Kornikowo - Forum stolarskie

HydePark - to co podziemie kocha najbardziej ! => Takie tam.. => Wątek zaczęty przez: eso w 2018-09-20 | 08:14:09

Tytuł: Beef jerky po mojemu
Wiadomość wysłana przez: eso w 2018-09-20 | 08:14:09
W związku z tym, że nie samymi strugami żyje człowiek dzisiaj pokażę Wam jak robię szuszoną wołowinę.
W sam raz do pracy, w podróż czy do warsztatu ;)

Potrzebny będzie kawałek chudej wołowiny którą kroję na cieńkie plastry w poprzek włókien:
Im cieńsze plastry tym lepiej.


(http://i.imgur.com/Wh4Fgo5.jpg) (http://imgur.com/Wh4Fgo5)

Waga prze wysuszeniem około 750g.

(http://i.imgur.com/hScas9c.jpg) (http://imgur.com/hScas9c)


Następnie żeby nie brudzić blachy rozkładam papier. Na papier sypię przyprawy: sól, pieprz i czosnek granulowany...

(http://i.imgur.com/d431Qc8.jpg) (http://imgur.com/d431Qc8)


... układam mięso i posypuję przyprawami...

(http://i.imgur.com/B738D6e.jpg) (http://imgur.com/B738D6e)


... I do piekarnika na 5-6 godzin w temperaturze 70 stopni.

(http://i.imgur.com/5KYyqsT.jpg) (http://imgur.com/5KYyqsT)


Po godzinie wyjmuję blachę i mięso układam na kratce obracając je.

(http://i.imgur.com/k3dnxFD.jpg) (http://imgur.com/k3dnxFD)


I pakuję wszystko do piekarnika i suszę przez następne 4-5 godzin.


Po wysuszeniu mięso waży prawie 3 razy mniej i prezentuje się tak:
No i oczywiście smakuje ;)
Polecam!

(http://i.imgur.com/PkDf0KV.jpg) (http://imgur.com/PkDf0KV)




Tytuł: Odp: Beef jerky po mojemu
Wiadomość wysłana przez: tedeski w 2018-09-20 | 08:27:01
Zwykłe grzanie (górna + dolna grzałka) czy na termoobiegu?
Tytuł: Odp: Beef jerky po mojemu
Wiadomość wysłana przez: eso w 2018-09-20 | 08:28:10
Termoobieg ale wydaje mi się że to bez znaczenia lrzy takiej niskiej temperaturze
Tytuł: Odp: Beef jerky po mojemu
Wiadomość wysłana przez: RadekJ w 2018-09-20 | 09:29:43
Hmm mam w piekarniku tryb suszenia, tam temperatura może być jeszcze niższa (40 bodajże?).No i ciekaw jestem jak takie mięso udało by się w suszarce do grzybów/owoców.
Tytuł: Odp: Beef jerky po mojemu
Wiadomość wysłana przez: Chaos w 2018-09-20 | 09:41:08
Dobry przepis. Przyda się, dzięki
Tytuł: Odp: Beef jerky po mojemu
Wiadomość wysłana przez: Chaczins w 2018-09-20 | 10:35:25
Eso,
mięso suszone w ten sposób wychodzi takie "słodkie" i rozchodzące się na pasemka, jak amierykańskie?

Tytuł: Odp: Beef jerky po mojemu
Wiadomość wysłana przez: sgt_raffie w 2018-09-20 | 11:08:13
Nie sadze. Slodycz w amerykanskim jerky jest z marynaty. To jest bardziej biltong niz jerky. Robie podobnie, bardzo polecam!
Tytuł: Odp: Beef jerky po mojemu
Wiadomość wysłana przez: eso w 2018-09-20 | 11:17:59
Nie lubię słodkiego dlatego napisałem w tytule, że to wersja po mojemu ;)
Tytuł: Odp: Beef jerky po mojemu
Wiadomość wysłana przez: Fulicarius w 2018-09-20 | 11:41:40
Do tego cięte w poprzek włókien nie może się rozchodzić w pasemka ;)

To jak ze struganiem ;D 8)
Tytuł: Odp: Beef jerky po mojemu
Wiadomość wysłana przez: VelYoda w 2018-09-20 | 11:57:29
To są krótkie pasemka
Nie znasz się
 8)
Tytuł: Odp: Beef jerky po mojemu
Wiadomość wysłana przez: Chaos w 2018-09-21 | 15:45:10
Dzisiaj i ja robię
(https://kornikowo.pl/gallery/0/151-210918154312.jpeg)
Tytuł: Odp: Beef jerky po mojemu
Wiadomość wysłana przez: eso w 2018-09-21 | 21:42:05
Dzisiaj i ja robię

I jak wyszło?
Tytuł: Odp: Beef jerky po mojemu
Wiadomość wysłana przez: jaworek w 2018-09-21 | 22:45:04
Szepnijcie o przyprawianiu takiego specjału.
Było , że sól i pieprz ale ile tego? Może coś jeszcze? Jakie proporcje?
Kilka lat temu na targach w Paryżu kowboje z Texasu poczęstowali mnie i długo za mną smak chodził ;D
Jakoś do teraz nie przyszło mi do głowy zainteresować się recepturą ale mi smaka zrobiliście ;)
Tytuł: Odp: Beef jerky po mojemu
Wiadomość wysłana przez: Chaos w 2018-09-21 | 23:53:05
Dzisiaj i ja robię

I jak wyszło?

właśnie żuję:) dobre
muszę więcej dać soli następnym razem
Tytuł: Odp: Beef jerky po mojemu
Wiadomość wysłana przez: eso w 2018-09-22 | 04:21:08
Przyprawy to indywidualna kwestia, przyprawiaj tym co lubisz i ile lubisz ;)
Mi najbardziej smakuje jak jest pokrojona na mega cieńkie plastry i przesuszona
Tytuł: Odp: Beef jerky po mojemu
Wiadomość wysłana przez: Chaos w 2018-09-22 | 09:11:12
Robiłeś w marynacie? Ja kroiłem na 1cm. Jak je przechowujesz?
Tytuł: Odp: Beef jerky po mojemu
Wiadomość wysłana przez: eso w 2018-09-22 | 09:21:38
Nie, ja tylko posypuję bo chcę mieć tylko lekko przypraeione.
No to grubaśne zrobiłeś ;D
Ja robię na 3-5 mm
Jak wyschną pakuję w woreczki i do zamrażarki.
Tytuł: Odp: Beef jerky po mojemu
Wiadomość wysłana przez: Chaos w 2018-09-22 | 09:37:36
Takie wyszły po 5,5h suszenia. Są smaczne tylko szczena boli.
(https://kornikowo.pl/gallery/0/151-220918093421.jpeg)
Tytuł: Odp: Beef jerky po mojemu
Wiadomość wysłana przez: eso w 2018-09-22 | 09:40:39
szczena boli.

Bo za grube ;D


I chyba cięte wzdłuż włókien?
Tytuł: Odp: Beef jerky po mojemu
Wiadomość wysłana przez: Chaos w 2018-09-22 | 09:50:06
Faktycznie tak wygląda na zdjęciu ale cięte były w poprzek. Im więcej ich jem tym są smaczniejsze. Zrobiłem z 1,2kg a wyszło 450g
Tytuł: Odp: Beef jerky po mojemu
Wiadomość wysłana przez: Acar w 2018-09-22 | 09:58:19
Smaka narobiliście.
Tytuł: Odp: Beef jerky po mojemu
Wiadomość wysłana przez: eso w 2018-09-22 | 10:00:20
Moje z łatwością się krzuszą :)

(http://i.imgur.com/F003qO3.jpg) (http://imgur.com/F003qO3)


I są na tyle cienkie, że widać przez nie światło

(http://i.imgur.com/778K5Aw.jpg) (http://imgur.com/778K5Aw)