Autor Wątek: Domowe zdrowe jadło  (Przeczytany 39813 razy)

Offline Trolik

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 134
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #330 dnia: 2023-02-02 | 10:22:56 »
A można coś bliżej o przechowywaniu zakwasu jako suchego bo ja właśnie przez kłopotliwy sposób  z żywym zakwasem przeszłem na zaczyn ale z suchymi drożdżami.

Offline tomekz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2890
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #331 dnia: 2023-02-02 | 14:16:00 »
A można coś bliżej o przechowywaniu zakwasu jako suchego bo ja właśnie przez kłopotliwy sposób  z żywym zakwasem przeszłem na zaczyn ale z suchymi drożdżami.

tak w skrócie

Po III fazie rozmnażania kwasu  ( przed  dodaniem  soli ) gdy jest gotowy do dodania mąki na zrobienie ciasta wyjmujesz  go z pojemnika . Resztki   które w nim zostają  na ściankach  posypujesz mąką i rozcierasz ,robiąc "kruszonkę " bardzo drobną . To wysuszysz i masz gotowy starter do następnego pieczenia .

Offline foxtrot

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 466
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #332 dnia: 2023-02-02 | 22:03:52 »
Dokładnie - najlepiej na ściankach plastikowego pojemnika. Nie musi być nawet pokruszony na wiór, ja trzymam jak takie cienkie wafelki. Potem namaczasz w wodzie, czekasz parę godzin i dokarmiasz.

Offline tomekz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2890
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #333 dnia: 2023-02-02 | 22:40:38 »
Można jak jest więcej ,cienko rozetrzeć na foli , ususzyć a później zmielić w młynku od  kawy .

Offline Trolik

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 134
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #334 dnia: 2023-02-03 | 09:44:16 »
Dzięki zakwas się robi, będziemy próbować.

Offline newrom

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1275
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #335 dnia: 2023-02-06 | 22:23:51 »
Tylko jedna uwaga. Jak macie zakwas żywy w słoiku i cieple, dokarmiacie itd. To on nabiera mocy bo słabsze drożdże i inne grzybki są wypierane. Dlatego im starszy zakwas tym lepiej pracuje.
Ale jak go wsadzamy do lodówki to dajemy fory różnym grzybom których nie chcemy (można potrzymać testowo dłużej w lodówce i zobaczyć co się stanie), gdy zaś wysuszymy to zatrzymujemy selekcję.
Oczywiście selekcja będzie się odbywać w czasie tworzenia zaczynu.

Offline Davidk1

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 366
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #336 dnia: 2023-02-09 | 22:03:33 »
Ja właśnie upiekłem na zakwasie żytni 3-fazowy z prażoną cebulką. Piecze ktoś lubicie?

Offline trz123

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2919
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #337 dnia: 2023-02-09 | 22:59:45 »
Podrzuc przepis jesli mozesz

Offline Trolik

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 134
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #338 dnia: 2023-02-09 | 23:02:37 »
Ja na razie wracam pomału do pieczenia na zakwasie narazie idzie pszenny, następny będzie żytni. Macie jakieś sprawdzone przepisy, ja różnie wszystkie z książki  z książki Chleb Jeffrey Hamelman.

Offline tomekz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2890
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #339 dnia: 2023-02-10 | 10:15:25 »
Chleb  cebulowy

500g cebuli obrać i namoczyć , pokroić w pasemka i do miski .
do cebuli dodać , 100g masła ,2 jajka,8g soli, 1 łyżeczka pieprzu czarnego , 7g drożdży suchych ,1 ostra papryka posiekana bez pestek, 400g mąki pszennej ,150g wody ciepłej , troszkę tymianku.

wyrobić lepiące ciasto i odstawić na 30 min
blachę wysmarować olejem i wyłożyć ciasto
piec 180*  przez 30 min

Offline Davidk1

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 366
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #340 dnia: 2023-02-13 | 21:10:51 »
A to przepis z którego piekłem:
Przepis:
1 etap
40 g zakwasu z mąki żytniej razowej,
310 ciepłej wody
300 g mąki żytniej typ 720.
Składniki po wymieszaniu w misce przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 12 godzin.
2 etap
Przefermentowany zaczyn z etapu I,
150 g mąki żytniej typ 2000,
170 g letniej wody
Do zaczynu z etapu I dodajemy wodę i mieszamy tylko do połączenia. Następnie dodajemy mąkę i łączymy z zaczynem. Ciasto wyrównujemy i owijamy reklamówką, aby ciasto nie parowało. Czas II etapu trwa mniej więcej 3 godziny.
Etap 3 Ciasto właściwe
1010g zaczynu, całość z etapu I i II,
700g mąki żytniej typ 720,
600 g ciepłej wody,
garść prażonej cebulki,
23 g soli.

Offline morzeimozna

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 805
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #341 dnia: 2023-02-13 | 21:19:07 »
40 g zakwasu z mąki żytniej razowej,
Czy to ma być zakwas już pracujący gotowy do wypieku?
Idee nie umierają (…); drzemią czasem, ale budzą się jeszcze silniejsze.

Offline foxtrot

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 466
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #342 dnia: 2023-02-13 | 21:41:00 »
40 g zakwasu z mąki żytniej razowej,
Czy to ma być zakwas już pracujący gotowy do wypieku?
Stawiam, że tak. Trzeba użyć zakwasu w optymalnym momencie

Offline tomekz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2890
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #343 dnia: 2023-02-13 | 21:47:09 »
a ja na nie  :D
 bo jeszcze ma dwa etapy do przerobienia i dostanie po 12 godz  jeszcze  jeść  ;)

Offline foxtrot

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 466
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #344 dnia: 2023-02-13 | 22:41:53 »
Zakwas pracujący i użyty w tzw. piku da najlepsze efekty. W przeciwnym razie dokarmianie trzeba powtarzać przez kilka dni, przy żytnim 2 x dziennie.