Kornikowo - Forum stolarskie
HydePark - to co podziemie kocha najbardziej ! => Takie tam.. => Wątek zaczęty przez: eso w 2018-09-20 | 08:14:09
-
W związku z tym, że nie samymi strugami żyje człowiek dzisiaj pokażę Wam jak robię szuszoną wołowinę.
W sam raz do pracy, w podróż czy do warsztatu ;)
Potrzebny będzie kawałek chudej wołowiny którą kroję na cieńkie plastry w poprzek włókien:
Im cieńsze plastry tym lepiej.
(http://i.imgur.com/Wh4Fgo5.jpg) (http://imgur.com/Wh4Fgo5)
Waga prze wysuszeniem około 750g.
(http://i.imgur.com/hScas9c.jpg) (http://imgur.com/hScas9c)
Następnie żeby nie brudzić blachy rozkładam papier. Na papier sypię przyprawy: sól, pieprz i czosnek granulowany...
(http://i.imgur.com/d431Qc8.jpg) (http://imgur.com/d431Qc8)
... układam mięso i posypuję przyprawami...
(http://i.imgur.com/B738D6e.jpg) (http://imgur.com/B738D6e)
... I do piekarnika na 5-6 godzin w temperaturze 70 stopni.
(http://i.imgur.com/5KYyqsT.jpg) (http://imgur.com/5KYyqsT)
Po godzinie wyjmuję blachę i mięso układam na kratce obracając je.
(http://i.imgur.com/k3dnxFD.jpg) (http://imgur.com/k3dnxFD)
I pakuję wszystko do piekarnika i suszę przez następne 4-5 godzin.
Po wysuszeniu mięso waży prawie 3 razy mniej i prezentuje się tak:
No i oczywiście smakuje ;)
Polecam!
(http://i.imgur.com/PkDf0KV.jpg) (http://imgur.com/PkDf0KV)
-
Zwykłe grzanie (górna + dolna grzałka) czy na termoobiegu?
-
Termoobieg ale wydaje mi się że to bez znaczenia lrzy takiej niskiej temperaturze
-
Hmm mam w piekarniku tryb suszenia, tam temperatura może być jeszcze niższa (40 bodajże?).No i ciekaw jestem jak takie mięso udało by się w suszarce do grzybów/owoców.
-
Dobry przepis. Przyda się, dzięki
-
Eso,
mięso suszone w ten sposób wychodzi takie "słodkie" i rozchodzące się na pasemka, jak amierykańskie?
-
Nie sadze. Slodycz w amerykanskim jerky jest z marynaty. To jest bardziej biltong niz jerky. Robie podobnie, bardzo polecam!
-
Nie lubię słodkiego dlatego napisałem w tytule, że to wersja po mojemu ;)
-
Do tego cięte w poprzek włókien nie może się rozchodzić w pasemka ;)
To jak ze struganiem ;D 8)
-
To są krótkie pasemka
Nie znasz się
8)
-
Dzisiaj i ja robię
(https://kornikowo.pl/gallery/0/151-210918154312.jpeg)
-
Dzisiaj i ja robię
I jak wyszło?
-
Szepnijcie o przyprawianiu takiego specjału.
Było , że sól i pieprz ale ile tego? Może coś jeszcze? Jakie proporcje?
Kilka lat temu na targach w Paryżu kowboje z Texasu poczęstowali mnie i długo za mną smak chodził ;D
Jakoś do teraz nie przyszło mi do głowy zainteresować się recepturą ale mi smaka zrobiliście ;)
-
Dzisiaj i ja robię
I jak wyszło?
właśnie żuję:) dobre
muszę więcej dać soli następnym razem
-
Przyprawy to indywidualna kwestia, przyprawiaj tym co lubisz i ile lubisz ;)
Mi najbardziej smakuje jak jest pokrojona na mega cieńkie plastry i przesuszona
-
Robiłeś w marynacie? Ja kroiłem na 1cm. Jak je przechowujesz?
-
Nie, ja tylko posypuję bo chcę mieć tylko lekko przypraeione.
No to grubaśne zrobiłeś ;D
Ja robię na 3-5 mm
Jak wyschną pakuję w woreczki i do zamrażarki.
-
Takie wyszły po 5,5h suszenia. Są smaczne tylko szczena boli.
(https://kornikowo.pl/gallery/0/151-220918093421.jpeg)
-
szczena boli.
Bo za grube ;D
I chyba cięte wzdłuż włókien?
-
Faktycznie tak wygląda na zdjęciu ale cięte były w poprzek. Im więcej ich jem tym są smaczniejsze. Zrobiłem z 1,2kg a wyszło 450g
-
Smaka narobiliście.
-
Moje z łatwością się krzuszą :)
(http://i.imgur.com/F003qO3.jpg) (http://imgur.com/F003qO3)
I są na tyle cienkie, że widać przez nie światło
(http://i.imgur.com/778K5Aw.jpg) (http://imgur.com/778K5Aw)