Stefek - jestem ciekaw jak to wyjdzie bo normalnie nie praktykuje się takich rozwiązań (przynajmniej ja jeszcze nie widziałem takiego mebla). Po wykonaniu warto by sprawdzić za pomocą dwóch poziomnic (albo coś podobnego) spodnią część blatu na wichrowatość. A tak swoją drogą to jak na moje standardy nie jest to jakoś dużo materiału do usunięcia. Dębinę fajnie się struga :-)
Pewnie masz racje. Troche sily i czasu i zrzucilbym calosc, ale przyznam Wam sie, ze mam juz troche dosc tego projektu. Jak na maly garazyk, imadelko z castoramy oraz brak drugiej pary rak, z tą kolubryna mam juz serdecznie dosc. Kazde przelozenie blatu z jednej strony na druga to caly logistyczny proces, zeby nic nie zarysowac, nic nie uszkodzic. Dlatego taki pomysl zeby troche na skroty to potraktowac i odfajkowac juz ten stol. Niestety juz wiem ze nie bedzie blat lezec idealnie, nawet jak to dokladnie wyrownalem od spodu, bo teraz (!) widze ze nie mam dokladnie docietych nóg. W zwiazku z tym licze sie z jakimis milimetrowymi szparkami miedzy blatem a oskrzynia. Nadal jednak 3mam sie swojej wersji, ze normalny uzytkownik, domownik nie zwroci na to uwagi a ja bede z tym jakos zyl. Blat poszedl na olej. Wyglada cudownie. Jaram sie nim strasznie.
Sęczki, pękniecia, mala jedna dziurka- zostaje. Niczym tego nie szpachluje. Zadne zywice, szpachle, pyl z klejem. Zostawiam tako surowy klimat. Jutro wrzucam final i.... Wypatruje jiz z radoscia jakoegos malego projekciku: ławeczka ogrodowa, maly stoleczek, moze rama na lustro, albo poprpstu odpoczne z tydzien 😆
Acha pytanie: osmo do blatow. Ile dni po 3 warstwach mozna myslec o stawianiu szklanek, piwka itp. Mam tu na mysli te biale slady na blatach olejowanych np po rozlanej wodzie(nie wódzie😉) i pozostawieniu tego np na noc po imprezie itp. Z tym sie trzeba liczyc? Czy jak dobrze spolimeruje to bedzie odporny? I od razu pytanko na przyszlosc, co z takimi sladami? Lekki szlif miejscowo i dolozyc warstwe? Czytalem. Ze ludzie podgrzewaja suszarkami itp itd.. Macie jakoes patenty? Oprocz odpowiedzi: LAKIER 😆