Narzędzia ręczne > Pozostałe narzędzia ręczne

Ostrzenie noży, w tym kuchennych

(1/6) > >>

rossi:
Czym i jak ostrzycie noże, zwykle noże używane w warsztacie oraz na codzień w kuchni. Chodzi mi o to żeby sprawnie i szybko temat ogarnąć, szczególnie w sprawie noży kuchennych.

VelYoda:
Ostrzalka diamentowa 400/1000 zalatwia sprawe bez żadnych zboczeń szlifow i tym podobnych.

Strużyn:
Szlifierka szybkoobrotowa potem pasta polerska :) Z kuchennymi nie mam cierpliwości na pieszczoty. I tak potem idą do zmywarki, bo ciężko wszystkich domowników przekonać, żeby akurat noże myli ręcznie.

Rafikus:
Ręcznie na kamieniach.
Jak się tylko okazuje, że jest jakiś tępy to szybko na naturalnym kamieniu o ziarnie około 4000. Co jakiś czas trzeba też najpierw prze-jechać (bez myślnika jest automatycznie gwiazdkowane) na kamieniu 800, a potem na tym  drobnym.

Na jeden caramiczny nóż kupiłem tarczę z brązową powłoką z diamentami. Da się tym dobrze naostrzyć, ale tarcza musi być precyzyjnie zamocowana, żeby nie miała żadnego bicia.

rossi:
Czyli klasyka, kamien, diamenty. Macie jakies konkrety do polecenia? W necie jest tego bardzo dużo i ceny są rozstrzelone. Muszę w końcu zmienić osełkę i papier ścierny na coś lepszego ;)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej