Dziękuję za porady. Eso może skorzystam później, na razie próbowałem dopasować klin stary, wkładałem go i po wyjęciu sprawdzałem gdzie są ślady styku z przyczółkiem (tak chyba nazywasz tę metalową część w łożu, w którą wpiera się klin drewniany), następnie te ślady papierem ściernym zeszlifowałem (początkowo były to 3 punkty małe od strony przyczółka i tak samo od strony odchylaka (łamacza wiórów na nożu) i tak kilkanaście razy (może więcej) oraz co jakiś czas strugając kawałek deski i regulując nóż, do momentu aż klin przylegał do jak największej powierzchni i dobrze trzymał nóż, sprawdziłem szczelinomierzem (najmniejszy jaki mam 0,05mm) i nie wchodził między drewniany klin a przyczółek, "trochę" mi zeszło i waga spustnika też dała się we znaki (ręce bolą od regulacji co chwila
), ale w końcu udało się i strug zaczął działać, na pewno jeszcze nie jest to może ideał, ale na moje wymagania OK. Zdjęcia poniżej. Została jeszcze kosmetyka struga i w dalszych planach, o ile nie pojawią się kłopoty wcześniej, zrobić lub wymienić odchylak i ewentualnie skorzystać z rady Stavrosa o ile drewniany klin odmówi posłuszeństwa.
Zdjęcia:
Stan po zakupie
Nóż z odchylakiem i klin po próbach dopasowania
Odchylak wymaga jeszcze dopracowania, ale jedna stron jest starta od spodu i jak papierem jadę od góry to tam ściera się szybciej i przez to jeden róg jest jakby starty
Szczelina też chyba wymaga zrobienia wkładki, ale to się okaże w trakcie dalszej pracy strugiem
Efekty pracy:
sosna
(nóż był już trochę przytępawy już)
dąb
Ogólnie efekt finalny pracy ze strugiem dość przyjemny, ale też mam małą wprawę pracy ze spustnikiem, co mogło mieć wpływ na kwestię ustawiania noża itp., ogólnie pozytyw.
Po kosmetyce postaram się dodać zdjęcia wyglądu ostatecznego i pracy dobrze naostrzonym nożem (o ile wiem co znaczy dobrze naostrzony - pojęcie wygląda na subiektywne).
Pytanie przy okazji skórzanych osełek - czy warto iść w tym kierunku najpierw skóra od wewnątrz z pastą polerską, później skóra licowa z pastą i na koniec skóra licowa strona bez pasty?