Kornikowo - Forum stolarskie
HydePark - to co podziemie kocha najbardziej ! => Takie tam.. => Wątek zaczęty przez: grzegorz.mar w 2018-11-24 | 15:36:08
-
Grudzirń tuż tuż, trzeba wędzarnię zmodernizować. Skończyłem dymbox! jeszcze grzejnik i regulator temperatury i mogę wędzić(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181124/4dac245af6859d2542cc0e2f604d966c.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181124/def9d42ec35f4bb17fdc5732446baf97.jpg)
-
Jakie cfaniaczki zmieniają
moją Blue nazwę zastrzeżoną i robią dymbox ;D
Czekam na finalny produkt .
-
dymbox-z czym to się je... i jak działa ???
:)
-
dymbox, do wędzarni, inaczej generator dymu. Kupuję sobie taki oto zestaw do regulacji temperatury, możesz to zrobić prościej tzn kuchenka dwugrzałkowa, regulator temperatury i przekaźnik r15 3 stykowy połączony równolegle. Ja kupuję zestaw, 140 zł drożej ale grzałka lepiej mi pasuje. Zrąbki wędzarnicze jakie chcesz (jabłoń, wiśnia, olcha) zasypuję, podpalam, włączam brzęczek akwariowy i mam dym i temperaturę którą chcę. Wg youtuba dymu powinno starczyć na 5h. Jedynie co wyczytałem bardzo dużo wody się skraplało, ale to myszę sprawdzić już osobiście(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181125/06a368c420d420da989dff18c52ee3c8.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181125/b5e436a3de854a45d64527b3e680b81c.jpg)
Jak działa, na zasadzie inżektora czy strumienicy(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181125/9d9370795de41292f53444f060a22a34.jpg)
-
bardzo dużo wody się skraplało,
Nie ciekawie i pewno nie zdrowo . Wędzenie to sztuka - gęstość dymu , przepływ dymu , temperatury w różnych cyklach wędzenia ,czas itd.
-
Ja znam 3 cykle, osadzanie, osuszanie, wędzenie i parzenie (jak jest potrzeba). Z wodą to nie wiem co za wędzarnię miał autor na YT, ja po wygrzaniu do tej pory nie miałem jakiś tam super dużych ilości wody! wg mnie w normie.
-
Tomek, zawsze to zdrowsze niż kupiona szynka czy kiełbasa w sklepie. I będę namawiać do wyrobów swoich, mniej więcej wiem co jem, bo do kupionego mięsa nie wejdę, a hodować nie mam zamiaru
-
będę namawiać do wyrobów swoich,
Tu masz rację , co swoje to swoje , z tym że jakoś nie mam zaufania do tego typu wędzenia - brak mi przestrzeni :)
-
ale to miejsca nie zajmuje, mam najtańszy prymityw jaki można sobie wyobrazić. Na wiosnę chcę wymurować. Ale raczej skłaniam się w tą okrągłą. Kamień ma swoje wady, długi czas wygrzania(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181125/803dc702cb63a531d6378adabbd11c5d.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181125/f2fe669a857d82c79b38fbd5af2e7fac.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181125/94d7289790df20523acadcd4388358c6.jpg)
-
Moją mam palenisko wymurowane z cegły ,ok 60 cm wysokie przykryte wylaną płytką betonową z otworem w którym jest regulowana klapa do regulacji dymu . Na tym postawiona góra wędzarni z konstrukcji drewnianej obitej od środka deskami dębowymi ( w dolnej części dodatkowo blacha w odstępie od drewna ) , a na zewnątrz obita sosną . U góry regulowana klapa dymna
-
daj zdjęcie
-
Poskładane i sprawdzone. smacznego
Zero wilgotności, czy jakiś zacieków. Nie wracam już do tradycyjnej metody(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181212/a0d26b6564778af6915d5cd795e5a6c3.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181212/9d95d5057334b6a95d89c263f84100ba.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181212/c4d65b21321129f8d8d75dd9b79d595c.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181212/6fa6b707efc60ebf79702872dc213b3c.jpg)
-
- Halo ? sanepid proszę przyjechać do internetów ;D
-
Blum też ma coś takiego w ofercie. Nazywa się Tandym Box :D
A czy na podobnej zasadzie nie działa czasem wędzarnia balkonowa? Tam też jest taka grzałka, zrąbki się daje. Czy to jednak coś innego?