No tutaj pompa to jest gotowiec z dołożonym silnikiem. Odrobiłem prace domową w weekend to opisze co wyczytałem i wiem.
Dostępne sa ogólnie dwa rodzaje pomp, olejowe i bezolejowe. Olejowe wymagają oleju a bezolejowe nie
Olejowe:
Olejowe to takie gdzie jest wirnik który obraca się w cylindrze zalanym w oleju i w tej sposób pompowane jest powietrze (tak jest w kompresorze do lodówki).
Minusy:
- taka pompa wypluwa olej, znaczy się jak pracuje wywala olej na wydechu i żeby temu zapobiec trzeba zakładać filtry które ten olej zbieraja (ok 100 pln sztuka).
- po odłączeniu też wtłacza opary oleju do worka próżniowego więc trzeba dodać elektrozawór temu zapobiegający
Plusy:
- sama pompa jest tania, agregat z lodówki z starterem to max 50 pln.
Sensowny gotowiec olejowy to ok 500 pln
Bezolejowa
To wszytsko co ma w sobie tłoczki albo membrany. Może to pracować w obie strony.
Plusy:
- nie ma oleju, nie ma problemów
Minusy:
- ta sama sprawność jest droższa niż w przypadku olejowej.
No i teraz pytania:
- czy jak mam kompresor / pompę która daje 2 bary to czy da mi to wystarczające podciśnienie do forniru ?
- czy jest sens zapłacić z 300 za wersję bezolejową i cieszyć się pracą bezobsługową ?
- czy ktoś to robił i ma jakieś przemyślenia ?