Kornikowo - Forum stolarskie
HydePark - to co podziemie kocha najbardziej ! => Takie tam.. => Wątek zaczęty przez: Kozio w 2018-04-11 | 21:04:25
-
Witam.
Dostałem zapytanie o blaty do jednej z restauracji w Szwecji.
Są one jednak długie na ponad 5m i nie wiem czy dostanę laminat w tych wymiarach.
Z drewnem nie było by problemu bo najdłuższy robiłem prawie 6m.
Dajcie znać jakie macie na to pomysły.
Dzięki.
-
A dla ułatwienia sprawy kawałek odpowiedzi na maila.
Cytacik
"Niestety musi być w jednym kawałku. Ustalę kolor.
Do tego nie może mieć oklejanych boków tylko zaokrąglone jednolite, aby na brzegach nie zbierała się woda. Mc Donalds ma takie.
Transport i tak będzie bardzo dużym autem, wiec będziemy przygotowani."
-
nie może mieć oklejanych boków tylko zaokrąglone jednolite, aby na brzegach nie zbierała się woda
Z każdej strony?
I do tego laminat?
Napisz do którejś z fabryk blatów zapewne ogarną :D
-
Corian, staron, getacore od westig & getalit itp. na blat 3mm, doklejki na krawędzie 10 mm. Poprawnie wykonane łączenie jest praktycznie niewidoczne. Pod warunkiem, że obrabia się frezem a nie na pile no i klej dobrany pod kolor powierzchni. Chyba, że faktycznie jako wymóg jest brak jakichkolwiek połączeń (niewidoczna spoina też nie wchodzi w grę) to wtedy klops.
-
Wtedy to zostaje kamień :)
Pracowałem kiedyś jako szlifierz kamienia w firmie robiącej blaty, parapety i okładziny kominków. Cuda były wycinane tyle że to koszt i ciężar no i wokół zlewu trzeba by od spodu zatapiać pręt by usztywnić ale do zrobienia.
-
Z kamienia nie utniesz 5m. Tylko corian lub temu podobne.
-
Tak też Pani napisałem.
-
Corian, staron, getacore od westig & getalit itp. na blat 3mm
NA blaty nie stosuję się 3mm okładzin bo pękają. Pracowałem kiedyś w firmie, w której były robione takie blaty. Osobiście wykonuję to 6mm na pełnej podbudowie lub 12mm na ożebrowaniu.
-
Corian, staron, getacore od westig & getalit itp. na blat 3mm
NA blaty nie stosuję się 3mm okładzin bo pękają. Pracowałem kiedyś w firmie, w której były robione takie blaty. Osobiście wykonuję to 6mm na pełnej podbudowie lub 12mm na ożebrowaniu.
Dzięki za info. Ja miałem bardzo mało do czynienia ale stolarnia z którą współpracuję sporo działa z tymi materiałami, dopytam. Sugerowałem się też tym, że gotowe blaty w hurtowni są w sprzedaży właśnie w takiej konfiguracji. Czyli na rdzeniu z wiórówki jest 3mm okładzina. Natomiast od frontu 10mm. W sumie zlecenie dotyczy blatu do restauracji więc jakby nie było lepiej grubszy dla bezpieczeństwa. Kozio, sprawdź też temat wytrzymałości na wysokie temperatury.