Autor Wątek: jaki grill gazowy  (Przeczytany 1777 razy)

Offline zamator

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1062
  • to jest moja opinia i nie zawacham się jej użyć
jaki grill gazowy
« dnia: 2018-04-24 | 10:10:09 »
hej
jaki grill gazowy? na co zwrócić uwagę, co jest zbędne
tak do max 2k (ale to już z bajerami)



Offline Andriu

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 366
Odp: jaki grill gazowy
« Odpowiedź #1 dnia: 2018-04-24 | 10:20:01 »
szukaj takiego  co ma  nierdzewne  pokrywy na palnikach, tacę  na  cieknący  tłuszcz,  zapalniki w pokrętle,  najlepiej  całą  obudowa z nierdzewki, i fajny patent to  boczny palnik na np.  zwykły czajnik aby jakąs  kawkę w  altanie zrobić. nie wiem jak się  sprawuje  żeliwny  ruszt ale ja mam  nierdzewny  i łatwiej się czyści. ja mam landmana polecam

Offline raven

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 867
Odp: jaki grill gazowy
« Odpowiedź #2 dnia: 2018-04-24 | 10:46:52 »
fajną opcją są kamienie lawy, bo polowa mniej czyszczenia. Tłuszcz kapie na kamienie wulkaniczne i jest z nich wypalany przez temperaturę. Dodatkowo oddaje ciepło, więc nie pieczesz jak w ognisku, tylko bardziej jak na tradycyjnym grillu, tylko bez żaru. Ja też mam Landmana i jest spoko.

Offline DaKa_Garage

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2842
  • Tam sięgaj, gdzie wzrok nie sięga;
    • DAKA GARAGE
Odp: jaki grill gazowy
« Odpowiedź #3 dnia: 2018-04-24 | 10:50:05 »
Cześć. Ja mam campingaz wood 3xl czy coś takiego. Mam go 2 lata i naprawdę szybkość i prostota w przygotowaniu jedzenia po prostu bajka.

Offline krzysiek_z

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1223
Odp: jaki grill gazowy
« Odpowiedź #4 dnia: 2018-04-24 | 11:02:24 »
Ja mam landmana 3.1 (3 palniki grilowe + jeden z boku na zupe). Da się uzyskać 300 stopni pod pokrywa czyli w sumie wszystko co chcesz zrobisz.  Wykonanie poprawne, co prawda nie jest wszystko z nierdzewki i raz na rok trzeba tace na syf umyć. Grill żeliwny więc czyścisz przez wpalenie i pr******chanie szczotka drucianą.
Za cenę poniżej 2K jestem bardzo zadowolony.

Minusy: osłony nad palnikami zaczeły rdzewieć (bardzo małe plamki ale już są), kilka lat jeszcze wytrzymają. No i to jest bardzo tani i łatwy element do wymiany.
To orzeł bielik nie jest orłem ?

Offline Andriu

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 366
Odp: jaki grill gazowy
« Odpowiedź #5 dnia: 2018-04-24 | 13:02:37 »
ja do landmana  osłony dorobiłem z nierdzewki. , ale ruszt myje  po każdym umyciu, nie lubię starego syfu na  świeżej  kiełbasce.  dobrze jest mieć  też  dodatkowa półeczka, nad grilem gdzie grzeje sobie  bułeczki na hamburgery.

Offline Andriu

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 366
Odp: jaki grill gazowy
« Odpowiedź #6 dnia: 2018-04-24 | 13:05:03 »
a najlepsze jest to że  dzięki grilowi  gazowemu masz pełną kontrole nad temperaturą, różnie to bywa w czasie imprezy   rzucisz na ruszt kiełbaski,   delikatny płomyk i możesz siąść sobie  browara z kumplami wypić,  nie musisz kontrolować  a to płomień na  brykietach się  pojawia. mnie to wkur... bardzo dlatego poszedłem w gaz.

Offline akwastolarz

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 240
Odp: jaki grill gazowy
« Odpowiedź #7 dnia: 2018-04-24 | 14:12:56 »
A jaka jest różnica w smaku między gazowym i tradycyjnym?
Również szukam czegoś na ten sezon.

Offline M.ChObi

  • Moderator Globalny
  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 7868
Odp: jaki grill gazowy
« Odpowiedź #8 dnia: 2018-04-24 | 14:15:51 »
Jak masz gazowy z lawą to brakuje tylko posmaku podpałki w porównaniu z tradycyjnym ;D
Nie jestem jak Fyme , ja nie spamuję , piszę tylko małowartościowe posty w znacznych ilościach .

Offline krzysiek_z

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1223
Odp: jaki grill gazowy
« Odpowiedź #9 dnia: 2018-04-24 | 14:25:40 »
jaka jest różnica w smaku między gazowym i tradycyjnym
Smaku ? a taka ze wgazowym masz wszystko stabilne i sobie kontrolujesz czas i temperature. A jak chcesz posmak wędzonego grilla to używasz wiórek drzewnych namaczanych żeby Ci jedzenie ośmierdziały. Ale moim zdaniem stek lepiej smakuje bez tego. A kiełbaski wszędzie smakują tak samo.
To orzeł bielik nie jest orłem ?

Offline kwita

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 3713
  • Jakby kto pytał, herb województwa dolnośląskiego
Odp: jaki grill gazowy
« Odpowiedź #10 dnia: 2018-04-24 | 14:27:05 »
a najlepsze jest to że  dzięki grilowi  gazowemu masz pełną kontrole nad temperaturą, różnie to bywa w czasie imprezy   rzucisz na ruszt kiełbaski,   delikatny płomyk i możesz siąść sobie  browara z kumplami wypić,  nie musisz kontrolować  a to płomień na  brykietach się  pojawia. mnie to wkur... bardzo dlatego poszedłem w gaz.
A ja złamię stereotyp co do grilla na węgiel... Od 1993 roku mam grill tradycyjny, od 2 lat nowy, wysoki z termometrem Weber, poprzedni był niski, bez termometru i wytrzymał 24 lata, stał cały rok na ogrodzie... Kupując dużego grilla Weber, postanowiłem trochę się podszkolić. Palę tylko brykietem, brykiet rozpalam w specjalnym kominie (kupionym za 24zł, oryginalny Weber około 200zł) czas rozpalenia brykietu za pomocą kilku gazet, bez rozpałki wynosi 18-20 minut. W grillu o którym piszę, nie ma mowy aby coś się przypaliło. W gazowym masz kurki, ja w swoim mam przysłony powietrza z dołu i góry. Kwestia opanowania i karczek czy kiełbaski robisz jakie chcesz. W moim grillu można też wędzić, więc ktoś kto lubi takie zabawy jak najbardziej. Kosztuje około 600zł, jak akurat kupiłem na przecenie jesiennej za około 300zł. Bardzo istotną sprawą jest, że grill nie zardzewieje, naprawdę solidna emalia, nie używam żadnych rozpałek i tylko brykiet, który nie pali się ogniem. Po rozpaleniu wystarczy obserwować temperaturę i można wszystko smażyć na małym żarze...
Od wielu lat jeżdżę z przyczepą i wiele osób podpatrzyło u mnie komin do rozpalania i każdy mówi że grillowanie stało się przyjemniejsze i smaczniejsze, bez chemii

« Ostatnia zmiana: 2018-04-24 | 14:29:08 wysłana przez kwita »

Offline DaKa_Garage

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2842
  • Tam sięgaj, gdzie wzrok nie sięga;
    • DAKA GARAGE
Odp: jaki grill gazowy
« Odpowiedź #11 dnia: 2018-04-24 | 14:27:13 »
Zgadzam się z Krzyśkiem smak z węglowego niczym nie różni się od tego z gazowego więc dla mnie szybkość robienia potraw i stała temperatura jest priorytetem jeśli chodzi o grilowanie mięsa Kiełbas Kaszanek serów i warzyw

Offline Andriu

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 366
Odp: jaki grill gazowy
« Odpowiedź #12 dnia: 2018-04-24 | 14:27:29 »
 ja też to zauważyłem,  natomiast mam większe gazy, hehe ;D, no i trochę taniej  wychodzi, za sezon nie wypaliłem całej butli, natomiast  czasami  w sezonie schodziło  mi kilkanaście  worków  brykietu, po jakies  8 zł,  do tego  podpałka,  i rozpalałem  najpierw  drewno   a potem  na te  ogarki dawałem  dopiero brykiet

Offline zamator

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1062
  • to jest moja opinia i nie zawacham się jej użyć
Odp: jaki grill gazowy
« Odpowiedź #13 dnia: 2018-04-24 | 15:12:00 »
kamienia na ile uzyc wystarczaja.. bo na nie jak wiem scieka cały tłuszcz, zamiast na deflektory...

i jak pozniej na takim tłuszczu pizze zrobic?

Online Qiub

  • Targi
  • Kornik - Ekspert
  • *
  • Wiadomości: 5677
Odp: jaki grill gazowy
« Odpowiedź #14 dnia: 2018-04-25 | 00:32:56 »