Autor Wątek: Domowe zdrowe jadło  (Przeczytany 39596 razy)

Offline KolA

  • Administrator
  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 7175
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #75 dnia: 2018-12-03 | 19:07:33 »
Ej, na nie przekonuję nikogo ani sam się nie czuje przekonywany. Wydawało mi się, że wymieniamy się argumentami.
Ja po prostu to co słyszę staram się weryfikować w wielu źródłach bo to, że ktoś mądrze gada nie znaczy, że gada z sensem.
Tak samo nie każdy składnik Ecośtam jest szkodliwy ale ludziska czasem głupieją na sam dźwięk E w składzie.
Trzeba do tego podejść zdroworozsądkowo, dlatego raczej informacje staram się czepiać ze stron czy blogów poświęconych nauce a niekoniecznie gospodyniom domowym ;)

Offline marcin m

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 224
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #76 dnia: 2018-12-03 | 19:37:20 »
Ej, na nie przekonuję nikogo ani sam się nie czuje przekonywany. Wydawało mi się, że wymieniamy się argumentami.

Mnie też tak się wydawało :) Też sprawdzam informacje w kilku źródłach. Co do stron naukowych to dla mnie są one przereklamowane od czasu, kiedy to w latach 1960-1980 korporacje podpłacały naukowców z Harvardu, by pisali serie artykułów i prac naukowych zachwalających ich produkty i pisali np że to tłuszcz jest przyczyną tycia i zawałów serca a nie cukier. Na wszystko trzeba mieć poprawkę.

Co do E - to np witamina c, czyli E300 to naturalny konserwant.
Wysłane z piekła

Offline KolA

  • Administrator
  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 7175
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #77 dnia: 2018-12-03 | 19:46:59 »
No właśnie ale skoro zakładasz, ze strony naukowe mogą być sponsorowane to tak samo powinieneś założyć, że te pozostałe też mogą. Ja tak zakładam ale, że nie jestem naukowcem to komuś muszę w końcu zawierzyć. Z dwojga złego wybieram zatem ludzi nauki.

Offline Puzii

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1991
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #78 dnia: 2018-12-03 | 19:59:18 »
Wy tu gadu gadu a ja  dwa, świeżutkie chleby właśnie wyciągnąłem z piekarnika...
Mam na ten  temat swoje zdanie, ale się z nim kategorycznie nie zgadzam!

Offline KolA

  • Administrator
  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 7175
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #79 dnia: 2018-12-03 | 20:17:48 »
Dej trochę

Offline jaworek

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2474
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #80 dnia: 2018-12-03 | 20:29:24 »
No właśnie , trzeba wrócić do zasadniczego tematu .
Za mną chodzi ta suszona wołowina tylko przeczytałem 3 "opracowania" i wszystkie znacznie różnią się składem marynat. Poza tym występują tam jakieś egzotycznie brzmiące nazwy sosów a przecież traperzy czy indianie stosowali jakieś proste rozwiąznia.
Czy mógłby ktoś podać łopatologicznie jak zrobić marynatę do 1 kg mięcha , taką bez szcztucznych udziwnień?

Offline marcin m

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 224
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #81 dnia: 2018-12-03 | 21:44:49 »
No właśnie ale skoro zakładasz, ze strony naukowe mogą być sponsorowane to tak samo powinieneś założyć, że te pozostałe też mogą. Ja tak zakładam ale, że nie jestem naukowcem to komuś muszę w końcu zawierzyć. Z dwojga złego wybieram zatem ludzi nauki.

Ja zakładam że wszyscy kłąmią hehe ;) A tak serio to wiadomo, że wszędzie są oszołomy i trzeba dobrze pomyśleć i poszperać, kto tutaj ma rację. Naukowe artykuły są przeważnie sponsorowane. Ekolodzy również, bo przecież klimat i ochrona środowiska. Najpierw piszą, że olej kokosowy to cud natury, potem że jednak szkodliwy i niebezpieczny. Ja staram się samemu wyrobić sobie zdanie lub poszukać wystarczająco informacji, by być prawie pewnym, choć nie zawsze jestem. Jak to mówią im dalej w las tym ciemniej.

Ale djaworek ma rację, wróćmy do meritum :D
Wysłane z piekła

Offline Puzii

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1991
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #82 dnia: 2018-12-04 | 07:03:43 »
Dej trochę

Nie wiem skąd jesteś, ale ja zawsze powtarzam, że moja chata wita gości czym bogata. Chleb, masło, mleko, sery, twarogi, dziczyzna, i piwo. Co kto lubi ;)
Zatem zapraszam ;)
Mam na ten  temat swoje zdanie, ale się z nim kategorycznie nie zgadzam!

Offline seler

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1929
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #83 dnia: 2018-12-06 | 13:20:53 »
i piwo. Co kto lubi ;)


Ja lubię :) i robi(łem) również ok 50warek się kiedyś uwarzyło. Niestety od trzech lat budowa pochłania cały mój wolny czas ale do tematu wrócę :) poza tym mamy kuzniecowa w którym można będzie chleb i pizzę bo w piekarniku 450st osiągalne bez problemu, w planach również grillo-wędzarnia

Offline clhseba

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 436
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #84 dnia: 2018-12-06 | 16:41:20 »
O ku**a to ja mieszkam w Sosnowcu, poza obręb śląska wydasz? I jaki zakwas masz?
No taki piekarniczy :) mąka Żytnia plus woda plus "grunt" i tak od 82 roku jak piekarnia istnieje     i oczywiście nie ma problemu żeby do Sosnowca wydać ;)

Offline Nebutek

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 136
  • Co z tego, że krzywe sam se zrobiłem.
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #85 dnia: 2019-01-01 | 14:44:09 »
Jak już tak o jadle.

Offline Stol-Drew

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 446
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #86 dnia: 2019-01-01 | 14:59:39 »
i to jest szynka a jakas popi***ułka ze sklepów.

Offline Nebutek

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 136
  • Co z tego, że krzywe sam se zrobiłem.
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #87 dnia: 2019-01-01 | 15:16:29 »
To akurat schab surowy dojrzewający, coś pięknego. Do tego bułka swojej roboty i kiszony ogoreczek. ........


Offline marcin m

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 224
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #88 dnia: 2019-01-01 | 15:43:59 »
Suszone w pończosze?
Wysłane z piekła

Offline Nebutek

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 136
  • Co z tego, że krzywe sam se zrobiłem.
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #89 dnia: 2019-01-01 | 15:48:28 »
Tak, tydzień w cieple, 2 tyg w chłodzie