Nie chodzi tylko o jesion, ale ogólnie o twarde gatunki. W przypadku nazwijmy to " klasycznego cięcia" gdzie zagłębiasz się w materiał tak samo z dwóch stron, czyli przyjmijmy, że po środku to tarcza oprócz listwy, po której jest prowadzona ma prowadzenie w rzazie, które nie pozwala jej pływać na boki. Przy ścinaniu 1-2 mm materiału naprężenie jest tylko z jednej strony.Dodatkowo podejrzewam, że za szybko prowadziłeś maszynę, która w dodatku ma za dużo zębów do ciecia wzdłużnego i stąd te kilka przyczyn mogło się zsumować i wpłynąć na jakość cięcia. Podobnie się dzieje przy cięciu ukośnicą, ząb musi mieć czas na zagłębienie się w materiał. Jeśli robisz to za szybko, to zaczyna przeginać tarczę bo występują naprężenia i wychodzi krzywe cięcie. Tyle w teorii
sprawdź to co napisałem i daj znać, czy coś pomogło
Cięzko coś doradzić na odległość, jak nie widzi się sprzętu jak i osoby, która dany sprzęt obsługuję