Kornikowo - Forum stolarskie

HydePark - to co podziemie kocha najbardziej ! => Hobby => Wątek zaczęty przez: Davidk1 w 2023-01-19 | 20:56:51

Tytuł: Wędzarnictwo i wędzarnie.
Wiadomość wysłana przez: Davidk1 w 2023-01-19 | 20:56:51
Korniki poszukuje pasjonatów wędzenia i kogoś kto sam wędzarnie robił lub robi na sprzedaż. Piekę czasem w  domu chleb i bardzo lubię swojskie wędliny. Jest tu ktoś kto ma pojęcie i z chęcią bym kupił wędzarnie.  Nie mam o tym pojęcia a w sklepach potrafią trochę kosztować. Może akurat jakiś kornik ma rozeznanie z tematem pozdrawiam :)
Tytuł: Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
Wiadomość wysłana przez: joannes w 2023-01-19 | 22:11:36
https://wedlinydomowe.pl/forum/


Miłej lekturyemoji846
Tytuł: Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
Wiadomość wysłana przez: tomekz w 2023-01-19 | 23:38:47
Mam wędzarnie i jak masz  ochotę to wykonaj  ją   sam . Poczytasz , wtedy określisz jaki typ Tobie odpowiada i wtedy dyskusja
Tytuł: Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
Wiadomość wysłana przez: newrom w 2023-01-20 | 00:09:04
Wędzarnie zrobisz z czegokolwiek, miałem murowaną, mam ze sklejki.
Najpierw pomyśl czy masz czas żeby celebrować wędzenie, czy wolisz odpalić i robić inne rzeczy. W tym drugim przypadku robisz pudełko, wstawiasz do środka grzałki, dymogenerator z pompką akwarystyczną , termostat i za grosze masz dymienie. Plus jest taki że jak nasypię zrębków i odpalę to spokojnie może sobie chodzić przez dobę, z temperaturą którą ustawię.
Jak wolisz na żywym ogniu to trochę więcej zabawy bo trudno w trakcie zmienić np temperaturę wędzenia.
Tytuł: Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
Wiadomość wysłana przez: foxtrot w 2023-01-20 | 08:54:36
Może spróbujesz na początek z szynkowarem...? Nauczysz się w pewnym stopniu przygotowywać i peklować mięso. Koszty zakupu mniejsze. Mniej czasu zajmuje. Będziesz też robił mniej mięsa to mniej zmarnujesz na nauce :D a wędliny z szynkowaru również są znakomite. Na wędzarnie przyjdzie czas
Tytuł: Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
Wiadomość wysłana przez: tomekz w 2023-01-20 | 09:28:45
robisz pudełko, wstawiasz do środka grzałki, dymogenerator z pompką akwarystyczną , termostat i za grosze masz dymienie. Plus jest taki że jak nasypię zrębków i odpalę to spokojnie może sobie chodzić przez dobę, z temperaturą którą ustawię.

To nie ma nic  wspólnego z prawidłowym wędzeniem
Tytuł: Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
Wiadomość wysłana przez: morzeimozna w 2023-01-20 | 10:46:09
Polecam Ci brodatego pana z YT. Wpisz tylko w wyszukiwarce "Praktyka u Patryka" i znajdziesz co potrzeba. Od szynek po boczki czy inne kiełbasy.
Tytuł: Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
Wiadomość wysłana przez: Davidk1 w 2023-01-20 | 13:19:11
U mnie może być problem z ogarnięciem i technicznymi umiejętnościami by samemu zrobić wędzarnie. Pewnie nie zawsze będzie czas by celebrować, lepiej chyba będzie odpalić i robić inne rzeczy.
Polecam Ci brodatego pana z YT. Wpisz tylko w wyszukiwarce "Praktyka u Patryka" i znajdziesz co potrzeba. Od szynek po boczki czy inne kiełbasy.
Nomarta znam oglądam i lubię. Z jego przepisu robiłem polędwicę suszona dojrzewająca.
Tytuł: Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
Wiadomość wysłana przez: Jonecki w 2023-01-20 | 13:49:50
Akurat teraz robię 2 wędzarnie (sobie i koledze), proste bez żadnych sterowników czy innych du*ereli. TY decydujesz jak/czym/gdzie/kiedy/jak długo palisz i to jest w tym najlepsze 8)
Moja będzie miała wymiary wewnątrz 50x50x120cm i taka wystarczy do domowego wędzenia. U rodziców jest 130x220x140cm i tam wchodzi już 80kg kiełbasy na raz, też bez żadnych zbytków, drewniana buda i metalowe palenisko.
To prosta rzecz, po co ją komplikować.
W przyszłym tygodniu podzielę się zdjęciami z realizacji.
Tytuł: Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
Wiadomość wysłana przez: Davidk1 w 2023-01-20 | 14:01:27
Akurat teraz robię 2 wędzarnie (sobie i koledze), proste bez żadnych sterowników czy innych du*ereli. TY decydujesz jak/czym/gdzie/kiedy/jak długo palisz i to jest w tym najlepsze 8)
Moja będzie miała wymiary wewnątrz 50x50x120cm i taka wystarczy do domowego wędzenia. U rodziców jest 130x220x140cm i tam wchodzi już 80kg kiełbasy na raz, też bez żadnych zbytków, drewniana buda i metalowe palenisko.
To prosta rzecz, po co ją komplikować.
W przyszłym tygodniu podzielę się zdjęciami z realizacji.
. Super podziel się też wymiarami. Może uda mi się też ogarnąć 🙂
Tytuł: Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
Wiadomość wysłana przez: jpyt w 2023-01-20 | 14:36:05
Ja jestem w trakcie budowy wędzarni elektrycznej z dymogeneratorem,  drewniana 2-warstwowa konstrukcja. Wewnątrz deski olchowe, na zewnątrz świerk,  izolacja pomiędzy zwykłym powietrzem  ;D
Wewnątrz około 190L-200L wyjdzie czyli nie jakaś super duża.
Miała być gotowa już przed świętami, ale wszystko mocno poślizgnęło, a teraz mam taki zapieprz w firmie, że nie wiem kiedy wrócę do tego projektu :'(

Natomiast ekonomicznie to jakaś porażka, materiał kosztował mnie już więcej niż jakbym kupił gotową.


Tytuł: Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
Wiadomość wysłana przez: morzeimozna w 2023-01-20 | 16:47:59
Wewnątrz około 190L-200L wyjdzie czyli nie jakaś super duża.
200L nie jest duża? Ja planuje budowę wędzarni na ten rok, już wszystko mam by ruszyć poza czasem. Jpyt jaka według Ciebie jest duża wędzarnia?
Tytuł: Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
Wiadomość wysłana przez: jpyt w 2023-01-20 | 17:32:19
Wewnątrz około 190L-200L wyjdzie czyli nie jakaś super duża.
200L nie jest duża? Ja planuje budowę wędzarni na ten rok, już wszystko mam by ruszyć poza czasem. Jpyt jaka według Ciebie jest duża wędzarnia?
Weźmy przykład podany przez @Jonecki (https://kornikowo.pl/index.php?action=profile;u=3626).
50x50x120 (średnia wędzarnia)  =  0,5m * 0,5m * 1,2m = 0,3m3 ->  300L !

Wspomniana przez niego duża wędzarnia u rodziców:
1,3 * 2,2 * 1,4 = 4m3 -> 4000 L   - no to już jest dla mnie ogromna wędzarnia

Tą co ja buduję to jest w sumie mała wśród tych niedużych  ;D   Tylko 49x42x100 cm (czyli 200L).
I to na prawde nie jest szał. W wędzarni musi być przewiew, żeby nie robiła się zbyt duża wilgotność i wędzonki nie mogą się dotykać.
Ja robię na prawdę małe ilości czyli najeczęściej  2-3 szynki albo 4-5kg kiełbasy i/lub kabanosów. I z doświadczeń X letnich ze starą wędzarnią wiem, że te 49x42x100 to będzie takie minimum dla mnie, bo np. wspomniane kabanosy zajumują w cholerę miejsca.

Tytuł: Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
Wiadomość wysłana przez: morzeimozna w 2023-01-20 | 18:01:44
Wewnątrz około 190L-200L wyjdzie czyli nie jakaś super duża.
200L nie jest duża? Ja planuje budowę wędzarni na ten rok, już wszystko mam by ruszyć poza czasem. Jpyt jaka według Ciebie jest duża wędzarnia?
Weźmy przykład podany przez @Jonecki (https://kornikowo.pl/index.php?action=profile;u=3626).
50x50x120 (średnia wędzarnia)  =  0,5m * 0,5m * 1,2m = 0,3m3 ->  300L !

Wspomniana przez niego duża wędzarnia u rodziców:
1,3 * 2,2 * 1,4 = 4m3 -> 4000 L   - no to już jest dla mnie ogromna wędzarnia

Tą co ja buduję to jest w sumie mała wśród tych niedużych  ;D   Tylko 49x42x100 cm (czyli 200L).
I to na prawde nie jest szał. W wędzarni musi być przewiew, żeby nie robiła się zbyt duża wilgotność i wędzonki nie mogą się dotykać.
Ja robię na prawdę małe ilości czyli najeczęściej  2-3 szynki albo 4-5kg kiełbasy i/lub kabanosów. I z doświadczeń X letnich ze starą wędzarnią wiem, że te 49x42x100 to będzie takie minimum dla mnie, bo np. wspomniane kabanosy zajumują w cholerę miejsca.

4000L umknął mi ten wątek. Ja zawsze wędziłem z bratem albo ze szwagrem i szczerze nigdy się specjalnie nad tym nie zastanawiałem. W takim razie wiem już co muszę zrobić u siebie bo niby nie robi się dużo ale jak przyjdzie potrzeba to trzeba będzie wędzić 2 razy.  Ja planuję czerwoną cegłę ale drewniane wykończenie w środku jako taka delikatna izolacja a obok piec chlebowy i palenisko z fajerkami jak u babci w latach 80-tych itd itd.  Dzięki za podpowiedź.
Tytuł: Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
Wiadomość wysłana przez: joannes w 2023-01-20 | 18:13:24
Na forum z mojego linku jest to przystępnie opisane, co jak i dlaczego.  To co napisał jpyt o komorze wędzarniczej jest tam podkreślane, jeszcze raz polecam zajrzeć do tej skarbnicy wiedzy wędzarniczej.
Tytuł: Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
Wiadomość wysłana przez: morzeimozna w 2023-01-20 | 18:26:46
Na forum z mojego linku jest to przystępnie opisane, co jak i dlaczego.  To co napisał jpyt o komorze wędzarniczej jest tam podkreślane, jeszcze raz polecam zajrzeć do tej skarbnicy wiedzy wędzarniczej.

Dzięki wielkie skorzystam. Będzie lektura na weekend.
Tytuł: Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
Wiadomość wysłana przez: jpyt w 2023-01-20 | 19:04:30
Na forum z mojego linku jest to przystępnie opisane, co jak i dlaczego.  To co napisał jpyt o komorze wędzarniczej jest tam podkreślane, jeszcze raz polecam zajrzeć do tej skarbnicy wiedzy wędzarniczej.

Dzięki wielkie skorzystam. Będzie lektura na weekend.

Chyba na miesiąc i to pod warunkiem, że lubisz elementy masochizmu  ;)
Jestem na wspomnianym forum Braci Wędzarniczej od jakiś 12 lat i dla mnie osobiście wątki związane z budową wędzarni są tymi najtrudniejszymi do przebrnięcia.
Jeden z głónych posiada 2050 postów pełnych mądrości   ;)
A tych wątków jest uuuuu i jeszcze oooooo.

Tytuł: Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
Wiadomość wysłana przez: tomekz w 2023-01-20 | 19:27:26
Dla mnie wędzarnia wysoka  na 100 cm nie przemawia. Jeśli na dole ma być palenisko ( żywy ogień , bo nie zawsze  dym ) do tego wyżej  deflektor dalej wyżej półka  z siatki ( wyjmowana , łapie to co się urwie ,lub po założeniu wyżej jako półka do wędzenia    np. serów )  dalej wyżej długość wkładu mięsnego z wieszakami wylot dymu . To  powinno mieć  przestrzeń do prawidłowego wędzenia ,a nie osmolenia mokrym dymem .

Zalecam  się  zastanowić jeśli wyrób  ma być w miarę "zdrowy" i smaczny
Tytuł: Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
Wiadomość wysłana przez: Jonecki w 2023-01-20 | 19:46:07
Wszytko jest kwestią oczekiwań, rodzicom co sami biją świniaki potrzebna jest kolumbryna co pomieści wyroby z 100-140kg a czasami i większego kabana. Mi czy @jpyt (https://kornikowo.pl/index.php?action=profile;u=4274) nie potrzeba takich objętości: 2-5kg mięcha wejdzie z zapasem.
A ile frajdy z takiego wędzenia, czasami już nawet zapominam o samym wędzeniu... ;D


PS. A jak potem łeb boli m)

powolutku do przodu, pierwsza ścianka jest:
(https://kornikowo.pl/gallery/13/3626-200123194505.jpeg)
Tytuł: Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
Wiadomość wysłana przez: wiewioor7 w 2023-01-20 | 19:54:35
A ile frajdy z takiego wędzenia, czasami już nawet zapominam o samym wędzeniu...

Od małego pamiętam bicie świni, jak przyszło do wędzenia, to już nie miał kto pilnować :) z mamą na zmianę doglądaliśmy, bo tata i wujek już nie dawali rady  :D

Ale mi przypomnieliście stare czasy, mam wędzarnie murowaną i nie używana już kilka lat. Może i ja bym sobie przypomniał jak to się wędziło
Tytuł: Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
Wiadomość wysłana przez: morzeimozna w 2023-01-20 | 20:00:36
Na forum z mojego linku jest to przystępnie opisane, co jak i dlaczego.  To co napisał jpyt o komorze wędzarniczej jest tam podkreślane, jeszcze raz polecam zajrzeć do tej skarbnicy wiedzy wędzarniczej.

Dzięki wielkie skorzystam. Będzie lektura na weekend.

Chyba na miesiąc i to pod warunkiem, że lubisz elementy masochizmu  ;)
Jestem na wspomnianym forum Braci Wędzarniczej od jakiś 12 lat i dla mnie osobiście wątki związane z budową wędzarni są tymi najtrudniejszymi do przebrnięcia.
Jeden z głónych posiada 2050 postów pełnych mądrości   ;)
A tych wątków jest uuuuu i jeszcze oooooo.

 ;D ;D ;D całego forum czytał nie będę wyszukam tylko to co mnie interesuje najbardziej i tyle. Ja od kilkunastu lat jestem wielbicielem wszelakiego gotowania, pieczenia mięs, boczków, kilka razy robiłem kiełbase z bratem ale nigdy nie budowałem wędzarni z prawdziwego zdarzenia i muszę to zrobić dobrze żeby pochwalić się później na forum 8)
Tytuł: Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
Wiadomość wysłana przez: morzeimozna w 2023-01-20 | 20:05:32
Od małego pamiętam bicie świni, jak przyszło do wędzenia, to już nie miał kto pilnować  z mamą na zmianę doglądaliśmy, bo tata i wujek już nie dawali rady 

Brat mi ostatnio opowiadał jak wędził z sąsiadem to na następny dzień kiełbasę po podwórku zbierali a sąsiad na czterech łapkach pomykał do domu. Takie mądre.
Tytuł: Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
Wiadomość wysłana przez: Davidk1 w 2023-01-20 | 20:57:33
Fajnie, że temat ruszył i super zapowiadają się wasze wędzarnie :)
Tytuł: Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
Wiadomość wysłana przez: morzeimozna w 2023-01-20 | 21:27:35
Fajnie, że temat ruszył i super zapowiadają się wasze wędzarnie :)

Dołożyć jeszcze coś o pieczeniu chleba albo o bimbrze i popłynie.
Tytuł: Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
Wiadomość wysłana przez: tomekz w 2023-01-20 | 22:06:37
Jest zagrycha to i chlebek potrzebny :D

Na drożdżach to mniejsza bajka ,ale już na zakwasie to  różnie wychodzi  , szczególnie jak teraz jest chłodniej w pomieszczeniach
Tytuł: Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
Wiadomość wysłana przez: Davidk1 w 2023-01-20 | 22:14:56
O pieczeniu chleba chętnie bo dość często na zakwasie piekę :)
Tytuł: Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
Wiadomość wysłana przez: bosman2004 w 2023-01-21 | 02:58:17
chłodniej w pomieszczeniach
Wkładasz do piekarnika,zapalasz lampkę oswietlającą i masz ok 30 celsjuszów.
Tytuł: Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
Wiadomość wysłana przez: tomekz w 2023-01-21 | 10:07:54
Na zakwasie pewno nie piekłeś .

W piecu nie przygotujesz  zaczynu  ani  ciasta  :D
Tytuł: Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
Wiadomość wysłana przez: Davidk1 w 2023-01-21 | 12:59:39
Ja mam z chlebem pół na pół. Foremkowe mam opanowane. ale bochenkowe jeszcze nie. Ja zawsze w kotłowni trzymam zakwas i ciasto na foremkowe bo najcieplej. Bochenki nie wymagają aż tak ciepła pokojowa temperatura wystarczy :)
Tytuł: Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
Wiadomość wysłana przez: bosman2004 w 2023-01-21 | 19:20:28
żeby pochwalić się później na forum
Jak na wd to jako młodemu dadzą popalić.Tam prawda jest tylko najmojsza.Jak powiedziałem prawdę to dwa razy dostałem wiecznego bana.Jestem tam na innej ksywie.
Tytuł: Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
Wiadomość wysłana przez: bosman2004 w 2023-01-21 | 19:24:15
Na zakwasie pewno nie piekłeś
Piekę tylko na zakwasie-ma juz ok 5 lat,ale razowy.Piekarnika używam jako ciepłego miejsca do wyrastania.W mieszkaniu mam ok 21 celsjuszy-jestem zimnolubny.Wież mi-naprawdę się sprawdza.Chyba o tym przeczytałem na forum WB.
Tytuł: Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
Wiadomość wysłana przez: newrom w 2023-01-21 | 20:55:25
To nie ma nic  wspólnego z prawidłowym wędzeniem

No wiem, prawidłowe wędzenie robi się przez moczenie w roztworze wędzarniczym.
Tytuł: Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
Wiadomość wysłana przez: Jonecki w 2023-01-21 | 22:12:28
prawidłowe wędzenie robi się przez moczenie w roztworze wędzarniczym.
Ale ja moczę! Cały przełyk i nie tylko  ;D i to nie raz!
"Roztwór wędzarniczy" również domowej roboty, tak więc samo zdrowie.
Tytuł: Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
Wiadomość wysłana przez: Granado w 2023-01-21 | 22:16:37
Wątek się rozjechał, a szkoda.
Tytuł: Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
Wiadomość wysłana przez: tomekz w 2023-01-21 | 22:23:55
no to wracamy do wędzenia :)

Piwo i    wcześniej   moczone a później podwędzane serki  to raj dla podniebienia
Tytuł: Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
Wiadomość wysłana przez: morzeimozna w 2023-01-22 | 01:20:39
Wątek się rozjechał, a szkoda.

Szkoda albo i nie, dlatego że ludzie czasem budują i wędzarnie i piec chlebowy. Jakoś to trzeba zaplanować. A co do pieczenia własnego chleba to na korniku jest kilka osób które albo szukają rozwiązań albo czegoś nowego. Nie ma co się spinać!!!
Tytuł: Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
Wiadomość wysłana przez: Granado w 2023-01-22 | 09:36:30
Nie chodzi mi o temat chleba, tylko o opowieści o braciach,  wujkach, zmęczonych wędzeniem. Nie spinam się, mam wybór czytać dalej czy nie.
Tytuł: Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
Wiadomość wysłana przez: morzeimozna w 2023-01-22 | 10:13:57
Nie chodzi mi o temat chleba, tylko o opowieści o braciach,  wujkach, zmęczonych wędzeniem. Nie spinam się, mam wybór czytać dalej czy nie.

Czasem tak bywa, że zaczyna się od różnych dziwnych historyjek dla żartu by przejść później do konkretów.
Tytuł: Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
Wiadomość wysłana przez: tomekz w 2023-01-22 | 10:25:05
Miałem już różne wędzarnie w formie  beczek , skrzyń , skrzyni od zamrażarki , z rurą i paleniskiem oddzielnym ale doszedłem do wniosku  ,że ogień powinien  być na dole wędzarni.
Wymurowałem palenisko z cegieł 8 warstw wysokie( ok 70 cm ) w środku ok 90 szer  70 głębokie .
Na to konstrukcja drewniana  wys w środku  ok  120 cm . Ściany wewnętrzne deseczki dębowe  pustka powietrzna i zewnątrz deseczki świerku . Drzwi podwójne otwierane  szerzej by  można swobodnie wkładać kije lub wysuwać półkę dolną z siatki ( łapie wyrób jak się  urwie lub służy do położenia serków w czasie wędzenia)Boczne ścianki do wysokości 50 cm od wewnątrz są zabezpieczone blachą  w trochę oddaloną od  nich .
Strop nad częścią murowaną wylany  z betonu zbrojonego z otworem zamykanym w razie potrzeby i powyżej  deflektor  .Dorobiony  ruszt jak jest ochota   coś smażyć . Wylot dymu pod daszkiem w postaci uchylanej klapy .Do wędzarni wchodzi 15 - 20  kg wyrobów .
Tytuł: Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
Wiadomość wysłana przez: Davidk1 w 2023-01-22 | 18:47:56
Musi super wyglądać i pomysł fajny :)
Tytuł: Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
Wiadomość wysłana przez: wiewioor7 w 2023-01-22 | 19:01:23
@tomekz (https://kornikowo.pl/index.php?action=profile;u=200) może jakieś zdjęcia masz? Wyobraźnię mam rozbudowaną, ale jakieś foto mile wskazane :)
Tytuł: Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
Wiadomość wysłana przez: tomekz w 2023-01-22 | 19:44:59
Ze zdjęciami to problem. Ale możecie pytać chętnie odpowiem.

Z powodu drogiego prądu i pieczenia chleba ,a właściwie pizzy ,  zrobiłem piec odpowiedni ,który na wiosnę więcej będę testował .

To nasunęło mi myśl ,że jak ktoś będzie wędził  , jak  i piekł  , to może od razu zrobić jeden uniwersalny piec . Jedna niewiadoma to ,  czy chleb nie nabierze zapachu dymu
ale
też rozpala się w chlebowym  piecu  drewnem i chleb jakoś nie pachnie dymem . Wobec tego pomysł jest by :

zrobić płytę  solidnie  izolowaną od gruntu . na niej zbudować ceglaną ( szamot ) komorę chlebową . Ściany podwójne z izolacją  ,folią  alu itp. Komora ta bedzie służyła do wypieku  chleba ( sklepienie  w tym wypadku  najlepsze kuliste ( łukowe ) , do wypieku  pizzy ,jak i robienia dymu wędzarniczego . Tu musi być rozwiązane zamknięcie kopuły podczas pieczenia pizzy czy  chleba a otwarcie dla ujścia  dymu podczas  nagrzewania czy wędzenia .
Nad tą komorą postawić wędzarnię z odprowadzeniem dymu w daszku . W tej części wędzarniczej należy  zwrócić  uwagę  na  wysoką  temperaturę
bo
Pizza by sie dobrze piekła potrzebuje ok 350 *C  a  podczas nagrzewania  jest więcej . Wypala sie wtedy cała sadza z cegieł i stają się  czyste . Później piec stygnie i przy ok 250 C dajemy chleb który najlepszy jest właśnie jak piecze się w czasie stygnięcia pieca . No a wędzenie to różnie ok 50 C . Dlatego dym ( z ogniem ) może być za gorący do drewnianej komory wędzarniczej . Chyba że pokombinuje się z murowanym kominem w komorze i otwieranym kanałem w momencie wędzenia .
Tytuł: Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
Wiadomość wysłana przez: PiotrekSos w 2023-03-16 | 16:03:24
Skąd kolego jesteś?
Zbudowałem swoją wędzarnie z desek bukowych. Palenisko 130cm od wędzarni. Wymiar 60x60x120
Mieści się 25kg mięsa jak się dobrze poukłada :) przydały by się poprawki ale ogólnie działa i wędliny wychodzą super...

Już wiem jakie błędy popełniłem budując ta wędzarnie...

Jak chcesz to spokojnie doradze jak zbudować wędzarnie

Wysłane z mojego RMX3241 przy użyciu Tapatalka

Tytuł: Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
Wiadomość wysłana przez: bosman2004 w 2023-03-16 | 20:13:09
też rozpala się w chlebowym  piecu  drewnem i chleb jakoś nie pachnie dymem
Bo w chlebowym palisz na całego i nie masz zjawiska pirolizy,a wedząc zależy Ci bardziej na dymie i dużo niższej temperaturze.
Tytuł: Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
Wiadomość wysłana przez: mar33cki w 2023-10-11 | 13:10:45
apropo budowy wędzarni, to podzielę się w pełni profesjonalnym opracowaniem pobranym z forum wędzarniczego: jak_zbudowac_wedzarnie (https://drive.google.com/file/d/1CT6TFoMtTBDLy2MViEmJLsBTHB70QXLX/view?usp=sharing)

sam ostatnio taką popełniłem (najmniejszą dopuszczalną 50x50 wewnątrz) i jest już prawie gotowa, jeszcze nie używana i nie testowana...
Tytuł: Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
Wiadomość wysłana przez: Coco w 2023-10-14 | 01:32:46
Dolacze do wątku bo tez zajmujemy sie z żoną wędzeniem, kilka przepisow testowalismy. Wydaje sie ze bardzo wzana jest też
metoda parzenia zeby wyrob był soczysty
Tytuł: Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
Wiadomość wysłana przez: truszczyk w 2023-10-14 | 09:50:11
Jak kto lubi.
Tytuł: Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
Wiadomość wysłana przez: wioskomaniak w 2023-10-14 | 12:01:54
Wędziłem wielokrotnie mięso i ryby ale moja dotychczasowa, murowana wędzarnia musiała ustąpić miejsca innej budowli, dlatego lada tydzień będę musiał wykonać nową. Tym razem będzie drewniana z paleniskiem wykonanym z butli gazowej, połączonym rurą kominową z komorą wędzarniczą.
Z uwagą czytam wszystkie wskazówki, a najbardziej zainteresował mnie wpis jednego z kolegów, który wewnętrzną część komory obija drewnem liściastym. Czy w związku z tym komora wędzarnicza na przykład z drewna świerkowego może wydzielać zapach przenikający do wędlin?
Tytuł: Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
Wiadomość wysłana przez: tomekz w 2023-10-14 | 12:26:35
Czy w związku z tym komora wędzarnicza na przykład z drewna świerkowego może wydzielać zapach przenikający do wędlin?
Może troszkę  na oczątku ,ale drewno pokryje się nalotem z dymu i to będzie zapachem . Tym bym się nie przejmował, a zastanowił  się nad wpływem  wydzieliny z palonego  gazu
Tytuł: Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
Wiadomość wysłana przez: wioskomaniak w 2023-10-14 | 12:45:27
To będzie zbiornik w którym będę palił odpowiednimi gatunkami drewna liściastego
Tytuł: Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
Wiadomość wysłana przez: Nieniebieski w 2023-10-14 | 17:22:30
 :)
Świerk może być, "zapachu" nie będzie...
Wędzarynka z butlą jest ok, sam na takiej jeżdżę :D
....ale....
Butla dospawana pionowo do blachy (66x66cm) z krótkim kołnierzem ok 20cm. To "postawione/zawieszone" na koziołkach. Na blasze  postawina budka wędzarnicza (65x65x120cm) z dwoma poziomami, wędzi spokojnie ok 40 kg także tentegoten...
3mam kciuki
Pozdro Jedzącym Dym  ;)
Tytuł: Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
Wiadomość wysłana przez: Marcel_NMR w 2024-04-14 | 13:30:30
Witam,

Odgrzebię temat,
Jestem w trakcie budowy wędzarni z deski sosnowej o grubości 46mm.
Szukam sposobu na skuteczne zabezpieczenie, niechemiczne, zewnętrznej części wędzarni.

Z góry dziękuję za pomoc
Tytuł: Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
Wiadomość wysłana przez: jpyt w 2024-04-14 | 20:35:43
 Na zewnątrz  możesz zabezpieczyć czym chcesz i bez problemu możesz użyć środków chemicznych.  NA 100% nie przejdą do środka komory wędzarniczej. W szczególności nie przy takiej grubości deski.