Autor Wątek: Domowe zdrowe jadło  (Przeczytany 39442 razy)

Offline eror1968

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1397
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #390 dnia: 2024-01-06 | 11:07:01 »
Jedna z moich klientek jest fanką pieczenia chleba. Twierdziła, że chleb powinno się wypiekac w zamkniętym, żaroodpornym naczyniu, żeby wilgotność ciasto zachowało. Do nowej kuchni, specjalnie do chleba, kupiła piekarnik z parą. O dziwo kurka jest fantastycznie chrupiąca a zamykać już ciasta nie trzeba.

Offline trz123

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2918
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #391 dnia: 2024-01-06 | 11:23:12 »
Z zwyklym piekarniku nie uzyskasz takiego efektu jak chleb z piekarni. Rozne chleby testowalem i rozne pieczenie, ale to tylko taka namiastka.. wedlug mnie najlepsze efekty sa piekac w garnku zeliwnym

Offline eror1968

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1397
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #392 dnia: 2024-01-06 | 13:33:00 »
No właśnie Pani wcześniej w żeliwny garnku piekła. Od czasu zakupu parowego piekarnika piecze bez przykrycia a efekty lepsiejsze.

Offline clhseba

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 436
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #393 dnia: 2024-01-06 | 17:11:16 »
w piekarni też masz komory wypiekowe z zaparowaniem ;)
i też pieczesz w zamkniętej komorze

Online Andrzej-Szczecin

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 252
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #394 dnia: 2024-01-06 | 20:32:18 »
Panowie pytanie związane z kuchenką,w tej chwili mam kuchenkę gazową góra+dół i zdarza się że piekarnik sobie zgaśnie z niewyjaśnionych powodów,powodując przekleństwa w całym domu u kobity.
Czy po zmianie kuchenki na gazowo-elektryczną mocno wzrastają rachunki za energ.elektryczną ? Ja wiem że to zależy od używania itp,ale może ktoś ma jakieś doświadczenie w tym temacie ?

Offline bluessy

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 772
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #395 dnia: 2024-01-06 | 20:34:01 »
za późno węglowodany  zabijają   
tylko mięso....mniam

W święta trochę poszalałam, ale.....
Napiszę z własnej autopsji . Trochę mnie się przytyło i postanowiłam zagłębić się w keto. Waga spadła, morfologia
jak u 18-latki  ;D. HbA1c w dół. Redukcja insuliny o ponad połowę. Jedni traktują keto, jako styl życia, inni aby się podleczyć  :).
Keto nie musi być wcale tłusta, wszystko zależy od stanu konta. U mnie bieda- keto  ;D

Taka dziwna sytuacja z SOR-u.... nie z powodu keto, ale... Po badaniach oczywiście konsultacja z diabetologiem, no i
mówię, co i jak. Pani doktor, HbA1c spadło, insulina w dół, więc o co comon...HbA1c nie może tak szybka spadać, bo
odbije się na wzroku. Czyli co ? pytam. Jeśli parametry spadłyby na diecie cukrzycowej, to byłoby w porządku?.
Przecież liczy się tylko utrzymanie prawidłowego poziomu glikemii, a sposób w jaki
to się osiągnie, nie powinna mieć chyba znaczenia.......odburknęła coś pod nosem, dała wskazania i wyszła  ;D.
Wszystko trzeba dopasować pod konkretny przypadek. Kieliszek wina na serce, czy szklaneczka piwa na przeczyszczenie
nerek u alkoholika raczej się nie sprawdzi  ;D

Offline Pistolet

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 309
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #396 dnia: 2024-01-06 | 20:49:13 »
Panowie pytanie związane z kuchenką,w tej chwili mam kuchenkę gazową góra+dół i zdarza się że piekarnik sobie zgaśnie z niewyjaśnionych powodów,powodując przekleństwa w całym domu u kobity.
Czy po zmianie kuchenki na gazowo-elektryczną mocno wzrastają rachunki za energ.elektryczną ? Ja wiem że to zależy od używania itp,ale może ktoś ma jakieś doświadczenie w tym temacie ?

Proporcjonalnie, mniej zapłacisz za gaz, drożej za prąd. Gaz musisz pilnować i cały czas regulować, do tego leci przez cały cykl pieczenia. Prądu najwięcej idzie na początku w trakcie rozgrzewania piekarnika, później termostat utrzymuje temperturę. Zamiast pilnować piekrarnika żona będzie mogła w tym czasie zmywać i sprzątać :)

Offline krzyś48

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 3627
  • Wolność,kocham i rozumiem,wolności...
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #397 dnia: 2024-01-08 | 21:44:29 »
Waga spadła, morfologia
jak u 18-latki  ;D
zaspokój ciekawość starego dziada ::) :P m)
jak długo na ,,zabójczym'' keto ???
ziarnko do ziarnka zbierze się dwa ziarka

Offline Fazi

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 725
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #398 dnia: 2024-01-09 | 20:35:08 »
Z zwyklym piekarniku nie uzyskasz takiego efektu jak chleb z piekarni. Rozne chleby testowalem i rozne pieczenie, ale to tylko taka namiastka.. wedlug mnie najlepsze efekty sa piekac w garnku zeliwnym
Nie dyskutuję, bo nie piekłem w żeliwniaku, ale ten "nasz, wasz, mój" chlebek może być może nie wygląda tak "pięknie" jak seryjny bochenek na ulepszaczach, ale smak pieczonej mąki, wody i soli z ewentualnymi naturalnymi dodatkami, jest naprawdę bezcenny. A te niuansiki ja sobie mimo wszystko podaruje

Offline trz123

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2918
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #399 dnia: 2024-01-10 | 07:50:46 »
Ulepszacze masz juz w mace. Tak ze tego.

Offline clhseba

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 436
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #400 dnia: 2024-01-10 | 17:48:07 »
kto i po co dodał je do tej mąki ? :O

Offline Fazi

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 725
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #401 dnia: 2024-01-10 | 20:05:00 »
Ulepszacze masz juz w mace. Tak ze tego.

Muszę w takim razie jeszcze raz zapytać naszego młynarza, co dosypuje do tej mąki. Kurdeflaki, on jest nerwowy :D

Offline labeo

  • Nowy użyszkodnik
  • *
  • Wiadomości: 14
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #402 dnia: 2024-01-10 | 20:32:34 »
Ja działam w trunkach, robię piwo, cydr i wino, dawniej jeszcze nalewki.

Offline trz123

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2918
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #403 dnia: 2024-01-10 | 20:35:55 »
kto i po co dodał je do tej mąki ? :O

Szwagier w duzej piekarni pracuje i gada ze normalnie maka juz z witaminka przyjezdza ( z duzych mlynow)
Troche sie smialem z tego. On na to ze to prawda
« Ostatnia zmiana: 2024-01-10 | 20:37:39 wysłana przez trz123 »

Offline Fazi

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 725
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #404 dnia: 2024-01-10 | 20:50:52 »
Niestety szczerze w to wierzę, lecz muszę obronić naszego starego młynarczyka. Mógłbym się przyczepić do ogólnej higieny w takim starym, głównie drewnianym konstrukcyjnie wiejskim młynie, ale nie o to, że coś dosypuje, bo swego czasu piłem z nim okowitkę i oprowadzał mnie po tym zabytku snując fajne opowieści.
Na szczęście są jeszcze ludzie, którzy się nie sprzedadzą.