Autor Wątek: Nowa szczęka do imadła  (Przeczytany 7873 razy)

Offline krzysiek

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1410
Odp: Nowa szczęka do imadła
« Odpowiedź #30 dnia: 2018-09-03 | 21:53:47 »
W spadku po sąsiedzie mam bardzo różne dziwne kawałki drewna. Ten bal , z którego wyciąłem tę szczękę to jest wiąz - tak wynika przy najmniej z opisu w angielskiej wikipedii.

Czy będziesz ją oklejał skórą od środka? Czy zostawisz samo drewno ? 

Tak , oczywiście . Szczęka będzie ( a w zasadzie jest już ) oklejona skórą.
W planach mam wyklejenie szczęk korkiem podłogowym 6 mm , ale to dopiero po pobycie w Polsce bo tam został korek ,który nadaje do tego.

Offline eso

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2141
Odp: Nowa szczęka do imadła
« Odpowiedź #31 dnia: 2018-09-04 | 03:46:23 »
Dla mnie również bomba :)

Offline Strużyn

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2320
Odp: Nowa szczęka do imadła
« Odpowiedź #32 dnia: 2018-09-04 | 13:20:47 »
Klimat filmu super :) Jak trafiłeś do Bretanii? Kiedyś robiłem objazdówkę autem po Francji ....i ten region bardzo miło wspominam. Mam nadzieję, że jeszcze kiedyś odwiedzę tamte strony.

Piękna ta strugnica... sam ją budowałeś ?

Offline krzysiek

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1410
Odp: Nowa szczęka do imadła
« Odpowiedź #33 dnia: 2018-09-04 | 14:54:07 »
Strugnicę oczywiście sam zbudowałem, tu jest więcej zdjęć.
https://kornikowo.pl/krok-po-kroku/strugnica-z-byle-czego/

Natomiast jak trafiłem do Bretanii ?  Jak to zwykle bywa przez przypadek.  :)

Offline Łukasz Giergasz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 897
    • Stolarnia 5m2 blog
Odp: Nowa szczęka do imadła
« Odpowiedź #34 dnia: 2018-09-05 | 06:55:02 »
Superowo! Kręć więcej. Pokaż trochę tej Bretanii w kontekście stolarskim, kulturowym. Jakie jedzenie?

Offline krzysiek

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1410
Odp: Nowa szczęka do imadła
« Odpowiedź #35 dnia: 2018-09-05 | 08:53:17 »
Jeśli chodzi o jedzenie to jest ono prawie takie samo jak w całej Francji. Istnieje typowe danie bretońskie tzw : Kig-Ha-Farz - mięso wieprzowe (najczęściej golonki) i wołowe gotowane powoli kilka godzin z warzywami i przyprawami oraz ze specjalnym workiem zawierającym grubą mąkę pszenną. Gotowana mąka spełnia później rolę ziemniaków polana sosem z gotowania i posypana cukrem . Takie  to są tutaj smaki. Polubiliśmy z Żoną to ale bez posypywania cukrem.
Bretoni bardzo często jedzą wspólnie . W każdej wsi będącej siedzibą merostwa jest zawsze sala tzw Multifuncion ( sala sportowa z podium dla występów) . Takie wspólne posiłki odbywają się właśnie na tych salach. Dzieje się tak kilka razy w roku i jest to okazja do spotkania ze znajomymi , zjedzenia no i wypicia sporych ilości wina.

Offline Strużyn

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2320
Odp: Nowa szczęka do imadła
« Odpowiedź #36 dnia: 2018-09-05 | 11:23:38 »
I pamiętaj, żeby do filmików zawsze podkładać bretońską muzykę :)

Offline krzyś48

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 3635
  • Wolność,kocham i rozumiem,wolności...
Odp: Nowa szczęka do imadła
« Odpowiedź #37 dnia: 2018-09-05 | 11:28:57 »
danie bretońskie
A czy fasolka po bretońsku jest tam znana ???
ziarnko do ziarnka zbierze się dwa ziarka

Offline eso

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2141
Odp: Nowa szczęka do imadła
« Odpowiedź #38 dnia: 2018-09-05 | 12:12:59 »
A czy fasolka po bretońsku jest tam znana

no właśnie :D

Offline krzysiek

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1410
Odp: Nowa szczęka do imadła
« Odpowiedź #39 dnia: 2018-09-05 | 12:23:10 »
Nie , nie jest im znana i piszę to z całą odpowiedzialnością.
Są jeszcze naleśniki . I to w najróżniejszych wydaniach, słone, słodkie , z jasnej mąki , z mąki gryczanej - są wtedy ciemne. Do jedzenia są zawsze skojarzone ze smakiem przeciwnym czyli : jeżeli są słodkie to są jedzone z masłem solonym , jeżeli są słone to z konfiturą owocową.
Jest też cydr ale ten jest też charakterystyczny dla Normandii.

I pamiętaj, żeby do filmików zawsze podkładać bretońską muzykę

Jeśli chodzi o muzykę to jest bardzo trudno znaleźć taką bretońską ,którą można wykorzystać za darmo albo na licencji Creative Commons Attribution

Offline Puzii

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1991
Odp: Nowa szczęka do imadła
« Odpowiedź #40 dnia: 2018-09-05 | 12:28:34 »
To fajnie, że trafiłeś w do kraju/regionu, gdzie można coś posmakować, ja spędziłem kilka lat w UK i o tamtejszym jedzeniu lepiej się nie wypowiadać ;)
Ale za to muzykę mają fajną, zwłaszcza folk, taki w grany w knajpie. Miałem koło siebie FolkWeek, to przez tydzień łaziłem od knajpy do knajpy i tam ciągle ktoś gra. Dla mnie mega!
Mam na ten  temat swoje zdanie, ale się z nim kategorycznie nie zgadzam!

Offline krzysiek

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1410
Odp: Nowa szczęka do imadła
« Odpowiedź #41 dnia: 2018-09-05 | 13:47:07 »
Zarejestrowałem około dwóch minut fajnej muzyki w klimacie celtyckim ale nie wiem czy będzie to można wykorzystać.

Offline krzysiek

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1410
Odp: Nowa szczęka do imadła
« Odpowiedź #42 dnia: 2018-09-09 | 14:27:36 »
Uff... dobrnąłem do końca - ostatni odcinek.
Jak już wcześniej pisałem części prac z powodów technicznych nie udało się nagrać.

Offline krit6

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 558
Odp: Nowa szczęka do imadła
« Odpowiedź #43 dnia: 2018-09-09 | 14:55:29 »
Wyszło bardzo ładnie, aż się chciało oglądać. Z jakiego drewna robiłeś tą wstawkę?

Offline Mery

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 10343
    • sklep www.gizmogaraz.pl
Odp: Nowa szczęka do imadła
« Odpowiedź #44 dnia: 2018-09-09 | 15:32:56 »
jak na pierwszy film wyszło super, następne będą tylko lepsze i czekam na nie :)