769
  • Aquila Haliaeetus Poloniae
Odp: Ostrzenie noży, w tym kuchennych
« Odpowiedź #11 dnia: 2021-01-17 | 20:05:51 »
 ;D

Poszukaj na alle zlotego diamentu za jakies 120pln, full metal 400/1000.
Powinien styknac na początek
haliaetus lub haliaetos – morski orzeł (bielik), rybołów, od gr. ἁλιαιετος haliaietos – morski orzeł (bielik), rybołów, od ἁλι- hali- – morski, od ἁλς hals, ἁλος halos – morze; αετος aetos – orzeł.

Online jaworek

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2472
Odp: Ostrzenie noży, w tym kuchennych
« Odpowiedź #12 dnia: 2021-01-18 | 00:37:05 »
Noże kuchenne i ich ostrzenie to ciekawy temat.
Mam pewne spostrzeżenia to napiszę , a co...
1.Ludzie kupują często marketowy badziew gdzie stal jest porównywalna z blachą dachówkową.
2.O ostrzeniu zaczynają myśleć dopiero kiedy nóż jest zakatowany często do takiego stopnia , że trzeba odtwarzać krawędź tnącą. O wyszczerbieniach nie wspomnę.
3.W szufladach leżą noże sprzed kilkudziesięciu lat , zjechane na szlifierkach stołowych przez jakichś cześków co pojęcia nie mieli ale ostrzyli w falbankę często masakrując klingę.
4.Niektórzy kupują przyzwoite noże , które z czasem z braku sprzętu czy umiejętności zamieniają się w bezużyteczne tępaki.
5.Żadna gospodyni nie chce wyrzucić śmiecia i wymienić na coś normalnego ... bo wiesz , przyzwyczaiłam się.
Obserwuję to po moich sąsiadach i różnych znajomych , którym ostrzę te narzędzia :) Stan świadomości zerowy ;D
Co ciekawe od czasu do czasu ostrzę kilkadziesiąt noży używanych w zakładzie gastronomicznym śfagra ;) i się zastanawiam jak oni mogą pracować takim zajechanym sprzętem? Obecnie mają niestety kowidowy luzik :(
Jakby to powiedzieć trochę doświadczenia zebrałem i twierdzę , że do kuchni nie należy schodzić poniżej klasy Victorinoxa i niektórych Fiskarsów.
Noże należy utrzymywać w kondycji i nie doprowadzać do stanu padaki bo ostrzenie padaki to podwójna robota i czas.
Krawędź tnąca ma mieć wysokość ok 2mm i być równa na całej długości ostrza po obu stronach(nie dotyczy santoku ostrzonego jednostronnie). Niby sprawa znana ale spotyka się różne dziwne rzeczy.
Ja ostrzę na szlifierce wolnoobrotowej i polerka na kole filcowym z zieloną pastą 1500.
Za robotę zabieram się jak mam ok 20 sztuk bo mi się nie chce uruchamiać maszynerii na kilka sztuk.
Ustawiam kąt krawędzi 17,5 stopnia na stronę. Przetestowałem , że taki kąt jest poręczny w pracy nożem i przyzwoicie trzyma ostrość.
A poza tym jak ludzie mają po domach jakieś proste kuchenne ostrzydełka z prętami w X to sobie przy takim kącie spokojnie przeciągną krawędź zanim znowu ją zamordują.

Offline microb1987

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 4212
Odp: Ostrzenie noży, w tym kuchennych
« Odpowiedź #13 dnia: 2021-01-18 | 06:42:01 »
Zgadzam się z Jaworkiem emoji85
Powaga, sama prawda powyżej emoji1318

Do domu wystarczy taka ostrzałka, z zapasem odpowiednich dradacji
43,38 zł  48%OFF | Ostrzałka do noży prowadnica kątowa akcesoria kuchenne Ruixin Pro iii profesjonalny System ostrzenia diamentowy kamień do ostrzenia osełka
https://a.aliexpress.com/_BUxfj7

Online jaworek

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2472
Odp: Ostrzenie noży, w tym kuchennych
« Odpowiedź #14 dnia: 2021-01-18 | 08:02:54 »
Byle czego się nie pisze.
&ab_channel=flisow11