Autor Wątek: Budowa mojej wędzarni.  (Przeczytany 6196 razy)

Offline Mery

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 10324
    • sklep www.gizmogaraz.pl
Odp: Budowa mojej wędzarni.
« Odpowiedź #45 dnia: 2024-04-28 | 08:18:22 »
Zawsze podobały mi się wędzarnie połączenie z cegieł i drewna, przerobiłem już kilka wędzarni swoich, u nas wędziło się odkąd pamiętam, ale nie zdecydowałbym, się na wędzarnię bez dolotu z paleniskiem bezpośrednio pod wędzarnią. Ale kto co lubi. Najważniejsze w tym jest jak w stolarstwie, cel, a nie droga którą pójdziesz, dróg jest kilka a liczy się wyrób końcowy :)
mój wczorajszy wyszedł tak ;)




Online Granado

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 542
Odp: Budowa mojej wędzarni.
« Odpowiedź #46 dnia: 2024-04-28 | 10:38:48 »
Piękna wielka wędzarnia. Wszystko się doskonale skomponowało. Oby wkład wyszedł jak @Merego.
pozdrawiam Krzysztof

Offline tomekz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2894
Odp: Budowa mojej wędzarni.
« Odpowiedź #47 dnia: 2024-04-28 | 12:04:38 »
Byś mógł sterować lepiej przepływem ciągu powietrza w komorze , nie ingerując  w palenisko ,to moim  zdaniem potrzebne są   regulowane  otwory  w dole  drzwi . 

Offline Marcel_NMR

  • Nowy użyszkodnik
  • *
  • Wiadomości: 34
Odp: Budowa mojej wędzarni.
« Odpowiedź #48 dnia: 2024-04-28 | 14:56:14 »
Byś mógł sterować lepiej przepływem ciągu powietrza w komorze , nie ingerując  w palenisko ,to moim  zdaniem potrzebne są   regulowane  otwory  w dole  drzwi .
Otwory są regulowane z obu stron, te pod daszkiem. Tylko na zdjęciu nie ma jeszcze listew włożonych

Offline tomekz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2894
Odp: Budowa mojej wędzarni.
« Odpowiedź #49 dnia: 2024-04-28 | 15:21:35 »
I co regulują ?  A w komorze powinno być   raczej sucho

Online VelYoda

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 6887
  • Aquila Haliaeetus Poloniae
Odp: Budowa mojej wędzarni.
« Odpowiedź #50 dnia: 2024-04-28 | 15:31:54 »
@tomekz
oglądamy jeszcze półprodukt. całość będzie chyba jak na filmie

haliaetus lub haliaetos – morski orzeł (bielik), rybołów, od gr. ἁλιαιετος haliaietos – morski orzeł (bielik), rybołów, od ἁλι- hali- – morski, od ἁλς hals, ἁλος halos – morze; αετος aetos – orzeł.

Offline Marcel_NMR

  • Nowy użyszkodnik
  • *
  • Wiadomości: 34
Odp: Budowa mojej wędzarni.
« Odpowiedź #51 dnia: 2024-04-28 | 23:32:20 »
I co regulują ? 
No to samo co otwory w drzwiczkach. Ale nie mogą być na dole, tylko na górze, a czy to będzie na drzwiczkach j tylnej ścianie, czy na bocznych ściankach to nie ma znaczenia. Ważne, aby były naprzeciwko siebie.
« Ostatnia zmiana: 2024-04-29 | 16:37:55 wysłana przez Marcel_NMR »

Offline Marcel_NMR

  • Nowy użyszkodnik
  • *
  • Wiadomości: 34
Odp: Budowa mojej wędzarni.
« Odpowiedź #52 dnia: 2024-04-28 | 23:36:02 »
Wędzonki będą na 75 i 110 cm od stropu, dlatego otwory są nad górnymi poprzeczkami. Otwory na dole nie umożliwią kontroli w górnej części wędzarni.

Offline Marcel_NMR

  • Nowy użyszkodnik
  • *
  • Wiadomości: 34
Odp: Budowa mojej wędzarni.
« Odpowiedź #53 dnia: 2024-04-28 | 23:39:07 »
@tomekz
oglądamy jeszcze półprodukt. całość będzie chyba jak na filmie



Dokładnie coś w tym stylu, ale na dole ma być żar, jak na grillu opalaym węglem drzewnym, nie może być ognia.
« Ostatnia zmiana: 2024-04-28 | 23:40:44 wysłana przez Marcel_NMR »

Offline tomekz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2894
Odp: Budowa mojej wędzarni.
« Odpowiedź #54 dnia: 2024-04-29 | 11:32:33 »
czyli twierdzisz że
 jesteś w stanie prawidłowo wentylować komorę otworami górnymi . Nie chodzi  mi o wypuszczanie dymu tylko by wilgoć ( "smoła" ) nie osadzała   się na wyrobach , szczególnie tych  niżej wiszących .

Do paleniska też musi dochodzić powietrze . Wobec  tego otwierasz górą  otwory i Ci się  rozpala za duży ogień .

   (Ja mam zamknięcie na wlocie dymu do  komory. )

dlatego moja  sugestia dania otworów  na dole   drzwi  do  komory  by   od dołu szedł powiew powietrza przez   wyroby.

W mojej praktyce ogień w takiej wędzarni jest  nie  raz  potrzebny ( ale to moje zdanie  a bawię   się  tym z 40 lat)

Miłego zadyminia  :)

Offline Mery

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 10324
    • sklep www.gizmogaraz.pl
Odp: Budowa mojej wędzarni.
« Odpowiedź #55 dnia: 2024-04-29 | 12:29:53 »
ja u siebie prócz wylotu u góry mam też wlot regulowany na dole komory oraz na drzwiczkach do paleniska, regulacja musi być, inaczej jak regulować temperaturę i zadymienie ?
o wiele łatwiej jest też gdy palenisko jest odstawione dlatego pisałem że ja osobiście bym się nie zdecydował na takie rozwiązanie, ale to nie znaczy że moja ideologia jest jedyna słuszna. Z ojcem za gówniarza wędziłem odkąd pamiętam, od 20 lat sam wędzę więc podobnie jak Tomek od ponad 40 lat w tym siedzę i mam swoje stare nawyki i przyzwyczajenia. Podobnie nie uważam za wędzenie generatorów dymu, co nie zmienia faktu że ludzie mają, korzystają i mięsko robią w tym.
Może i stary jestem i mało otwarty na nowinki ale serio nie rozumiem jak w takim układzie reguluje się temperaturę w komorze wędzarniczej

Offline Marcel_NMR

  • Nowy użyszkodnik
  • *
  • Wiadomości: 34
Odp: Budowa mojej wędzarni.
« Odpowiedź #56 dnia: 2024-04-29 | 23:18:29 »
Noni udało się dzisiaj wykończyć. Jutro przepalenie a w niedzielę pierwsze wędzenie :D
Jutro postaram się zrobić lepsze fotki, bo dzisiaj wszystko na szybko.

Offline truszczyk

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1143
Odp: Budowa mojej wędzarni.
« Odpowiedź #57 dnia: 2024-05-01 | 00:12:56 »
Cytat: Mery link=topic=12203.msg297611#msg29ły 7611 date=1714386593
40 lat
mam tyle i robię jak mój dziadek

Czyli pewnie on robił jak jego dziadek, a jego dziadek jak jak jego ojciec.
Bo nie wiem czy wcześniej były beczki.

Offline truszczyk

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1143
Odp: Budowa mojej wędzarni.
« Odpowiedź #58 dnia: 2024-05-01 | 00:13:46 »
Ale w planach jest wędzarnia :D

Offline Marcel_NMR

  • Nowy użyszkodnik
  • *
  • Wiadomości: 34
Odp: Budowa mojej wędzarni.
« Odpowiedź #59 dnia: 2024-05-01 | 16:30:27 »
No i przepalone. 5h udało się stabilnie utrzymywać temperaturę 55-65 stopni. Czasem trzeba wyjąć szczapnkę jak się rozbuja. Blacha na wlocie paleniska, bo wiatr prosto w nie wiał. W niedzielę pierwsze dymienie z mięsem, polędwica schabik, karkówka, szynka, boczek i sewki włoskie.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie 😁