Autor Wątek: Dzień Dobry  (Przeczytany 2020 razy)

Offline jaruzele

  • Nowy użyszkodnik
  • *
  • Wiadomości: 13
Dzień Dobry
« dnia: 2018-05-20 | 08:11:28 »
Witam brać z poprzedniego forum. Jestem z okolic Płocka. Nie jestem stolarzem tylko dłubaczem w drewnie. Traktuje to jako hobby( oczywiście od czasu do czasu idzie coś zarobić). Drewno lite, płyty jakoś do mnie nie przemawiają, ale kto wie? Generalnie znam się na produkcji piwa i nalewek. Mam nadzieję, że przydam się do czegoś na forum. Powiem tylko, że nie zrezygnowałem z poprzedniego, jednak zostało tam paru chłopaków, których wiedzę i porady bardzo szanuję. Mimo wszystko dobrze, że powstało nowe.

Offline Specu

  • Nieoficjalny support BLUM
  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1849
  • Samo się nie zrobi ale mogłoby się samo wnosić.
    • Warsztat Speca
Odp: Dzień Dobry
« Odpowiedź #1 dnia: 2018-05-20 | 08:31:06 »


Mam nadzieję, że przydam się do czegoś na forum.

Sam sobie odpowiadasz:


Generalnie znam się na produkcji piwa i nalewek.

;D

Witam.

Offline Mery

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 10308
    • sklep www.gizmogaraz.pl
Odp: Dzień Dobry
« Odpowiedź #2 dnia: 2018-05-20 | 08:46:07 »
Witaj na forum :)

Offline fyme

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 10363
  • Chciałem napisać coś mądrego więc... "coś mądrego"
Odp: Dzień Dobry
« Odpowiedź #3 dnia: 2018-05-20 | 08:50:06 »
Cześć :)

Offline KolA

  • Administrator
  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 7175
Odp: Dzień Dobry
« Odpowiedź #4 dnia: 2018-05-20 | 09:59:52 »
Witaj!
Nikt nikogo tutaj nie gani za przynależność do tego czy innego forum :)
« Ostatnia zmiana: 2018-05-20 | 10:12:10 wysłana przez KolA »

Offline M.ChObi

  • Moderator Globalny
  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 7868
Odp: Dzień Dobry
« Odpowiedź #5 dnia: 2018-05-20 | 10:04:31 »
Witaj


Ojcze pięknych córek ( mam nadzieję ) :P
Nie jestem jak Fyme , ja nie spamuję , piszę tylko małowartościowe posty w znacznych ilościach .

Offline kwita

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 3742
  • Jakby kto pytał, herb województwa dolnośląskiego
Odp: Dzień Dobry
« Odpowiedź #6 dnia: 2018-05-20 | 10:07:37 »
Witam
Na produkcji nalewek i wina się nie znam (żona robi wina i nalewki), ja tylko umiem butelkować, etykietować, leżakować a później pić i też leżakować  ;D ;D ;D

Offline sherwood

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 185
Odp: Dzień Dobry
« Odpowiedź #7 dnia: 2018-05-20 | 10:10:10 »
Hej!

Offline krzysiek

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1401
Odp: Dzień Dobry
« Odpowiedź #8 dnia: 2018-05-20 | 10:21:29 »
Witaj  :D
Masz jakiś dobry przepis na nalewkę z moreli. Tu już zaczynają powoli pokazywać się. W ubiegłym roku zrobiłem ale mdła jakaś wyszła. Musiałem szybko wypić żeby nie popsuła się. ;)

Offline eso

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2141
Odp: Dzień Dobry
« Odpowiedź #9 dnia: 2018-05-20 | 10:24:01 »
Cześć !

Offline Stachmiesz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1208
  • Carpe diem carpenter ...
Odp: Dzień Dobry
« Odpowiedź #10 dnia: 2018-05-20 | 10:36:17 »
Cześć :)

Offline VelYoda

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 6861
  • Aquila Haliaeetus Poloniae
Odp: Dzień Dobry
« Odpowiedź #11 dnia: 2018-05-20 | 10:42:48 »
Witaj  :D
Masz jakiś dobry przepis na nalewkę z moreli. Tu już zaczynają powoli pokazywać się. W ubiegłym roku zrobiłem ale mdła jakaś wyszła. Musiałem szybko wypić żeby nie popsuła się. ;)
Kurcze, musze sprawdzic bo stoi ze 4 lata i jeszcze nie zlałem  :o
haliaetus lub haliaetos – morski orzeł (bielik), rybołów, od gr. ἁλιαιετος haliaietos – morski orzeł (bielik), rybołów, od ἁλι- hali- – morski, od ἁλς hals, ἁλος halos – morze; αετος aetos – orzeł.

Offline jaruzele

  • Nowy użyszkodnik
  • *
  • Wiadomości: 13
Odp: Dzień Dobry
« Odpowiedź #12 dnia: 2018-05-20 | 11:06:47 »
Nalewka z moreli to dla mnie zło :D Brzoskwinia, morela, nektarynka nie bardzo się nadają. Będą mdłe. Choć kiedyś robiłem nalewkę z mango(niby też mdłe), po zlaniu była fatalna, więc o niej zapomniałem. Po czterech latach żałowałem, że nie zapisałem przepisu. Zaczyna się sezon rabarbarowy i to polecam. Na każdy kilogram rabarbaru umytego i pokrojonego w plastry 1-1,5 cm 1,5l wódki 50%, cukier do smaku około pół szklanki(dużo ale rabarbar jest kwaśny). Zasypać rabarbar cukrem i wymieszać, pozostawić na jeden dzień. Uwaga nie dłużej bo rabarbar zacznie fermentować. Zalać wódką. Przetrzymać w gąsiorze około trzech tygodni. Następnie przepuścić przez gazę, papier itp., jak ktoś chce. Ja tylko zlewam nie filtruję. Po czym wypić. Taka świeża jest najlepsza z czasem traci walory smakowe. Ja robię jednorazowo zawsze pięć litrów. Rozchodzi się bardzo szybko. Więc robię następną, aż skończy się sezon.

Offline bushmaster

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 488
Odp: Dzień Dobry
« Odpowiedź #13 dnia: 2018-05-20 | 11:28:15 »
Witam.Posiadasz przydatna wiedzę.
Niby jestem niby nie.

Offline krzysiek

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1401
Odp: Dzień Dobry
« Odpowiedź #14 dnia: 2018-05-20 | 12:36:06 »
Wielkie dzięki.
Z Twojej wiedzy będzie niezły pożytek na forum. ;D