Jeśli coś jest smaczne to na pewno jest niezdrowe, powoduje raka, tycie albo chociaż kaca ;-)
W pektosoli złą sławę ma azotan potasu (saletra potasowa). O ile wiem to jeśli się trzyma zaleceń to problem jest pomijalny, jak dowalisz szuflą żeby było lepsze to nie jest problem z azotanem tylko z kiełbasiarzem ;-)
Po nadzianiu kiełba poszła do wędzarni, więc pewnie jakieś wynalazki rakotwórcze z dymu się w niej znalazły.
Sama sól powoduje w najlepszym przypadku podniesienie ciśnienia.
Jedzenie mięsa, zwłaszcza czerwonego też podobno szkodliwe.
Już dawno dla zdrowia przerzuciłbym się na kawior i szampana, jednak nie lubię kawioru i muszę szybko umrzeć od kiełbasy.
PS. można oczywiście nie dawać saletry/pektosoli, ale wtedy mamy cały zestaw innych zagrożeń. Z botoxem za darmo włącznie.