dymbox do wędzarni

Zaczęty przez grzegorz.mar, 2018-11-24 | 15:36:08

Poprzedni wątek - Następny wątek

grzegorz.mar

Grudzirń tuż tuż, trzeba wędzarnię zmodernizować. Skończyłem dymbox! jeszcze grzejnik i regulator temperatury i mogę wędzić

M.ChObi

Jakie cfaniaczki zmieniają moją  Blue nazwę zastrzeżoną i robią dymbox  ;D


Czekam na finalny produkt .
Nie jestem jak Fyme , ja nie spamuję , piszę tylko małowartościowe posty w znacznych ilościach .

krzyś48

dymbox-z czym to się je... i jak działa ???
:)
ziarnko do ziarnka zbierze się dwa ziarka

grzegorz.mar

#3
dymbox, do wędzarni, inaczej generator dymu. Kupuję sobie taki oto zestaw do regulacji temperatury, możesz to zrobić prościej tzn kuchenka dwugrzałkowa, regulator temperatury i przekaźnik r15 3 stykowy połączony równolegle. Ja kupuję zestaw, 140 zł drożej ale grzałka lepiej mi pasuje. Zrąbki wędzarnicze jakie chcesz (jabłoń, wiśnia, olcha) zasypuję, podpalam, włączam brzęczek akwariowy i mam dym i temperaturę którą chcę. Wg youtuba dymu powinno starczyć na 5h. Jedynie co wyczytałem bardzo dużo wody się skraplało, ale to myszę sprawdzić już osobiście
Jak działa, na zasadzie inżektora czy strumienicy

tomekz

Cytat: grzegorz.mar w 2018-11-25 | 07:16:02 bardzo dużo wody się skraplało,

Nie ciekawie  i pewno nie  zdrowo . Wędzenie to sztuka - gęstość dymu , przepływ dymu , temperatury w różnych  cyklach wędzenia ,czas itd.

grzegorz.mar

Ja znam 3 cykle, osadzanie, osuszanie, wędzenie i parzenie (jak jest potrzeba). Z wodą to nie wiem co za wędzarnię miał autor na YT, ja po wygrzaniu do tej pory nie miałem jakiś tam super dużych ilości wody! wg mnie w normie.

grzegorz.mar

Tomek, zawsze to zdrowsze niż kupiona szynka czy kiełbasa w sklepie. I będę namawiać do wyrobów swoich, mniej więcej wiem co jem, bo do kupionego mięsa nie wejdę, a hodować nie mam zamiaru

tomekz

Cytat: grzegorz.mar w 2018-11-25 | 07:46:10 będę namawiać do wyrobów swoich,

Tu masz  rację , co swoje to swoje , z tym że jakoś nie mam zaufania do tego typu wędzenia - brak mi przestrzeni :)

grzegorz.mar

ale to miejsca nie zajmuje, mam najtańszy prymityw jaki można sobie wyobrazić. Na wiosnę chcę wymurować. Ale raczej skłaniam się w tą okrągłą. Kamień ma swoje wady, długi czas wygrzania

tomekz

Moją mam palenisko wymurowane z cegły  ,ok 60 cm wysokie przykryte wylaną płytką betonową z otworem w którym jest regulowana klapa do regulacji dymu . Na tym postawiona  góra  wędzarni z konstrukcji drewnianej obitej od środka deskami dębowymi ( w dolnej części dodatkowo blacha w odstępie od  drewna )  , a na zewnątrz obita  sosną . U góry regulowana klapa dymna

grzegorz.mar


grzegorz.mar

Poskładane i sprawdzone. smacznego
Zero wilgotności, czy jakiś zacieków. Nie wracam już do tradycyjnej metody

M.ChObi

- Halo ? sanepid proszę przyjechać do internetów ;D



Nie jestem jak Fyme , ja nie spamuję , piszę tylko małowartościowe posty w znacznych ilościach .

marcin m

Blum też ma coś takiego w ofercie. Nazywa się Tandym Box :D

A czy na podobnej zasadzie nie działa czasem wędzarnia balkonowa? Tam też jest taka grzałka, zrąbki się daje. Czy to jednak coś innego?