może to i buk, sprzedawca najlepiej powinien wiedzieć co przecierał ale nigdy nie widziałem takiego ciemnego buku, buk jest jasny lekko żółtawy, może mieć ciemniejsze przebarwienia ale nigdy nie widziałem żeby miał na całej powierzchni, jak możesz wrzuć zdjęcie tak żeby kore było widać, drewno sezonujesz zawsze na płasko, na równej powierzchni, nie może krzywo leżeć bo się wygnie, i w sztaplu a nie pojedynczą deskę, miedzy deskami kładziesz przekładki w poprzek takie chociaż o połowę cieńsze niż grubość desek, jeśli nie masz tyle desek żeby zrobić sztapel to wtedy dociśnij ją jakimś cieżarem żeby była dociśnięta i się nie wyginała
a czemu się nie robi blatów z całości i klejonek na zewnątrz bo drewno się strasznie powypacza i popęka nawet jeśli będzie stało pod dachem to będzie łapać wilgoć z powietrza, pęknięć nigdy dobrze nie zabezpieczysz więc szybo bedzie gniło w środku, na prawdę szkoda takiego fajnego materiału marnować, stoły robi się z listew lub wąskich desek z przerwami miedzy sobą, nie robi się płaskich płaszczyzn z drewna na zewnątrz, zauważ że nawet najprostszy płotek jak robisz z deseczek to sztachety od góry robi się półokrągłe albo zacina się się pod kątem żeby góra nie była płaska, nawet listwy łączące słupki do których mocujesz sztachety zacina się pod kątem lub frezuje się żeby od góry nie były płaskie, żeby woda jak najszybciej z nich spływała