Autor Wątek: Beef jerky po mojemu  (Przeczytany 2127 razy)

Offline eso

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2141
Beef jerky po mojemu
« dnia: 2018-09-20 | 08:14:09 »
W związku z tym, że nie samymi strugami żyje człowiek dzisiaj pokażę Wam jak robię szuszoną wołowinę.
W sam raz do pracy, w podróż czy do warsztatu ;)

Potrzebny będzie kawałek chudej wołowiny którą kroję na cieńkie plastry w poprzek włókien:
Im cieńsze plastry tym lepiej.




Waga prze wysuszeniem około 750g.




Następnie żeby nie brudzić blachy rozkładam papier. Na papier sypię przyprawy: sól, pieprz i czosnek granulowany...




... układam mięso i posypuję przyprawami...




... I do piekarnika na 5-6 godzin w temperaturze 70 stopni.




Po godzinie wyjmuję blachę i mięso układam na kratce obracając je.




I pakuję wszystko do piekarnika i suszę przez następne 4-5 godzin.


Po wysuszeniu mięso waży prawie 3 razy mniej i prezentuje się tak:
No i oczywiście smakuje ;)
Polecam!






« Ostatnia zmiana: 2018-09-20 | 08:16:02 wysłana przez esortodox »

Offline tedeski

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 257
  • Measure once, cut twice, go get more wood.
Odp: Beef jerky po mojemu
« Odpowiedź #1 dnia: 2018-09-20 | 08:27:01 »
Zwykłe grzanie (górna + dolna grzałka) czy na termoobiegu?

Offline eso

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2141
Odp: Beef jerky po mojemu
« Odpowiedź #2 dnia: 2018-09-20 | 08:28:10 »
Termoobieg ale wydaje mi się że to bez znaczenia lrzy takiej niskiej temperaturze

Offline RadekJ

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 782
  • It's nice to be important, but it's more important
    • Jurzysta.com
Odp: Beef jerky po mojemu
« Odpowiedź #3 dnia: 2018-09-20 | 09:29:43 »
Hmm mam w piekarniku tryb suszenia, tam temperatura może być jeszcze niższa (40 bodajże?).No i ciekaw jestem jak takie mięso udało by się w suszarce do grzybów/owoców.

Online Chaos

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 885
Odp: Beef jerky po mojemu
« Odpowiedź #4 dnia: 2018-09-20 | 09:41:08 »
Dobry przepis. Przyda się, dzięki
weekend woodshop warrior

Offline Chaczins

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 969
Odp: Beef jerky po mojemu
« Odpowiedź #5 dnia: 2018-09-20 | 10:35:25 »
Eso,
mięso suszone w ten sposób wychodzi takie "słodkie" i rozchodzące się na pasemka, jak amierykańskie?


Offline sgt_raffie

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 986
    • Milmag
Odp: Beef jerky po mojemu
« Odpowiedź #6 dnia: 2018-09-20 | 11:08:13 »
Nie sadze. Slodycz w amerykanskim jerky jest z marynaty. To jest bardziej biltong niz jerky. Robie podobnie, bardzo polecam!
Pozdrawiam
Rafał J.

Offline eso

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2141
Odp: Beef jerky po mojemu
« Odpowiedź #7 dnia: 2018-09-20 | 11:17:59 »
Nie lubię słodkiego dlatego napisałem w tytule, że to wersja po mojemu ;)

Offline Fulicarius

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1487
Odp: Beef jerky po mojemu
« Odpowiedź #8 dnia: 2018-09-20 | 11:41:40 »
Do tego cięte w poprzek włókien nie może się rozchodzić w pasemka ;)

To jak ze struganiem ;D 8)
Bielik nie jest orłem!
Należy do rodzaju Haliaeetus!
Orły to rodzaj Aquila!
Czyli bielik to Haliaeetus albicilla a np orzeł przedni to Aquila chrysaetos. To pierwsze niezrozumiałe słowo jest kluczowe!

Online VelYoda

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 6866
  • Aquila Haliaeetus Poloniae
Odp: Beef jerky po mojemu
« Odpowiedź #9 dnia: 2018-09-20 | 11:57:29 »
To są krótkie pasemka
Nie znasz się
 8)
haliaetus lub haliaetos – morski orzeł (bielik), rybołów, od gr. ἁλιαιετος haliaietos – morski orzeł (bielik), rybołów, od ἁλι- hali- – morski, od ἁλς hals, ἁλος halos – morze; αετος aetos – orzeł.

Online Chaos

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 885
Odp: Beef jerky po mojemu
« Odpowiedź #10 dnia: 2018-09-21 | 15:45:10 »
Dzisiaj i ja robię
weekend woodshop warrior

Offline eso

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2141
Odp: Beef jerky po mojemu
« Odpowiedź #11 dnia: 2018-09-21 | 21:42:05 »
Dzisiaj i ja robię

I jak wyszło?

Online jaworek

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2476
Odp: Beef jerky po mojemu
« Odpowiedź #12 dnia: 2018-09-21 | 22:45:04 »
Szepnijcie o przyprawianiu takiego specjału.
Było , że sól i pieprz ale ile tego? Może coś jeszcze? Jakie proporcje?
Kilka lat temu na targach w Paryżu kowboje z Texasu poczęstowali mnie i długo za mną smak chodził ;D
Jakoś do teraz nie przyszło mi do głowy zainteresować się recepturą ale mi smaka zrobiliście ;)

Online Chaos

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 885
Odp: Beef jerky po mojemu
« Odpowiedź #13 dnia: 2018-09-21 | 23:53:05 »
Dzisiaj i ja robię

I jak wyszło?

właśnie żuję:) dobre
muszę więcej dać soli następnym razem
weekend woodshop warrior

Offline eso

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2141
Odp: Beef jerky po mojemu
« Odpowiedź #14 dnia: 2018-09-22 | 04:21:08 »
Przyprawy to indywidualna kwestia, przyprawiaj tym co lubisz i ile lubisz ;)
Mi najbardziej smakuje jak jest pokrojona na mega cieńkie plastry i przesuszona