Autor Wątek: Domowe zdrowe jadło  (Przeczytany 39094 razy)

Online VelYoda

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 6830
  • Aquila Haliaeetus Poloniae
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #60 dnia: 2018-12-03 | 09:10:12 »
Pacz pan, obieg "naturalny"
haliaetus lub haliaetos – morski orzeł (bielik), rybołów, od gr. ἁλιαιετος haliaietos – morski orzeł (bielik), rybołów, od ἁλι- hali- – morski, od ἁλς hals, ἁλος halos – morze; αετος aetos – orzeł.

Offline KolA

  • Administrator
  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 7175
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #61 dnia: 2018-12-03 | 09:22:14 »
No cóż, barwniki spożywcze pozyskuje się z owadów itp. Nawet jeśli to prawda to wcale nie oznacza, że jest szkodliwe. Zbieranie włosów na śmietnikach to już w ogóle bzdura kompletna.
W każdym razie nie będę zaburzał Waszego dobrego samopoczucia informacjami co się dzieje w tych małych rodzinnych piekarenkach jak przychodzą tam np praktykanci (a wiele takich piekarni 'zatrudnia" tylko takich). :)

Offline marcin m

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 224
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #62 dnia: 2018-12-03 | 09:36:28 »
O robaczkach w jogurtach też wiem, różne pyszności robi się z mało fajnych rzeczy. Nie o to chodzi. Najdroższa kawa na świecie jest z kupy Łaskuna muzanga, także ten. Ja krobisz samemu chleb, to tego nie dodajesz, prawda? O to mi chodzi. W majonezie też są różne cuda, gdy robisz sam, robisz go inaczej, bez tego syfu.
Robić coś samemu, to też błędne koło, bo swojska kiełbasa potrzebuje swojskiego mięsa, ze swojskiej świni. Jak świnie karmisz paszą gmo, na sterydach by w 3 miesiące była gotowa do bicia, to zdrowej swojskiej kiełbasy też z tego nie zrobisz. I nie chodzi mi o to, że nic nie opłaca się robić. Bo jak wszystko złe, to nie robić nic. Trzeba wiedzieć z czego robić. Ludzie kupują kasze jaglaną bo zdrowa, a w niej jest tyle glifosatu, że szkoda gadać. Ale się cieszą, bo myślą, że jedzą zdrowo.
Z praktykantami wszędzie tak jest, nie tylko w piekarenkach.

Co do obiegu naturalnego, to po wypiciu piwa butelkę oddajesz do skupu, potem z niej coś powstaje nowego - leją kolejne piwo, ewentualnie huta przetopi na coś. Plastikowej butelki nie wrzucisz do obiegu naturalnego. To nie ze wszystkim tak działa.

Ale nie przeciągając, bo nie chcę się przerzucać argumentami, tekstami typu pokaż źródło - skąd mamy pewność, że to co czytamy jest prawdą? Zdrowe jedzenie robione samemu - jestem na tak, ale trzeba mieć wiedzę z czego je robić i gdzie kupić dobre produkty.
Wysłane z piekła

Offline KolA

  • Administrator
  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 7175
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #63 dnia: 2018-12-03 | 09:47:04 »
Ja nie dyskutuję nad słusznością robienia chleba samemu! Moja żona też robi (jak ma czas) i jest boski! Raczej zmierzam do tego, że pieczywo w markecie jest takim samym syfem jak z większości zwykłych piekarni jakkolwiek różnica w procesie produkcyjnym zawsze jest.
Chleb w małych piekarniach (są oczywiście wyjątki) nie zawsze jest droższy bo z lepszych składników tylko z droższych dla tych piekarni niż dla molochów które miesięcznie kupują składniki w ilościach takich jak te piekarenki przez cały swój żywot zużyją :)
Skoro o wyjątkach mowa. Do tych marketowych piekarenek dostarczane jest również ciasto z polskich zakładów.
Ale to nie o tym ten wątek.

Offline marcin m

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 224
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #64 dnia: 2018-12-03 | 09:56:24 »
Zgadzam się w pełnej rozciągłości co do pieczywa z marketów, i większości małych osiedlowych piekarenek, tam też królują termoobiegi. Takie czasy, że wszędzie otacza nas gówno, niezdrowe, napchane chemią, a ludzie z braku czasu czy ochoty łykają te pyszności jak pelikany kombinerki.

Co do wyjątków - u mnie w Leclerc sprowadzają chleb z Mszany - 75km facet przywozi i chleb jest bombowy. Ale mają też pompowane bułeczki jak ktoś lubi.

Co do zdrowego jadła - ktoś gustuje w Smoothie? macie jakieś fajne przepisy?
Wysłane z piekła

Offline Stachmiesz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1208
  • Carpe diem carpenter ...
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #65 dnia: 2018-12-03 | 09:57:18 »
Ja tam piekę sam, jak czas pozwala. Nawet po kilku dniach jest świeży i nie pasuje się

Online jaworek

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2473
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #66 dnia: 2018-12-03 | 11:20:24 »
Jak świnie karmisz paszą gmo, na sterydach by w 3 miesiące była gotowa do bicia, to zdrowej swojskiej kiełbasy też z tego nie zrobisz.
Co do 3 miesięcy to nie dyskutuję choć dla ścisłości to jest tucz od warchlaka , który waży 30kg do uboju. Natomiast z tymi sterydami to się odrobinę rozpędziłeś i przez takie wypowiedzi nie mające żadnego uzasadnienia tworzą się legendy.Nie ma w żywieniu świń żadnych sterydów bo gdyby były to cały przemysł producentów pasz poszedłby z torbami w ciągu 2 miesięcy.Nawet sobie nie wyobrażasz jak mocno kontrolowana jest ta branża i możesz mi wierzyć albo nie , że nikt nawet nie wpadnie na pomysł stosowania zabronionych rzeczy bo w analizach wyjdzie to bardzo szybko. Krótkotrwały ewentualny zysk jest niewspółmierny do faktycznej długoterminowej straty i dlatego nikt nie zaryzykuje.
Pisz tylko to co wiesz a nie o czym gdzieś usłyszałeś i będzie fajnie.

Offline KolA

  • Administrator
  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 7175
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #67 dnia: 2018-12-03 | 11:52:00 »
paszą gmo

Nooo to GMO to jest naprawdę straszne, wystarczy poczytać żeby się przekonać co to za świństwo!

Offline tomekz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2880
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #68 dnia: 2018-12-03 | 12:33:18 »
Piekę sam chlebek i robię  wędzone  serki , rodzinie smakuje . Czy dobre to powiedzą Specu i Łukasz G ,którzy mieli okazję spróbować  będąc w odwiedzinach  :)
« Ostatnia zmiana: 2018-12-03 | 12:34:49 wysłana przez tomekz »

Offline KolA

  • Administrator
  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 7175
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #69 dnia: 2018-12-03 | 12:46:56 »
Tomku i to jest bezsporne!
Ja uwielbiam jak moja żona robi gotowany schab w ziołach, do krojenia na kanapki! Mmmmmm...

Offline marcin m

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 224
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #70 dnia: 2018-12-03 | 13:18:43 »
W takim razie stwierdzam że nic nie wiem i nie będę robił szumu o nic.

Wysłane z piekła

Online krzyś48

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 3621
  • Wolność,kocham i rozumiem,wolności...
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #71 dnia: 2018-12-03 | 14:29:32 »
nie będę robił szumu o nic.
Nie takie to nic-tylko czasami jak dowiadujemy się jak coś powstaje i z czego,to nas przeraża  :o
Ja tam się trochę dowiedziałem ;)
Dawajta jeszcze  8)
ziarnko do ziarnka zbierze się dwa ziarka

Online jaworek

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2473
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #72 dnia: 2018-12-03 | 17:16:09 »
W takim razie stwierdzam że nic nie wiem i nie będę robił szumu o nic.
Zabrzmiało jakbyś strzelił focha ;)
"Wiem , że nic nie wiem" ;D jesteś mądrym człowiekiem i masz mój szacunek!
... ale ten chleb z marketu to powiem po cichu , że mi mocno obrzydziłeś >:(
Jak już taki klimat tematu o zdrowej żywności się zrobił to czytałem kiedyś poważny artykuł o produkcji lodów i było tam o technologicznym stosowaniu jednego ze środków chemicznych używanych przy zwalczaniu wszawicy.
Smacznego :)

Offline Acar

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 4179
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #73 dnia: 2018-12-03 | 17:46:58 »
Czytam i powiem wam że zgłodniałem.
Montażysta za dwa trzysta.

Offline marcin m

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 224
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #74 dnia: 2018-12-03 | 17:55:07 »
Zabrzmiało jakbyś strzelił focha ;)
Focha to w piaskownicy strzelałem, za stary na to jestem żeby się obrażać. Po prostu każdy coś tam wie i ma swoje zdanie, a nie koniecznie lubię się przerzucać argumentami i na siłę przekonywać kogoś do swojego zdania. Tym bardziej że to nie to forum i temat :) Tak że luz.

Co do obrzydzania, nie to miałem na myśli. Niestety wiele naszego jedzenia jest produkowane w sposób paskudny, pełne różnych cudów techniki. Fajny program prowadzi Kasia Bosacka - Co nas truje. Wystarczy pooglądać kilka odcinków i powiem mało co potem smakuje. Takie czasy, ma być tanio i szybko, z nalepką że zdrowo.
Wysłane z piekła