Autor Wątek: Domowe zdrowe jadło  (Przeczytany 39093 razy)

Offline tomekz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2880
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #270 dnia: 2021-12-13 | 21:39:06 »
Jeść możesz . :) Chodzi o podgrzanie peklowanego wyrobu  powyżej  130* C

Offline newrom

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1275
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #271 dnia: 2021-12-13 | 21:41:38 »
No weź, ja tu umieram a Ty mi dawkujesz informację. Co się dzieje w 130°C?

Offline tomekz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2880
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #272 dnia: 2021-12-13 | 21:49:37 »
A co Cię dusi że umierasz ? ;D Pewno głodny jesteś.  ;D
Przy smażeniu peklowanego mówią  ,że azotyny ( to co konserwuje mięso ) zamieniają się na  szkodliwe  nitrozoaminy .

Online gruduś

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 465
  • Mam garaż i nie zawaham się go użyć.
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #273 dnia: 2021-12-13 | 21:49:41 »
W pektosoli złą sławę ma azotan potasu (saletra potasowa)
Do peklosoli już nie dodaje się saletry potasowej tylko azotyn sodu (NaNO2), który po podgrzaniu ma właściwości potencjalnie cancerogenne.
Nawet stojąc w miejscu, można zabłądzić.

Offline newrom

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1275
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #274 dnia: 2021-12-14 | 10:06:40 »
A co Cię dusi że umierasz ? ;D Pewno głodny jesteś.  ;D
Przy smażeniu peklowanego mówią  ,że azotyny ( to co konserwuje mięso ) zamieniają się na  szkodliwe  nitrozoaminy .

Na raka umieram!

Dzięki chłopy za informację, żyłem w czasach zaprzeszłych.
Trzeba kupić wór saletry potasowej i zrezygnować z wygody :)

Offline MIGOTKA

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 373
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #275 dnia: 2021-12-18 | 22:22:11 »
Termomix odpalony

Offline trz123

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2918
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #276 dnia: 2021-12-20 | 18:50:11 »
Ktoś ma i chciałby sie podzielić zakwasem chlebowym?  :)
Chciałbym po kilku latach wrócić do  pieczenia chleba. Oczywiście zapłace

Offline marek_b

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 996
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #277 dnia: 2021-12-20 | 19:18:35 »
podzielić zakwasem chlebowym?
Przecież sam zrobisz !!!!
3 minuty i nastawisz, po tygodniu masz około 450 g zakwasu i robisz chleb, sam.
Mąka (np. żytnia 2000)+ woda.
50+50 i tak co dzień, np. wieczorem , ma stać w cieple czyli w domu, teraz "zima", to mamy ciepło w domu.

Offline trz123

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2918
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #278 dnia: 2021-12-20 | 19:22:49 »
@marek_b pewnie że zrobie, bo dawniej robiłem. Tylko taki młodociany zakwas to troche słabiutki

Offline newrom

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1275
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #279 dnia: 2021-12-20 | 19:46:46 »
Mam zamrożony, nie jakiś bardzo wiekowy. U mnie zimą bardzo trudno się robi zakwas od zera, pewnie za zimno.
Jak nie znajdziesz wcześniej albo lepszego to mogę podesłać za kilka dni.

Offline tomekz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2880
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #280 dnia: 2021-12-20 | 20:29:17 »
Pojedź ze słoiczkiem do piekarza to Ci naleje zakwasu.

Własnoręcznie zrobiony ,jak będzie dokarmiany to też  da radę .

Jak masz więcej   dokarmionego  zakwasu   to   posmaruj  nim  cienko  kawałek  foli   i niech  wyschnie . następnie pokrusz i zmiel np. w młynku od  kawy . Otrzymasz proszek startowy do  zakwasu.

moje ostatnie doświadczenie co do chleba .
Chleb pszenny + 1/5 żytnia mąka .
Tylko
Mąka pszenna z całą proporcją  wody wymieszana nie za długo i ma   min  1 godz  odpoczywać . W tym  czasie zachodzą  w niej reakcje chemiczne (     w skrócie  - powstają  cukry ) jako pokarm  do rozmnażania drożdży.
Dopiero po tym  wstępie daje zakwas   lub    (     drożdże )   lub ( zakwas+ drożdże)    sól ,  mąka żytnia

Offline foxtrot

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 466
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #281 dnia: 2021-12-20 | 23:35:52 »
Ktoś ma i chciałby sie podzielić zakwasem chlebowym?  :)
Chciałbym po kilku latach wrócić do  pieczenia chleba. Oczywiście zapłace
skont klikash?

Offline grekot

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1034
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #282 dnia: 2021-12-21 | 08:34:56 »
skont klikash?
Można sobie język połamać i zawału mózgu dostać aby to przeczytać  ;D

Offline vlad

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 625
  • Specjalista od spraw mało istotnych...
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #283 dnia: 2021-12-21 | 09:43:19 »
skont klikash?
Można sobie język połamać i zawału mózgu dostać aby to przeczytać  ;D
Fokstrotowi się pewnie czasy gg i dzieci neostrady przypomniały  :D
Jak coś to też mam zamrożony kilkumiesięczny zakwas,  jeśli ktoś potrzebuje, to się podzielę.
Jeśli coś jest głupie, ale działa, to nie jest głupie :)

Offline clhseba

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 435
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #284 dnia: 2021-12-21 | 17:15:14 »
Ktoś ma i chciałby sie podzielić zakwasem chlebowym?  :)
Chciałbym po kilku latach wrócić do  pieczenia chleba. Oczywiście zapłace
Mam ;)
ile potrzeba? kilo ? dwa ?
Katowice jak coś