A dlaczego tniesz ręcznie metalowe elementy itp. ?
Też się nad tym zastanawiałem, i doszedłem do takich wniosków, temperatura dla stali jest tym samym, czym woda dla drewna. Pod wpływem gorąca tworzą się w metalu naprężenia, dochodzi do zmian w strukturze materiałowej. Po wystygnięciu może nastąpić trwałe zniekształcenie materiału, jego pęknięcie lub wygięcie. Powstałe naprężenia i zmiana twardości nie są to zmiany mile widziane, a do tego klepanie tego na zimno młotkiem kulowym to jak proszenie się o śmierć. Jak więc ciąć metal, aby nie nastąpiły takie zmiany , jedyna metoda to cięcie wodą, ale w produkcji jednostkowej jest to koszt który przewyższa kilkadziesiąt razy otrzymany wyrób gotowy. Taśmówka do drewna? Nie nada się, trzeba by zamontować chłodzenie cieczą, aby nie przegrzać metalu. Gumówka-rozgrzewa metal do żaru-odpada.W trakcie cięcia ręcznego też powstaje ciepło, lecz jest go nie wiele, metal nie przekracza 60- 80 stopni a to chociażby dlatego że się męczymy i musimy odpocząć, musimy uważać, aby nie zniszczyć brzeszczotu od przegrzania. Myślę,że to są te przyczyne, dla których ręczne cięcie jest preferowane.