Autor Wątek: Dłutownica Record Power - opinie  (Przeczytany 3863 razy)

Offline Krzysztof Janczak

  • Użyszkodnik
  • **
  • Wiadomości: 55
Dłutownica Record Power - opinie
« dnia: 2023-03-14 | 21:00:34 »
Prosił bym o opinie użytkowników dłutownicy jak w tytule.
- jak z dokładnością
- czy po ustawieniu trzyma kąty
- jak radzi sobie z dlutowaniem twardego drewna, przy maksymalnej głębokości dlutowania
- wady i zalety
Ewentualnie czy jest coś innego w podobnym budżecie.

Online MySZ

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 465
    • Blog
Odp: Dłutownica Record Power - opinie
« Odpowiedź #1 dnia: 2023-03-15 | 23:32:16 »
Tak tak, to ja.

Offline undead

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1039
  • The sky is the limit
Odp: Dłutownica Record Power - opinie
« Odpowiedź #2 dnia: 2023-03-16 | 07:48:34 »
to zależy czego oczekujesz i ile masz dukatów, ale generalnie drugi raz tego gówna bym nie kupił..

Nawet dłuta nie mają konta prostego :D

to co zauważyłem:
1. Łoża od wózka mogą być krzywe (umnie są wygięte w łuk) co ciekawe odlew nie jest w ogóle obrobiony
2. Tylna ścianka stołu do której dociskasz materiał jest ... przykręcana i nie jest w linii z łożem i jeszcze jakiś je**ny brytol naje**ł tyle farby ze głowa mała
3. Jak zamocno dociśniesz materiałto nie masz konta prostęgo stół a sciana tylka w efekcje robiśz dzury pod kątem
3. dębina / wgryzy na 3 cm dłuto 1,27cm silnik staje
4. Nie ma uchwytów przytrzymujących materiał i jak dobrze się zaklinuje to się je**esz aby wyciągnąć dłuto
5. Wszystkie pokrętki z lipnego plastiku (już ku**a 2 połamałem)
6. Więc generalnie ch*jnia na patyku.. jedynie co by się mogło wydawać atrakcyjne to cena.. ale to było kiedyś. Teraz bym szedł w Powermatica i szukam kogoś kto ma blisko mnie aby obmacać.

o piszę już jak @Qiub


Offline Krzysztof Janczak

  • Użyszkodnik
  • **
  • Wiadomości: 55
Odp: Dłutownica Record Power - opinie
« Odpowiedź #3 dnia: 2023-03-16 | 08:30:04 »
Dzięki za pomoc. Czyli póki co zostaje przy katowaniu mojej ręki i dluta 8)

Online MySZ

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 465
    • Blog
Odp: Dłutownica Record Power - opinie
« Odpowiedź #4 dnia: 2023-03-16 | 08:40:26 »
Tak tak, to ja.

Offline KolA

  • Administrator
  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 7175
Odp: Dłutownica Record Power - opinie
« Odpowiedź #5 dnia: 2023-03-16 | 09:14:34 »
o piszę już jak @Qiub
Ooooo niee... za mało gwiazdek mi się wyświetliło :D

Online pinkpixel

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 5366
  • Nie pasuje ale zmieszczę
Odp: Dłutownica Record Power - opinie
« Odpowiedź #6 dnia: 2023-03-16 | 09:16:31 »
to działa jak w hotelach?


@Qiub - ty Ritzu austrowęgierski

Offline Roger Ż

  • Użyszkodnik
  • **
  • Wiadomości: 66
Odp: Dłutownica Record Power - opinie
« Odpowiedź #7 dnia: 2023-03-16 | 09:45:34 »
Dzień dobry,

Ja też analizowałem urządzenie RP ale cena wydała się odstraszająca jak za coś co usprawni mi rzadko wykonywaną czynność - tak sobie to chciałem racjonalizować i przecież można ponawiercać i dłutkiem popracować... a jednak w głowie ta maszyna mnie męczyła ... więc poszukałem i na podstawie analizy wzrokowej i procesu myślowego uznałem, że istnieją alternatywy cenowe w innym kolorze i  z innymi naklejkami.

Zdecydowałem się zamówić urządzenie Holzstar BSM-H-16 - https://jptech-maszyny.pl/holzstar-bsm-h-16-wiertarko-dlutarka-do-drewna


Cena była o 30%- 40% niższa - urządzenie to raczej ta sama produkcja co RP (a może nie ?).

Nie zauważyłem problemów z brakiem kątów i odchylaniem materiału po zamocowaniu. Zacisk materiału jest mocny i działa moim zdaniem bardzo dobrze. Dłuta też zamocowane są mocno i sztywno.

Nie pracowałem w dębie - być może wówczas pojawią się problemy - za jakiś czas spróbuję i postaram się poinformować o wynikach.

Na pewno wszystkie ograniczniki zrobione są z badziewnego tworzywa i rozpadły się natychmiast po zaciśnięciu 2 - 3 razy wystarczyły aby zębatki się zmieliły,  na szczęście to tylko ograniczniki i można to szybko rozwiązać ale jak z każdą chińszczyzną jest to frustrujące, że tworzymy od startu buble i zaśmiecamy świat takim czymś.

Łoże też jest proste i bardzo dobrze pracuje.

Można zaryzykować i spróbować - u mnie sprzęt spełnia niezbyt wygórowane oczekiwania.

Offline Krzysztof Janczak

  • Użyszkodnik
  • **
  • Wiadomości: 55
Odp: Dłutownica Record Power - opinie
« Odpowiedź #8 dnia: 2023-03-16 | 21:01:59 »
Dzień dobry,

Ja też analizowałem urządzenie RP ale cena wydała się odstraszająca jak za coś co usprawni mi rzadko wykonywaną czynność - tak sobie to chciałem racjonalizować i przecież można ponawiercać i dłutkiem popracować... a jednak w głowie ta maszyna mnie męczyła ... więc poszukałem i na podstawie analizy wzrokowej i procesu myślowego uznałem, że istnieją alternatywy cenowe w innym kolorze i  z innymi naklejkami.

Zdecydowałem się zamówić urządzenie Holzstar BSM-H-16 - https://jptech-maszyny.pl/holzstar-bsm-h-16-wiertarko-dlutarka-do-drewna


Cena była o 30%- 40% niższa - urządzenie to raczej ta sama produkcja co RP (a może nie ?).

Nie zauważyłem problemów z brakiem kątów i odchylaniem materiału po zamocowaniu. Zacisk materiału jest mocny i działa moim zdaniem bardzo dobrze. Dłuta też zamocowane są mocno i sztywno.

Nie pracowałem w dębie - być może wówczas pojawią się problemy - za jakiś czas spróbuję i postaram się poinformować o wynikach.

Na pewno wszystkie ograniczniki zrobione są z badziewnego tworzywa i rozpadły się natychmiast po zaciśnięciu 2 - 3 razy wystarczyły aby zębatki się zmieliły,  na szczęście to tylko ograniczniki i można to szybko rozwiązać ale jak z każdą chińszczyzną jest to frustrujące, że tworzymy od startu buble i zaśmiecamy świat takim czymś.

Łoże też jest proste i bardzo dobrze pracuje.

Można zaryzykować i spróbować - u mnie sprzęt spełnia niezbyt wygórowane oczekiwania.
Jeżeli udało by Ci się popracować w twardym drewnie to prosił bym Cię o informację. Bo tak jak piszesz - jak pooglądałem zdjęcia to wydaje się że to ten sama fabryka zrobila, tylko z inną naklejką.

Offline undead

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1039
  • The sky is the limit
Odp: Dłutownica Record Power - opinie
« Odpowiedź #9 dnia: 2023-03-16 | 22:08:49 »
dokładnie Jak coś to mogę jutro podesłać zdjęcia aby pokazać jakie są różnice (już po wykalibrowaniu  tego dziadostwa). problem z tymi dłutownicami jest taki ze stolik to nie jest jednorodny odlew tylko skręcone 2 części i dociskiem niestety zmieniamy kąty. I co mogę powiedzieć to to ze to nie jest warte swojej ceny max 1,5k nie więcej