Ostatnie wiadomości

Strony: 1 [2] 3 4 ... 10
11
Napisz nam coś... / Odp: czesc
« Ostatnia wiadomość wysłana przez lionek dnia Dzisiaj o 07:26:00 »
Witam.
12
Zagłębiarki / Pilarki / Wyrzynarki / Odp: Podcięcie powlekanych blachą drzwi zewnętrznych
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Qiub dnia Wczoraj o 23:33:43 »
wal smialo... jedynie co moze sie stac to jak ci pisalem ze moze ci lekko pogiac cienka blache na zewnatrz.

ja plyte stalowa tym jechalem wiec daje rade.
13
Jak to zrobić? / Odp: Fornir się mi ślizga i jaki wałek do kleju?
« Ostatnia wiadomość wysłana przez oldgringo dnia Wczoraj o 22:23:33 »
Kleju daj z umiarem. Jutubery leją absurdalnie dużo. Jak przesadzisz z ilością, to w końcu przebije na prawą stronę i będzie du*a.
14
Zagłębiarki / Pilarki / Wyrzynarki / Odp: Podcięcie powlekanych blachą drzwi zewnętrznych
« Ostatnia wiadomość wysłana przez adaśko dnia Wczoraj o 22:16:23 »
Potrzebuję podciąć 15mm.
Nie wiem czy producent drzwi dopuszcza taką możliwość.
Na YouTube znalazłem kilka filmików z takich cięć , czyli jest to możliwe.
15
Jak to zrobić? / Odp: Fornir się mi ślizga i jaki wałek do kleju?
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Sztajger dnia Wczoraj o 22:10:39 »
Ja trzymałem 30 min przy płaskich powierzchniach i godzinę przy krzywiznach.
Czy to znaczy, że prasując na zimno tym klejem mogę po pół godzinie zdjąć ściski? Jeśli tak, to jest uratowany, bo mam 6 desek do klejenia a ścisków tylko na jedną; jakbym musiał trzymać je skręcone np. przez dobę, to robiłbym to okleinowanie przez tydzień!
16
Jak to zrobić? / Odp: Fornir się mi ślizga i jaki wałek do kleju?
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Sztajger dnia Wczoraj o 22:05:15 »
a może testy , testy :https://diyaudio.pl/forum/praktycznie/tool-box/19021-fornirowanie-wikol-elazko/page2
OK, gość prasuje żelazkiem, ale używa kleju nie do forniru, a do drewna. Ten mój klej ma w nazwie "do zimnego prasowania", więc myślę, ze prasowanie za pomocą ścisków stolarskich nie jest złym pomysłem. Poza tym gość leje tego kleju jakby był on za darmo, tymczasem niecały litr kosztuje prawie 60 zł. Jeszcze poza tym na innych filmach nie smarują klejem forniru tylko samą deskę, co też polecono mi w innym wątku na tym forum.
17
Krok po kroku / Odp: Kuchnia w bloku - szukanie oszczędności
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Pistolet dnia Wczoraj o 21:59:34 »
Okap jak okap, podobnie jest z innymi firmami. Z tego co kojarzę to tylko elica miała inny sposób mocowania. Pomontujesz kilka na miesiąc to nie będziesz się przejmował takimi detalami. Ta śrubka co ją kręciłeś palcami łeb ma ukryty za obudową - trzeba zdjąć filtr i pewnie odkręcić takie "coś" po bokach.
18
Krok po kroku / Odp: Kuchnia w bloku - szukanie oszczędności
« Ostatnia wiadomość wysłana przez gourmet dnia Wczoraj o 21:40:48 »
Absolutnie nie polecam okapu Electrolux
1 - podane wymiary otworu na montaż nie są zgodne ze światłem potrzebnym do mocowania. W teorii 270 mm, ale geniusz zastosował wkręty z okrągłym, odstającym łbem, co dodaje dodatkowe 7-8 mm, co spowodowało u mnie konieczność przeróbki szafki.
2. kuriozalne mocowanie, polega na kręceniu palcami śrubki fi chyba 3 mm z gwintem, bez łba. Plus dodatkowa rzeźba pod płytę podwójnej grubości, bo mocowanie ma niecałe 30 mm głębokości, a potrzebne 36.
3. kołnierz pod rurę wentylacyjną do mocowania bez nawierconych otworów w blaszanym korpusie, dodane wkręty z gównolitu, co najwyżej podrapią farbę, ale nigdy się nie wkręcą. Oraz konieczność docinania kołnierza pod wystające łby.
4. Kilogram makulatury, bez instrukcji montażu.
5. Na etykiecie Made in Poland, nie wierzę.
19
Zagłębiarki / Pilarki / Wyrzynarki / Odp: Podcięcie powlekanych blachą drzwi zewnętrznych
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Qiub dnia Wczoraj o 21:40:41 »
powinno ciac ok. ja ostatnio przycinalem tarcza od dw plyte grubosc 2,4 mm

jedynie co mnie zastanawia czy przypadkiem nie podegnie blachy ale wtedy moze kawalek klocka drewnianego i jedziesz
20
Jak to zrobić? / Odp: Fornir się mi ślizga i jaki wałek do kleju?
« Ostatnia wiadomość wysłana przez oldgringo dnia Wczoraj o 21:40:00 »
Złap taśmą nawet malarską z obu stron i dopiero potem dociśnij. Taśma unieruchomi fornir.
No i zrób przekładkę papierem do pieczenia żeby nie skleić „kopyta”
Co do czasu ściskania, to producent podaje 20 min. Ja trzymałem 30 min przy płaskich powierzchniach i godzinę przy krzywiznach.
A jak nabierzesz doświadczenia i będziesz kleił duże powierzchnie np. w próżni, to używaj kleju mocznikowego.
Strony: 1 [2] 3 4 ... 10