Kornikowo - Forum stolarskie
HydePark - to co podziemie kocha najbardziej ! => Takie tam.. => Wątek zaczęty przez: zamator w 2018-04-24 | 10:10:09
-
hej
jaki grill gazowy? na co zwrócić uwagę, co jest zbędne
tak do max 2k (ale to już z bajerami)
-
szukaj takiego co ma nierdzewne pokrywy na palnikach, tacę na cieknący tłuszcz, zapalniki w pokrętle, najlepiej całą obudowa z nierdzewki, i fajny patent to boczny palnik na np. zwykły czajnik aby jakąs kawkę w altanie zrobić. nie wiem jak się sprawuje żeliwny ruszt ale ja mam nierdzewny i łatwiej się czyści. ja mam landmana polecam
-
fajną opcją są kamienie lawy, bo polowa mniej czyszczenia. Tłuszcz kapie na kamienie wulkaniczne i jest z nich wypalany przez temperaturę. Dodatkowo oddaje ciepło, więc nie pieczesz jak w ognisku, tylko bardziej jak na tradycyjnym grillu, tylko bez żaru. Ja też mam Landmana i jest spoko.
-
Cześć. Ja mam campingaz wood 3xl czy coś takiego. Mam go 2 lata i naprawdę szybkość i prostota w przygotowaniu jedzenia po prostu bajka.
-
Ja mam landmana 3.1 (3 palniki grilowe + jeden z boku na zupe). Da się uzyskać 300 stopni pod pokrywa czyli w sumie wszystko co chcesz zrobisz. Wykonanie poprawne, co prawda nie jest wszystko z nierdzewki i raz na rok trzeba tace na syf umyć. Grill żeliwny więc czyścisz przez wpalenie i pr******chanie szczotka drucianą.
Za cenę poniżej 2K jestem bardzo zadowolony.
Minusy: osłony nad palnikami zaczeły rdzewieć (bardzo małe plamki ale już są), kilka lat jeszcze wytrzymają. No i to jest bardzo tani i łatwy element do wymiany.
-
ja do landmana osłony dorobiłem z nierdzewki. , ale ruszt myje po każdym umyciu, nie lubię starego syfu na świeżej kiełbasce. dobrze jest mieć też dodatkowa półeczka, nad grilem gdzie grzeje sobie bułeczki na hamburgery.
-
a najlepsze jest to że dzięki grilowi gazowemu masz pełną kontrole nad temperaturą, różnie to bywa w czasie imprezy rzucisz na ruszt kiełbaski, delikatny płomyk i możesz siąść sobie browara z kumplami wypić, nie musisz kontrolować a to płomień na brykietach się pojawia. mnie to wkur... bardzo dlatego poszedłem w gaz.
-
A jaka jest różnica w smaku między gazowym i tradycyjnym?
Również szukam czegoś na ten sezon.
-
Jak masz gazowy z lawą to brakuje tylko posmaku podpałki w porównaniu z tradycyjnym ;D
-
jaka jest różnica w smaku między gazowym i tradycyjnym
Smaku ? a taka ze wgazowym masz wszystko stabilne i sobie kontrolujesz czas i temperature. A jak chcesz posmak wędzonego grilla to używasz wiórek drzewnych namaczanych żeby Ci jedzenie ośmierdziały. Ale moim zdaniem stek lepiej smakuje bez tego. A kiełbaski wszędzie smakują tak samo.
-
a najlepsze jest to że dzięki grilowi gazowemu masz pełną kontrole nad temperaturą, różnie to bywa w czasie imprezy rzucisz na ruszt kiełbaski, delikatny płomyk i możesz siąść sobie browara z kumplami wypić, nie musisz kontrolować a to płomień na brykietach się pojawia. mnie to wkur... bardzo dlatego poszedłem w gaz.
A ja złamię stereotyp co do grilla na węgiel... Od 1993 roku mam grill tradycyjny, od 2 lat nowy, wysoki z termometrem Weber, poprzedni był niski, bez termometru i wytrzymał 24 lata, stał cały rok na ogrodzie... Kupując dużego grilla Weber, postanowiłem trochę się podszkolić. Palę tylko brykietem, brykiet rozpalam w specjalnym kominie (kupionym za 24zł, oryginalny Weber około 200zł) czas rozpalenia brykietu za pomocą kilku gazet, bez rozpałki wynosi 18-20 minut. W grillu o którym piszę, nie ma mowy aby coś się przypaliło. W gazowym masz kurki, ja w swoim mam przysłony powietrza z dołu i góry. Kwestia opanowania i karczek czy kiełbaski robisz jakie chcesz. W moim grillu można też wędzić, więc ktoś kto lubi takie zabawy jak najbardziej. Kosztuje około 600zł, jak akurat kupiłem na przecenie jesiennej za około 300zł. Bardzo istotną sprawą jest, że grill nie zardzewieje, naprawdę solidna emalia, nie używam żadnych rozpałek i tylko brykiet, który nie pali się ogniem. Po rozpaleniu wystarczy obserwować temperaturę i można wszystko smażyć na małym żarze...
Od wielu lat jeżdżę z przyczepą i wiele osób podpatrzyło u mnie komin do rozpalania i każdy mówi że grillowanie stało się przyjemniejsze i smaczniejsze, bez chemii
-
Zgadzam się z Krzyśkiem smak z węglowego niczym nie różni się od tego z gazowego więc dla mnie szybkość robienia potraw i stała temperatura jest priorytetem jeśli chodzi o grilowanie mięsa Kiełbas Kaszanek serów i warzyw
-
ja też to zauważyłem, natomiast mam większe gazy, hehe ;D, no i trochę taniej wychodzi, za sezon nie wypaliłem całej butli, natomiast czasami w sezonie schodziło mi kilkanaście worków brykietu, po jakies 8 zł, do tego podpałka, i rozpalałem najpierw drewno a potem na te ogarki dawałem dopiero brykiet
-
kamienia na ile uzyc wystarczaja.. bo na nie jak wiem scieka cały tłuszcz, zamiast na deflektory...
i jak pozniej na takim tłuszczu pizze zrobic?
-